Suvi West on tehnyt viisi vuotta dokumenttia, joka kertoo hänen sisarsuhteestaan. "Se kertoo siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta." Kuva: Susanna Kekkonen
Suvi West on tehnyt viisi vuotta dokumenttia, joka kertoo hänen sisarsuhteestaan. "Se kertoo siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta." Kuva: Susanna Kekkonen

Tv-persoona ja käsikirjoittaja Suvi West sai pojan. – Maailma on edelleen samanlainen kuin aikaisemminkin – paitsi että se on hieman parempi paikka. Ja nyt vaatteissani on pissaa, ja rintani ovat arjen keskipiste.

Tv-persoona ja käsikirjoittaja Suvi West on saanut lapsen. Suvin mukaan hän ja viime tiistaina syntynyt poika voivat hyvin. Lapsi on Suville ensimmäinen.

– Olo on mahtava ja energinen. Olen taas saanut oman kroppani takaisin ja pääsen touhuamaan täysillä. Sydän on täynnä rakkautta ja rauhaa. Maailma on edelleen samanlainen kuin aikaisemminkin – paitsi että se on hieman parempi paikka. Ja nyt vaatteissani on pissaa, ja rintani ovat arjen keskipiste, Suvi kertoo.

Suvi on aina ollut julkisuudessa vaitonainen suhteistaan, mutta kertoo lapsen toisen vanhemman olevan "eräs mies".

– Olen tällä hetkellä hyvin rakastunut ja onnellinen. En ehkä sanoisi tämänkään vertaa normaalisti, mutta johtuu varmaan hormonihöyryistä tällainen avautuminen. Se kellä onni on, se onnen kätkeköön.

Kaikesta pitää voida puhua

Suvi kertoo suhtautuvansa äitiyteen rennosti. Elämä saa mennä omalla painollaan, vaikka on hän arvomaailmansa perintöä ehtinyt jo miettiä.

– Toivoisin, että voisin välittää arvomaailmani eli arjen ekoilun ja kestävän sekoilun. Elämä ei saa olla liian vakavaa. Meillä nauretaan paljon, kaikissa tilanteissa –  jopa synnytyskipujen aikana. Lisäksi mikään asia ei saa olla tabu, ja kaikesta pitää voida puhua avoimesti asioiden oikeilla nimillä, Suvi miettii.

Suvi tunnetaan parhaiten Märät säpikkäät -viihdeohjelmasta, jossa hän ja toinen saamelainen Kirste Aikio heittivät herjaa vähemmistöistä eli myös itsestään. Rakkauden FAQ -ohjelmassa Suvi puolestaan vastasi kieli poskella muiden raatilaisten kanssa seksiin liittyviin kysymyksiin. Nyt Suvi aikoo olla rauhassa äitiyslomalla, vaikka miettiikin jo tulevaa.

– Äitiyslomalla mietin, mitä teen tulevaisuudessa ja työstän muutaman jutun loppuun. Siitä huolimatta aion myös keskittyä pieneen poikaani ja nauttia elämän perusasioista, mikä on ihan luksusta. Ehkä saan tästä jotain inspiraatiota tulevaisuuden töihinkin. Elämänmuutoksen myötä kaipaan jotain syvällisempää elämään, joten ehkä laajennan alapäähuumorin lisäksi myös eritehuumoriin ja pissa-kakkajuttuihin.

Homoseksuaalin elämää suojelevan isosiskon näkökulmasta

Vaikka Suvi tunnetaan hersyvästä huumoristaan, on hän viimeiset vuodet tehnyt myös kahta vakavahkoa dokumenttia. Toinen niistä on kansainvälinen yhteistuotanto, jota Suvi on tehnyt viisi vuotta. Se valmistunee ensi vuoden alussa.

– Dokumentti kertoo sisarsuhteestani ja siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta. Aihe on edelleen monille herkkä, joten matka on ollut raskas. Olen joutunut menemään omaan itseeni ja kyseenalaistamaan myös omat ennakkoluuloni.

Suvi arvostaa monia julkisuuden henkilöitä, jotka ovat nousseet taistelemaan tasa-arvoisen avioliittolain ja homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Tämä taistelu on Suvin mielestä nimenomaan heteroiden tehtävä.

– Hyväksymisongelmahan on monilla umpimielisillä heteroilla, ei homoseksuaaleilla. Siitä huolimatta arjessa jokainen pitäisi kohdata tasavertaisena ihmisenä, eikä esimerkiksi homoseksuaalina tai jonkun etnisen ryhmän edustajana. 

Myös toinen dokumentti on henkilökohtainen. Utsjoen Outakoskella kasvanut Suvi pohtii siinä suhdettaan pohjoiseen ja lapseensa, joka joutuu kasvamaan kaupungissa.

Märille säpikkäille Suvi ei lupaa jatkoa, muttei kokonaan tyrmääkään sitä.

– Näillä näkymin se ei saa jatkoa, mutta mistä sitä tietää. Muutaman vakavahkon dokkarirutistuksen ja melankolian jälkeen työminäni haluaisi jotain, jossa saisi taas nauraa paljon – niin kuin säpikäsaikoina. Minulla on polte tehdä taas tv:tä, en vain oikein tiedä minkälaista.

Lue myös:

Suvi West: "Olen seksuaalisesti tuhma, mutten kovin kinky"

Suvi West on raskaana

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”