Yhdistetyn maailmanmestari, olympiamitalisti ja maailmancupin voittaja Anssi Koivuranta on vaihtanut mäkihypyn oikeaan lentämiseen. Entä käykö entinen kilpaurheilija vielä huvikseen hiihtämässä? ”En”, Koivuranta nauroi. Kuva: Jonna Öhrnberg
Yhdistetyn maailmanmestari, olympiamitalisti ja maailmancupin voittaja Anssi Koivuranta on vaihtanut mäkihypyn oikeaan lentämiseen. Entä käykö entinen kilpaurheilija vielä huvikseen hiihtämässä? ”En”, Koivuranta nauroi. Kuva: Jonna Öhrnberg

Mäkihyppääjänä tunnettu Anssi Koivuranta vaihtoi hyppyrin nokan lentokoneen ohjaamoon.

Mäkihyppääjä ja entinen yhdistetyn kilpailija Anssi Koivuranta on viime vuoden opiskellut kaikessa hiljaisuudessa uuteen ammattiin. Menestynyt kilpaurheilija toteuttaa parhaillaan lapsuutensa haavetta ja valmistuu ensi vuonna liikennelentäjäksi.

– Opinnot painavat sen verran päälle, että ainakaan ensi kaudella en kilpaile. Häärin taustalla enemmän. Valmistun ensi kesänä tai syksynä, Koivuranta kertoi keskiviikkona helsinkiläisen Naughty BRGR -ravintolan 1-vuotissyntymäpäiväjuhlilla.

”Jossain vaiheessa ajattelin, että saumani lentämiseen ammattina on jo mennyt.”

Mäkikotkalla on takanaan jo reilun vuoden verran opintoja.

– Se on todella intensiivinen setti painaa läpi, meillä ei esimerkiksi ole mitään lomia. Toivottavasti lentäjien työllisyystilanne pysyy hyvänä ensi vuoteenkin asti, että pääsisin itsekin sitten puikottamaan.

Lentäjän ammatti on ollut Koivurannalla haaveena jo pitkään.

– Olen aina halunnut lentää, tavalla tai toisella. Joku siinä kiehtoo, on kiehtonut ihan pienestä saakka. Jossain vaiheessa ajattelin, että saumani lentämiseen ammattina on jo mennyt. Sitten tajusin, että ehkä en olekaan vielä liian vanha, ja hain sekä pääsin koulutukseen, 28-vuotias Koivuranta kuvaili.

Kun Koivuranta saa käteensä lentäjän paperit, maailma on avoin.

– Mielellään pysyisin Suomessa, mutta mikäli saisin töitä ulkomailta, voisin muuttaa ulkomaille.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.