Lasse Norres muistelee teoksessaan Kuunaama. Kuva Johannes Tervo.
Lasse Norres muistelee teoksessaan Kuunaama. Kuva Johannes Tervo.

Kuunaama-muistelmissaan julkkismanageri Lasse Norres, 62, puhuu avoimesti kipeästä isäsuhteestaan. ”Olin joutunut hakemaan hänen hyväksyntäänsä koko elämäni.”

Tuoreessa elämäkerrassaan julkkismanageri Lasse Norres kertoo koskettavasti nuoruusvuosistaan ja perhettään kohdanneesta surusta. Lasse kasvoi helsinkiläiskodissa siskonsa ja isovelipuolensa kanssa. Lapset menettivät äitinsä aivosyövälle, kun Lasse oli 18-vuotias.

”Äiti lähti sinä ainoana päivänä, kun olin päättänyt, etten mene katsomaan häntä. Se vaivaa minua vieläkin.”

Isoveli oli halvaantunut uimaonnettomuudessa Mallorcan-lomallaan muutama vuosi aiemmin.

”Broidilla ei ollut matkavakuutusta, joten isän piti maksaa omasta pussistaan Karin sairaalamaksut Espanjassa. / Isä katkeroitui siitä kaikesta. Hän teki, mitä tehtävissä oli, mutta kirosi samalla elintasonsa laskua ja säästöjensä hupenemista. Myimme kesämökkimme, äidin korut ja minkkiturkin. Vaihdoimme myös auton halvempaan.”

Lassen isä oli selvinnyt sodasta ja teki uraa kaupparatsuna. Uravuosinaan hän oli paljon poissa kotoa ja jäi etäiseksi Lasselle. Äidin kuoleman jälkeen meno kotona tiukkeni.

”Faija lopetti maksamasta viikkorahaa, alkoi periä minulta vuokraa ja siirsi minut huoneestani olohuoneen sohvalle nukkumaan. Hän ei enää auttanut minua, vaan yritti rajoittaa ja alistaa, vaikka olin Helsingin kaduilla kouliintunut, valtavaa menetystä ja murhetta harteillani kantava nuori mies.”

Lasse kirjoittaa, että ristiriidat miesten välillä jatkuivat isän kuolemaan asti.

”Faijan kuolema oli minulle helpotus. En muista tunteneeni kaipuuta hänen kuoltuaan, enkä ole varma, itkinkö edes faijan hautajaisissa. Olin joutunut hakemaan hänen hyväksyntäänsä koko elämäni. En riittänyt hänelle.”

Lainaukset ovat Lasse Norreksen elämäkerrasta Kuunaama. Nimi on muusikko Remu Aaltosen antama lempinimi Norrekselle. Lassen sisko ja Remun veli olivat pari ja heillä on yhteinen lapsi.

Lasse Norres on pitkän linjan manageri ja musiikki- & viihdealan taustavaikuttaja. Hän asuu Vantaalla vaimonsa Sarin sekä lastensa Nikolasin ja Annin kanssa. Lassella on myös Nairobissa vuonna 1992 syntynyt tytär Christa.