Tiina ja Anita Korhosen viesti päihderiippuvaisille on selvä: aina on toivoa päästä kuiville. "Jos minä pystyn siihen, muutkin pystyvät", Tiina sanoo. Kuva Panu Pälviä
Tiina ja Anita Korhosen viesti päihderiippuvaisille on selvä: aina on toivoa päästä kuiville. "Jos minä pystyn siihen, muutkin pystyvät", Tiina sanoo. Kuva Panu Pälviä

Tiina Korhosen teininä alkaneet kokeilut johtivat 22 vuotta kestäneeseen huumekierteeseen. Nyt hän on kuivilla ja valmistunut psykologian maisteriksi.

Se, että Tiina Korhonen, 43, istuu helsinkiläisellä sohvalla äitinsä Anita Korhosen, 70, kanssa, on lähes ihme.

Tiinalla on takanaan 22 vuoden huumekierre. Vain kaksi prosenttia huumeriippuvaisista pelastuu, loput joutuvat joko vankilaan, tulevat hulluiksi tai kuolevat.

Tiina oli 16-vuotias, kun hän ensimmäistä kertaa kokeili huumeita. Anita ja Tiina asuivat tuolloin Amerikassa.

– Tapasin hurmaavan pojan, joka oli hyvännäköinen. Hän käytti huumeita, joten minäkin aloitin, Tiina kertoo.

Tiinan alamäki oli nopea. Pahimpina vuosinaan hän eli kodittomana kadulla.

– Olin niin sekaisin, ettei kukaan voi olla enempää. Kun käyttää huumeita, koko elämästä tulee kaoottista. Sitä elää kadulla, koska ei välitä laskuista ja menettää siksi asuntonsa. Rahaa saa vain varastamalla, ryöstämällä tai myymällä itseään. En sano, että minulle on käynyt nämä kaikki asiat, mutta tiedän, että tuossa tilassa tärkeintä on vain saada annoksensa, Tiina miettii.

Opiskelu pelasti

Anita on kertonut tyttärensä vaiheista kolmessa kirjassa: Kirjeitä Tiinalle (2004), Elossa jälleen (2010) sekä juuri ilmestyneessä teoksessa Elämässä kiinni.

– Olen käynyt läpi pelkoa, epäluuloa, kiukkua ja ääretöntä kärsimystä. Päätin silti, että tapahtukoon mitä tahansa, yritän pysyä Tiinan taistelussa mukana, Anita sanoo.

Tiinan elämässä käänteentekevä hetki koitti, kun hän pääsi opiskelemaan psykologiaa lontoolaiseen yliopistoon. Marraskuussa 2013 Tiina valmistui psykologian maisteriksi, mikä oli sekä äidille että tyttärelle suuren onnen hetki.

– Tunsin suunnatonta kiitollisuutta ja itkin pitkästä aikaa ilosta. Olisin voinut halata kaikkia ympärilläni olevia ihmisiä. Osoittelin Tiinaa ja sanoin muille: katsokaa, siinä on minun tyttäreni! Anita iloitsee.

Lue Me Naisten numerosta 8/2014 Tiinan tarina, miten hän pysyy kuivilla ja millaisia tunteita Anita on joutunut tyttären pitkän taistelun aikana käymään läpi. Voit ostaa myös digilehden täältä.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti