Me Naiset
|
Rosanna Marila
"Ymmärsimme hyvin nuorina, ettei oman kropan terveydellä pidä leikkiä", Shadi ja Maryam Razavi toteavat. Kuva: Veikko Kähkönen
"Ymmärsimme hyvin nuorina, ettei oman kropan terveydellä pidä leikkiä", Shadi ja Maryam Razavi toteavat. Kuva: Veikko Kähkönen

Iranilaistaustaiset mallit Maryam ja Shadi Razavi ovat saaneet alusta asti päättää uskonnostaan itse. Isän tiukat periaatteet suututtivat teinityttöjä mutta nyt he ovat kasvatuksestaan kiitollisia.

Mallisiskokset Maryam Razavi, 32, ja Shadi Razavi, 27, ovat saaneet äitinsä puolelta suomalaiset ja isänsä puolelta iranilaiset geenit. Perhe puhuu keskenään farsin kieltä, ja siskokset kutsuvat vanhempiaan mommyksi ja daddyksi.

Vanhemmat tapasivat aikanaan Lontoossa, missä he olivat töissä ja opiskelemassa. Sieltä he muuttivat muutamaksi vuodeksi Iraniin ja avioituivat. Samalla äiti opetteli paikallisen kielen ja perehtyi myös isän noudattamaan islaminuskoon.

Tyttärille on alusta asti annettu mahdollisuus päättää itse, mihin he haluavat uskoa. Maryam ja Shadi kävivät koulussa perinteisillä uskonnontunneilla, mutta he eivät ole liittyneet mihinkään uskontoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meille ei ole ikinä tuputettu islaminuskoa, mutta toki olemme ottaneet vaikutteita sen moraalista ja eettisistä arvoista. Perhe on meille tosi tärkeä, ja kysymme joka päivä toistemme kuulumiset. En tiedä montakaan samanlaista suomalaista perhettä, Maryam miettii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei Ally McBealille

Isä osasi olla tyttäriään kohtaan myös tiukka. Hän halusi aina tarkkaan tietää, missä tytöt liikkuivat ja kenen kanssa.

– Hän valvoi, ettemme pukeutuneet liian paljastaviin vaatteisiin ja että tulimme kotiin sovittuina aikoina.

– Emme saaneet vielä 17-vuotiainakaan katsoa telkkarista Sinkkuelämää tai Ally McBealia, koska olimme daddyn mielestä siihen liian nuoria. Teininä tiukka linja suututti, mutta jälkikäteen olemme ymmärtäneet, että se oli meille hyväksi, Shadi kertoo.

Yhteisiä työkeikkoja

Maryam on yksi Suomen tunnetuimmista malleista ja työskennellyt alalla 12 vuotta sekä Suomessa että ulkomailla. Hänet tunnetaan myös näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammen avopuolisona.

Myös Shadi tekee mallintöitä, ja hänet on nähty muun muassa Nanson mainoksissa.

Molemmat siskokset työskentelevät myös stylisteinä ja vaatettavat ihmisiä musiikkivideoista muotikuvauksiin. Yhteisiä stylistintöitä he ovat tehneet muun muassa Anna Abreun musiikkivideolla.

Miten Maryamin mallivuodet ulkomailla vaikuttivat sisarussuhteeseen? Miten Maryam viihtyi Lontoossa? Entä miten sisarukset pitävät itsestään huolta? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2014.

Katso video:

Miten hyvin pikkusisko Shadi tuntee isosiskonsa?

Lisää Maryamista:

Malli Maryam Razavi ei muotimokaile: "Pukeutuminen on asenteesta kiinni!"

Yllätysnimi Anna Abreun ja muiden poppareiden tyylin takana

Sisältö jatkuu mainoksen alla