Malla Malmivaara tekee myös musiikkia nimellä Belle Who.
Malla Malmivaara tekee myös musiikkia nimellä Belle Who.

Näyttelijä tunnetaan kolmella nimellä. Yksi on ristimänimi, toinen näyttelijäminälle ja kolmas laulajanuralle.

Näyttelijä Laura Malmivaara on pikkuserkkusi ja sinunkin ristimänimesi on Laura Malmivaara. Mistä nimi Malla putkahti?

Malmivaaran Laura on yhtä kuin Malla! Ystäväni ovat kutsuneet minua pitkään Mallaksi, joten on luontevaa tehdä töitäkin sillä nimellä.

Viime syksynä näyttelin ensimmäistä kertaa Lauran kanssa tv-sarjassa Espoo, Espoo, joka tulee ulos myöhemmin. Yhdessä työskentely tuntui hyvältä.

Näyttelet elokuvassa Kielletty hedelmä lestadiolaisperheen tytärtä, joka on jättänyt yhteisön ja tullut perheensä hylkäämäksi. Kuinka tuttu aihepiiri sinulle on?

Lapista kotoisin oleva saamelainen ukkini oli Lars Levi Laestadiuksen asioiden puolestapuhuja. Lisäksi yksi ystäväni on lähtenyt lestadiolaisesta perheestä, koska hän harrasti kilpaurheilua.

Aihe on mielettömän kiinnostava, ja yritin ajatella sitä omalta kannaltani. Ihmisten reaktiot elokuvasta eivät kuitenkaan jännitä, sillä leffassa ei tuomita kenenkään aatteita.

Milloin olet viimeksi itse tehnyt jotain kiellettyä?

En ole pitkään aikaan tuntenut niin. Oma päähän sen määrää, minkä kokee kielletyksi. Muistan kyllä jotain ekoista kielletyistä tekemisistä, esimerkiksi alkoholikokeiluistani.

Kielletty hedelmä kertoo hienosti siitä, miten iso asia on esimerkiksi maistaa ensimmäinen kulauksensa alkoholia. Se on sillä hetkellä nuorelle maailman isoin ja jännittävin asia.

Teet sivuosan myös maaliskuisessa leffassa Kid&Killer. Miltä sivuosien tekeminen maistuu?

Tykkään sivuosista tosi paljon, sillä niiden roolihenkilöt ovat usein varsin värikkäitä. Sivurooleista uskalletaan tehdä voimakkaampia.

Sinulta ilmestyy keväällä soololevy. Oletko mieluummin laulaja?

Totuus on, etten voi olla ilman musiikkia. Oman levyni musiikki on hyväntuulista ja veikeää poppia.

Malla Malmivaara

- 10.12.1982 syntynyt näyttelijä ja muusikko. Asuu Helsingissä. Harrastaa pilatesta ja käsitöitä.

- Opiskelee Teatterikorkeakoulussa. Esiintynyt useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa kuten Tyttö sinä olet tähti. Päätyi Kiellettyyn hedelmään ohjaaja Dome Karukosken kutsusta.

- Käyttää musiikkiuralla taiteilijanimeä Belle Who. Esikoisalbumi Can’t whistle when you smile ilmestyy keväällä, sen tuottaa The Rasmuksen Lauri Ylönen.

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti