Me Naiset
|
Inka Simola
Suvi West on tehnyt viisi vuotta dokumenttia, joka kertoo hänen sisarsuhteestaan. "Se kertoo siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta." Kuva: Susanna Kekkonen
Suvi West on tehnyt viisi vuotta dokumenttia, joka kertoo hänen sisarsuhteestaan. "Se kertoo siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta." Kuva: Susanna Kekkonen

Tv-persoona ja käsikirjoittaja Suvi West sai pojan. – Maailma on edelleen samanlainen kuin aikaisemminkin – paitsi että se on hieman parempi paikka. Ja nyt vaatteissani on pissaa, ja rintani ovat arjen keskipiste.

Tv-persoona ja käsikirjoittaja Suvi West on saanut lapsen. Suvin mukaan hän ja viime tiistaina syntynyt poika voivat hyvin. Lapsi on Suville ensimmäinen.

– Olo on mahtava ja energinen. Olen taas saanut oman kroppani takaisin ja pääsen touhuamaan täysillä. Sydän on täynnä rakkautta ja rauhaa. Maailma on edelleen samanlainen kuin aikaisemminkin – paitsi että se on hieman parempi paikka. Ja nyt vaatteissani on pissaa, ja rintani ovat arjen keskipiste, Suvi kertoo.

Suvi on aina ollut julkisuudessa vaitonainen suhteistaan, mutta kertoo lapsen toisen vanhemman olevan "eräs mies".

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen tällä hetkellä hyvin rakastunut ja onnellinen. En ehkä sanoisi tämänkään vertaa normaalisti, mutta johtuu varmaan hormonihöyryistä tällainen avautuminen. Se kellä onni on, se onnen kätkeköön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikesta pitää voida puhua

Suvi kertoo suhtautuvansa äitiyteen rennosti. Elämä saa mennä omalla painollaan, vaikka on hän arvomaailmansa perintöä ehtinyt jo miettiä.

– Toivoisin, että voisin välittää arvomaailmani eli arjen ekoilun ja kestävän sekoilun. Elämä ei saa olla liian vakavaa. Meillä nauretaan paljon, kaikissa tilanteissa –  jopa synnytyskipujen aikana. Lisäksi mikään asia ei saa olla tabu, ja kaikesta pitää voida puhua avoimesti asioiden oikeilla nimillä, Suvi miettii.

Suvi tunnetaan parhaiten Märät säpikkäät -viihdeohjelmasta, jossa hän ja toinen saamelainen Kirste Aikio heittivät herjaa vähemmistöistä eli myös itsestään. Rakkauden FAQ -ohjelmassa Suvi puolestaan vastasi kieli poskella muiden raatilaisten kanssa seksiin liittyviin kysymyksiin. Nyt Suvi aikoo olla rauhassa äitiyslomalla, vaikka miettiikin jo tulevaa.

– Äitiyslomalla mietin, mitä teen tulevaisuudessa ja työstän muutaman jutun loppuun. Siitä huolimatta aion myös keskittyä pieneen poikaani ja nauttia elämän perusasioista, mikä on ihan luksusta. Ehkä saan tästä jotain inspiraatiota tulevaisuuden töihinkin. Elämänmuutoksen myötä kaipaan jotain syvällisempää elämään, joten ehkä laajennan alapäähuumorin lisäksi myös eritehuumoriin ja pissa-kakkajuttuihin.

Homoseksuaalin elämää suojelevan isosiskon näkökulmasta

Vaikka Suvi tunnetaan hersyvästä huumoristaan, on hän viimeiset vuodet tehnyt myös kahta vakavahkoa dokumenttia. Toinen niistä on kansainvälinen yhteistuotanto, jota Suvi on tehnyt viisi vuotta. Se valmistunee ensi vuoden alussa.

– Dokumentti kertoo sisarsuhteestani ja siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta. Aihe on edelleen monille herkkä, joten matka on ollut raskas. Olen joutunut menemään omaan itseeni ja kyseenalaistamaan myös omat ennakkoluuloni.

Suvi arvostaa monia julkisuuden henkilöitä, jotka ovat nousseet taistelemaan tasa-arvoisen avioliittolain ja homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Tämä taistelu on Suvin mielestä nimenomaan heteroiden tehtävä.

– Hyväksymisongelmahan on monilla umpimielisillä heteroilla, ei homoseksuaaleilla. Siitä huolimatta arjessa jokainen pitäisi kohdata tasavertaisena ihmisenä, eikä esimerkiksi homoseksuaalina tai jonkun etnisen ryhmän edustajana. 

Myös toinen dokumentti on henkilökohtainen. Utsjoen Outakoskella kasvanut Suvi pohtii siinä suhdettaan pohjoiseen ja lapseensa, joka joutuu kasvamaan kaupungissa.

Märille säpikkäille Suvi ei lupaa jatkoa, muttei kokonaan tyrmääkään sitä.

– Näillä näkymin se ei saa jatkoa, mutta mistä sitä tietää. Muutaman vakavahkon dokkarirutistuksen ja melankolian jälkeen työminäni haluaisi jotain, jossa saisi taas nauraa paljon – niin kuin säpikäsaikoina. Minulla on polte tehdä taas tv:tä, en vain oikein tiedä minkälaista.

Lue myös:

Suvi West: "Olen seksuaalisesti tuhma, mutten kovin kinky"

Suvi West on raskaana

Sisältö jatkuu mainoksen alla