Suvi West on tehnyt viisi vuotta dokumenttia, joka kertoo hänen sisarsuhteestaan. "Se kertoo siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta." Kuva: Susanna Kekkonen
Suvi West on tehnyt viisi vuotta dokumenttia, joka kertoo hänen sisarsuhteestaan. "Se kertoo siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta." Kuva: Susanna Kekkonen

Tv-persoona ja käsikirjoittaja Suvi West sai pojan. – Maailma on edelleen samanlainen kuin aikaisemminkin – paitsi että se on hieman parempi paikka. Ja nyt vaatteissani on pissaa, ja rintani ovat arjen keskipiste.

Tv-persoona ja käsikirjoittaja Suvi West on saanut lapsen. Suvin mukaan hän ja viime tiistaina syntynyt poika voivat hyvin. Lapsi on Suville ensimmäinen.

– Olo on mahtava ja energinen. Olen taas saanut oman kroppani takaisin ja pääsen touhuamaan täysillä. Sydän on täynnä rakkautta ja rauhaa. Maailma on edelleen samanlainen kuin aikaisemminkin – paitsi että se on hieman parempi paikka. Ja nyt vaatteissani on pissaa, ja rintani ovat arjen keskipiste, Suvi kertoo.

Suvi on aina ollut julkisuudessa vaitonainen suhteistaan, mutta kertoo lapsen toisen vanhemman olevan "eräs mies".

– Olen tällä hetkellä hyvin rakastunut ja onnellinen. En ehkä sanoisi tämänkään vertaa normaalisti, mutta johtuu varmaan hormonihöyryistä tällainen avautuminen. Se kellä onni on, se onnen kätkeköön.

Kaikesta pitää voida puhua

Suvi kertoo suhtautuvansa äitiyteen rennosti. Elämä saa mennä omalla painollaan, vaikka on hän arvomaailmansa perintöä ehtinyt jo miettiä.

– Toivoisin, että voisin välittää arvomaailmani eli arjen ekoilun ja kestävän sekoilun. Elämä ei saa olla liian vakavaa. Meillä nauretaan paljon, kaikissa tilanteissa –  jopa synnytyskipujen aikana. Lisäksi mikään asia ei saa olla tabu, ja kaikesta pitää voida puhua avoimesti asioiden oikeilla nimillä, Suvi miettii.

Suvi tunnetaan parhaiten Märät säpikkäät -viihdeohjelmasta, jossa hän ja toinen saamelainen Kirste Aikio heittivät herjaa vähemmistöistä eli myös itsestään. Rakkauden FAQ -ohjelmassa Suvi puolestaan vastasi kieli poskella muiden raatilaisten kanssa seksiin liittyviin kysymyksiin. Nyt Suvi aikoo olla rauhassa äitiyslomalla, vaikka miettiikin jo tulevaa.

– Äitiyslomalla mietin, mitä teen tulevaisuudessa ja työstän muutaman jutun loppuun. Siitä huolimatta aion myös keskittyä pieneen poikaani ja nauttia elämän perusasioista, mikä on ihan luksusta. Ehkä saan tästä jotain inspiraatiota tulevaisuuden töihinkin. Elämänmuutoksen myötä kaipaan jotain syvällisempää elämään, joten ehkä laajennan alapäähuumorin lisäksi myös eritehuumoriin ja pissa-kakkajuttuihin.

Homoseksuaalin elämää suojelevan isosiskon näkökulmasta

Vaikka Suvi tunnetaan hersyvästä huumoristaan, on hän viimeiset vuodet tehnyt myös kahta vakavahkoa dokumenttia. Toinen niistä on kansainvälinen yhteistuotanto, jota Suvi on tehnyt viisi vuotta. Se valmistunee ensi vuoden alussa.

– Dokumentti kertoo sisarsuhteestani ja siskostani, joka elää arkeansa vaimonsa kanssa. Pureudun homoseksuaalin elämään suojelevan isosiskon näkökulmasta. Aihe on edelleen monille herkkä, joten matka on ollut raskas. Olen joutunut menemään omaan itseeni ja kyseenalaistamaan myös omat ennakkoluuloni.

Suvi arvostaa monia julkisuuden henkilöitä, jotka ovat nousseet taistelemaan tasa-arvoisen avioliittolain ja homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Tämä taistelu on Suvin mielestä nimenomaan heteroiden tehtävä.

– Hyväksymisongelmahan on monilla umpimielisillä heteroilla, ei homoseksuaaleilla. Siitä huolimatta arjessa jokainen pitäisi kohdata tasavertaisena ihmisenä, eikä esimerkiksi homoseksuaalina tai jonkun etnisen ryhmän edustajana. 

Myös toinen dokumentti on henkilökohtainen. Utsjoen Outakoskella kasvanut Suvi pohtii siinä suhdettaan pohjoiseen ja lapseensa, joka joutuu kasvamaan kaupungissa.

Märille säpikkäille Suvi ei lupaa jatkoa, muttei kokonaan tyrmääkään sitä.

– Näillä näkymin se ei saa jatkoa, mutta mistä sitä tietää. Muutaman vakavahkon dokkarirutistuksen ja melankolian jälkeen työminäni haluaisi jotain, jossa saisi taas nauraa paljon – niin kuin säpikäsaikoina. Minulla on polte tehdä taas tv:tä, en vain oikein tiedä minkälaista.

Lue myös:

Suvi West: "Olen seksuaalisesti tuhma, mutten kovin kinky"

Suvi West on raskaana

Neljät häät Suomi -ohjelman morsiamen puvulla on liikuttava tarina. Juhlavieraiden arvioita tausta ei höllennä.

Neljät häät Suomi -ohjelmassa neljä toisilleen ennestään tuntematonta morsianta pääsee vieraiksi toistensa häihin. Kukin morsian arvioi häät pisteyttämällä. Pisteitä annetaan niin juhlapaikasta, hääpuvusta, ruuasta kuin tunnelmasta. Parhaat pisteet saanut morsian voittaa kumppaninsa kanssa häämatkan.

Tänään nähtävässä jaksossa yksi illan morsiamista kertoo avioituvansa edesmenneen serkkunsa hääpuvussa.

– Serkkuni piti mennä 2007 naimisiin, mutta hän sairastui vakavasti ja heidän häät jouduttiin peruuttamaan.  2011 mun serkku kuoli. Ajattelin, että nyt serkkuni on jollakin tavalla häissä mukana, Marianne kertoo jakson muille morsiamille Sabahille, Jonnalle ja Elisalle.

Edesmenneen serkun puvun käyttäminen on kolmikon mielestä ihana ajatus ja hieno ele. Yksi asia kuitenkin mietityttää porukkaa:

– Toivottavasti serkulla on ollut hyvä tyylitaju, Elisa sanoo.

”Ehkä olisi ollut järkevämpi valita itselle sopiva puku eikä ottaa toisen valitsemaa ja itselle sopimatonta pukua.”

Kun Marianne kävelee alttarille, muut morsiamet eivät näytä innostuneilta. Puku ei herätä hurraahuutoja, ja puheet kauniista eleestä unohtuvat nopeasti.

– Puvulla on tosi kaunis tarina, mutta ei se ole ihan mun tyyppinen hääpuku. En itse pukisi sellaista päälleni, Jonna kertoo.

– Se näytti roolipuvulta. Prinsessapuvulta näytelmästä, Elisa sanoo.

– Mun mielestä siinä oli vähän liikaa kaikkea. Oli ruusua, rypytystä ja nauhaa… Ei ollut mun mieleinen, Sabah toteaa.

Elisan mielestä Mariannen hääpukuvalinta oli suorastaan sopimaton.

– Ehkä olisi ollut järkevämpi valita itselle sopiva puku eikä ottaa toisen valitsemaa ja itselle sopimatonta pukua, hän sanoo.

Katso jutun yllä olevalta videolta, miten Sabah, Jonna ja Elisa kommentoivat Mariannen pukua! 

Neljät häät Suomi -ohjelma nähdään keskiviikkoisin klo 21 Livillä. Me Naiset ja Liv kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.