Vesa Peräkylä täyttää kesällä 30. Kuva: Numi Nummelin
Vesa Peräkylä täyttää kesällä 30. Kuva: Numi Nummelin

Stylisti Vesa Peräkylä kiittää selviämisestä äitiään.

Mallikoulu-ohjelman toisena vakiotuomarina ja päästylistinä toimiva Vesa Peräkylä, 29, on ehtinyt paljon: hän on työskennellyt mallina, tekee nyt uraa pääasiallisesti stylistinä ja on perustamassa omaa tuotantoyhtiötä.

Vesa työskenteli viime kesään asti Lontoossa vaateyrityksen creative directorina. Lontoo oli Vesalle uusi alku, jonne hän muutti viisi vuotta sitten, kun hänen pitkä parisuhteensa päättyi.

– Masennuin erosta ja lopulta päätin, että minun on noustava jaloilleni ja aloitettava alusta.

Menestys ei ole tullut helpolla, mutta hän on lannistumattomasti puskenut tietää eteenpäin.

– Olen aina altavastaajien puolella, koska olin itse sellainen niin monen vuoden ajan.

Vesa sanoo sinnikkyytensä juontavan osin kouluvuosiin. Tuolloin hän kärsi rajusta koulukiusaamisesta yhdeksän vuoden ajan. Henkinen ja fyysinen väkivalta tulivat tutuiksi.

– Kiusaaminen oli raskasta, ja kouluun meneminen ahdisti. Sen lisäksi edesmennyt isäni oli väkivaltainen. Lopulta opin puolustamaan itseäni ja pitämään pintani. Päätin meneväni läpi vaikka harmaan kiven, vaikka muut sanoisivat mitä, Vesa sanoo.

Äidille kiitos

Vesa ylistää äitiään, joka tuki poikaansa läpi vaikeiden aikojen ja muistutti aina itsensä ilmaisemisen tärkeydestä.

– En olisi tässä, ellei minulla olisi maailman ihaninta äitiä, joka on aina kannustanut minua ja antanut minun ilmaista itseäni – myös silloin, kun se tarkoitti sitä, että tahdoin lähteä prinsessamekossa tarhaan.

– Äiti sanoi aina, että Vesa, jos ihmiset vihaavat tai rakastavat sinua, se on hyvä asia. Se kertoo, että olet kiinnostava. Itse purin pahaa oloani taiteeseen. Tanssin balettia ja maalasin. Tanssin avulla pääsin ulos kuorestani: löysin oman ääneni ja uskalsin nostaa pääni ylös. Äiti auttoi minua uskomaan itseeni ja siitä olen hänelle ikuisesti kiitollinen.

Äidin sanat innostivat Vesan myös viime kesänä ottamaan uuden suunnan uralleen. Äiti oli eräänä päivänä soittanut hänelle ja muistellut sitä, kuinka Vesa oli pikkupoikana todennut olevansa 30-vuotiaana rikas ja kuuluisa.

– Silloin sain takaisin palon uskoa itseeni ja omaan kykyihini. Otin loparit työstäni creative directorina ja nyt, puoli vuotta myöhemmin, olen perustamassa omaa tuotantoyhtiötäni.

Yrityksen on tarkoitus aloittaa toimintansa jo muutaman kuukauden sisällä.

Vesan luonteesta kertoo paljon myös se, miten hän aikoinaan päätyi malliksi. Kun Vesa oli 14, äiti oli vihjannut hänelle, että olisi aika hankkia kesätöitä. Hanttihommat eivät kuitenkaan houkutelleet. Mutta koska pokkaa löytyi, hän marssi sisään Paparazzi-mallitoimistoon.

– Ilmoitin vain, että tulin töihin. Minua katsottiin tovi, ja lopulta joku totesi, että olen aika oudon näköinen. Sitten he päättivät haluavansa minut. Siitä homma lähti käyntiin.

– Itseään ei pidä ottaa liian vakavasti. Aina pitää olla vähän kieli poskessa, mutta tehdä myös kovasti ja nöyrästi töitä.

Mallikoulu Avalla su klo 21.00

Lue myös:

Mallikoulu-ohjelman tytöille tylyä palautetta: "Sä oot ihan liian iso"

Jenni Dahlman: ”Rinnallani on turvallinen ihminen”

Mitä laukustasi löytyy, Jenni Dahlman? Katso video!

Suomalaisen huippumallin voittokulku jatkuu –tekeekö Suvi Koponen Vogue-enkat?

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.