Märät säpikkäät -ohjelman vetäjä Suvi West tuli etelään katsomaan, miltä miestarjonta näyttää.

Kuva Karoliina Paatos

Telkkarissa alkoi sinun ja Kirste Aikion vetämä viihdeohjelma Märät säpikkäät. Mitkä ihmeen märät säpikkäät?

Säpikkäät ovat karvasäärystimet, ikään kuin stay-upit. Nimi viittaa minun ja Kirsten esittämiin hahmoihin, jotka ovat niin miehenkipeitä ja kiimaisia, että säpikkäisiin asti on kosteaa.

Termi on vanhasta joiusta, jossa petetty mies joikaa petollisen ex-morsiamensa: sinäkin lumppu, märkä säpikäs! Myöhemmin tosin selvisi, että sana oli oikeasti mätä eikä märkä. Mutta ei se mitään, meni jo.

Sarjassa saamelaistytöt tulevat Helsinkiin ja katselevat elämää ja etelän miehiä sillä silmällä. Miltäs tarjonta näyttää?

Alkuoletus oli, että suomalaismiehet ovat naismaisia; käyttävät yövoidetta ja kulkevat kaulahuivit kaulassa. Mutta onhan heissä hyvin miehekkäitäkin, kuten vaikka täällä Kallion paloasemalla.

Te saamelaiset olette kuulemma kovia valehtelemaan, teillä on löyhä seksuaalimoraali ja juotte koko ajan viinaa.

Niin, nyt on stereotypioiden takaisinmaksun aika! Itse en noita määrittelyjä tunnista enkä ymmärrä, mistä niitä kumpuaa. Liittäisin ne ennemmin suomalaisiin, paitsi seksuaalimoraalin – suomalaisethan ovat aika epäseksuaalista porukkaa.

Monella elää vieläkin kuva saamelaisista mustahampaisina ja likaisina nunnukanunnuka-miehinä. Tai sitten ajatellaan, että me olemme tosikkoja, jotka kiukuttelevat maaoikeuksista tai muista alkuperäiskansa-asioista, joista kukaan muu ei ymmärrä mitään.

Me emme ole tv-sarjassa mitään saamelaisuuden sanansaattajia, tarkoituksena on ennen kaikkea viihdyttää. Mutta toki ihminen helposti politisoituu, kun oman kielen ja kulttuurin säilymisestä on huoli. Siksi onkin ihanaa asua välillä Helsingissä ja miettiä sellaisia ongelmia kuin mennäkö jumppaan vai tanssitunnille. Toisaalta, vaikka saamelaisuus on taakka, se tuo myös merkitystä olemassaoloon. On hienoa tietää, mihin kuuluu.

Mitä on parasta, mitä voi tehdä kaamoksessa?

Kaamos on kyllä mukavaa aikaa. Tunnelmallista. Silloin nukutaan ja ollaan perheen kanssa. Etelän vesisade on paljon pahempaa – ei ole kylmä, ei ole lämmin, sataa koko ajan.

Näin Märät säpikkäät versioi Jenni Vartiaista:


”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!