40 vuotta täyttävä Maija Vilkkumaa koki ikäkriisinsä jo kolmekymppisenä. "Aikaan kertyi paineita urasta, erosta, keikoista ja perheen perustamisesta. Nyt tuntuu maailman tyhmimmältä asialta miettiä ikääni." Kuva Liisa Valonen
40 vuotta täyttävä Maija Vilkkumaa koki ikäkriisinsä jo kolmekymppisenä. "Aikaan kertyi paineita urasta, erosta, keikoista ja perheen perustamisesta. Nyt tuntuu maailman tyhmimmältä asialta miettiä ikääni." Kuva Liisa Valonen

Maija Vilkkumaa aikoo jäädä tauolle menestyksekkäältä musiikkiuralta. Syksyllä hän julkaisee esikoiskirjansa.

Muusikko Maija Vilkkumaa, 39, siirtää salaattilautastaan ruokapöydällä loitommalle ja raivaa tilaa pienimuotoiselle esitykselle kvanttifysiikan käyttäytymismalleista.

– Niin kuin nyt tämä juttu, että jos jotain tapahtuu täällä päässä, miten se vaikuttaa tänne, Maijan kädet nakuttavat pintaa pöydän eri päissä.

Seuraa lisää puhetta maagisista kaukovaikutuksista, sen perään elektronien superpositioista, mikro- ja makrotasoista, ja jossain välissä vilahtaa Einsteinkin. Maija vaikuttaa olevan yhtä aikaa vähän huvittunut sekä ilmeisen tohkeissaan. Muun muassa näitä aiheita hän on pyöritellyt pitkällä tauollaan popartistin työstään ja musiikin tekemisestä.

Kvanttifysiikassa Maijaa viehättää sen kaikenlainen arkijärjen vastaisuus.

– Mystinen tieteenala kiehtoo ja vetää hörhöjä – joihin en tietenkään itse kuulu, Maija päästää käheän naurun.

Vaikka tieteessä mystisyys innostaakin, arkielämässään Maija on enemmän järkeilyn kannalla.

– Tai ainakin yritän toimia järkevästi. Olen sillä tapaa hömelö, että tuppaan hävittämään tavaroitani. Elämän suurissa päätöksissä järkeilen mutta niin, että samalla olen rehellinen tunteilleni. On tärkeää, että päätös myös tuntuu oikealta.

Liian epäkäytännöllinen puutalon omistajaksi

Viimeisin suuren linjan päätös Maijan ja muusikko Mikko Kososen perheessä oli panna koti Helsingin Käpylässä myyntiin. Tilava puutalo on ollut kaupan alkukesästä. Se on ollut perheen tytärten Saaran, 5, ja Ainon, 2, lapsuudenkoti.

– Käpylässä on ihanaa, mutta pakko myöntää, ettei kiinteistön omistaminen oikein sovi meille. Talonpitoa pitäisi opetella ja siihen satsata, ja me olemme siihen liian epäkäytännöllisiä ihmisiä.

Nyt perhe suunnittelee muuttoa Maijan lapsuudenkulmille Helsingin Töölöön.

– Taidamme kuitenkin olla enemmän kaupunki-ihmisiä. Tietysti kun nyt uskon näin, ehkä muutaman vuoden kuluttua haluamme taas muualle. Toisaalta on kiva ajatella, että vaikka asuntokaupat ovat melko hermostuttavia ja niihin liittyy paljon rahaa, mihinkään asumismuotoon ei tarvitse sitoutua loppuelämäksi, Maija miettii.

Egon romutusta

Vähän samaan tapaan Maija mietti työstäänkin jäätyään äitiyslomalle toisen tyttärensä syntymän jälkeen tammikuussa 2011. Kymmenessä vuodessa ja kahdeksalla albumillaan hän oli saavuttanut vankan aseman Suomen pidetyimpien artistien ja lauluntekijöiden kärkiporukoissa.

Takana oli yli 300 000 myytyä levyä ja kaikki merkittävimmät keikkapaikat Tavastiasta Ruisrockiin. Maija kuitenkin tunsi tarvetta irrottautua tutuksi tulleesta roolista ja asemasta, josta moni kollega oli vain haaveillut.

– Tunsin vahvasti, että minun piti murtaa vanha egoni ja sen juurtuneet käsitykset siitä, millainen olen tai miten minua kuuluu kohdella. Vanhasta on vaikea päästää irti, mutta minä kaipasin sitä. Kun tekee jotain uutta, voi myös käsittää itsensä uudelleen, hän sanoo.

Maija täyttää syksyllä 40 vuotta ja tunnistaa muissakin ikäisissään samanlaista halua pistää elämänsä käsikirjoitus uusiksi. Vaihdetaan kotipaikkaa, opiskellaan uusia ammatteja. Nuoruudesta tuttu unelmointi ja saavuttamisen nälkä heräävät uudelleen.

– Nuorena sitä on innoissaan jostain ammatista tai asemasta ja tuntuu, ettei ole mitään menetettävää. On masentava ajatus, että koko pitkä loppuelämä olisi vain vanhan aseman ylläpitämistä ja vaalimista, kun sen kerran on saavuttanut. Minä en halunnut jäädä sellaiseen staattisuuteen. Tuli tarve tehdä jotain muuta.

Kirja äitiysloman sallimaan tahtiin

Varsinkin taiteessa uusien tapojen löytäminen ja omien rajojen venyttäminen on Maijan mukaan jopa elinehto.

– Luovassa työssä nostalgia on vaarallinen tunne. Vanhan toistelu on luovuuden kuolema. Yllätyksen tunne sopii minulle hyvin, ja tykkään myös sellaisista biiseistä ja kirjoista, joissa tapahtuu jotain odottamatonta. Taiteilijana haluan tehdä uskaliaita juttuja itsekin.

Maijan ”jotain muuta” löytyi kirjoittamisesta: esikoisromaani Nainen katolla on jo edennyt painoon asti ja julkaistaan syyskuussa. Sen synnytys kesti pari vuotta, ensin äitiysloman sallimaan tahtiin ja myöhemmin intensiivisesti lähes päivittäin koneella istuen.

Laulunkirjoitusvuodet olivat jo muokanneet Maijasta määrä­tietoisen työläisen, eikä kirjan kasaaminen tapahtunut sen romanttisemmin tai satunnaista inspistä odotellen.

– Toimistotyörytmi sopii päälleni oikein hyvin. Mitä aikaisemmin päivällä pääsen työhön, sen parempi. Kirjoittaminen tuntui mielettömän kivalta. Voisin tehdä sitä tyytyväisenä kaikki päivät, uusi esikoiskirjailija hehkuttaa.

Miltä tuntui heittäytyä tyhjän päälle? Entä milloin Maija palaa musiikin pariin? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 31/2013.

Lue myös:

Maija Vilkkumaa: "Meininkini muistuttaa sapattivuotta"

Muusikkonaiset: "Omalta mieheltä saatu palaute ärsyttää"

Maija Vilkkumaa

■ Muusikko, lauluntekijä ja esikoiskirjailija, joka täyttää 40 vuotta 9.11.

■ Naimisissa muusikko Mikko Kososen kaanssa, lapset Saara ja Aino.

■ Tuore humanististen tieteiden kandidaatti ja loppusilausta vaille maisteri, aloitti opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 1992.

■ Julkaissut 8 albumia ja on Suomen myydyimpiä artisteja. Esikoiskirja Nainen katolla ilmstyy 12.9. Kirjakiertue alkaa 17.9. Kotkasta. Nainen katolla mm. Facebookissa, Twitterissä ja lista siinä esiintyvistä kappaleista Spotifyssa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.