Mari Perankoski ystävystyi Elina Knihtilän kanssa Q-teatteriaikoina. Kuva: Liisa Valonen
Mari Perankoski ystävystyi Elina Knihtilän kanssa Q-teatteriaikoina. Kuva: Liisa Valonen

Mari Perankoski pyrki samaan aikaan Teatterikorkeakouluun ystävänsä Elina Knihtilän kanssa. Elina pääsi, Mari ei. – Pieni etäisyys teki meille molemmille hyvää, Mari sanoo nyt.

Mari Perankoski näytteli Q-teatterissa vuodesta 1989 vuoteen 2006 asti. Tuolta ajalta mukaan tarttui monta tärkeää ystävää. Yksi läheisimmistä, Elina Knihtilä, on nykyään Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori.

Mari muistelee aikoja, jolloin molemmat naiset vasta pyrkivät Teatterikorkeakoulun oppilaiksi. He olivat Elinan kanssa kämppäkavereita.

Pääsykoetulokset kerrottiin puhelimessa, mutta kännyköitä ei vielä ollut. Molemmat naiset halusivat kuulla tulokset itse ja samaan aikaan, joten toinen jäi kotiin lankapuhelimen ääreen ja toinen lähti soittamaan tuloksia läheisestä puhelinkopista.

”Itkimme molemmat sekä itsemme että toisen tilannetta.”

– Elina pääsi tuolla kertaa sisään, minä en. Itkimme molemmat sekä itsemme että toisen tilannetta. Olin samaan aikaan iloinen Elinan puolesta mutta pettynyt itseni takia, Mari kertoo.

Seuraavana vuonna Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat myös Marille.

– Jälkikäteen ajatellen se oli hyvä. Olimme vähän liian läheisiä ystäviä, sillä teimme yhdessä ihan kaiken. Pieni etäisyys teki meille molemmille hyvää, Mari sanoo.

Myös vuonna 2009 julkaistussa yhteishaastattelussa Mari ja Elina kertoivat ajavansa toisensa välillä hulluuden partaalle. Silti samanlainen huumorintaju myös yhdistää.

– Saatamme lätkäistä terveyssiteet otsaan ja saada siitä kauheat nauruhepulit, Mari kuvailee.

Q-teatterin historiasta kertova kirja Q – Skavabölen pojista Kaspar Hauseriin (Like) on juuri ilmestynyt.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.