"Useimmat ihmiset aliarvioivat omat voimansa. On hienoa, jos on vahva ja osaa käyttää vahvuuttaan oikein", Madonna sanoo. Kuva: Lehtikuva.
"Useimmat ihmiset aliarvioivat omat voimansa. On hienoa, jos on vahva ja osaa käyttää vahvuuttaan oikein", Madonna sanoo. Kuva: Lehtikuva.

Ensi viikolla Suomessa nousee lavalle popin kuningatar, jolla on takanaan tuskainen vuosi. Avioero oli Madonnalle suuri pettymys, mutta työ on hänelle paras lääke murheisiin.

Pari viikkoa sitten italialainen paparazzi uskoi saavansa vuosikymmenen otoksen: kameran muistikortille tallentui kuva Madonnan käsivarsien alleista!

Mitä erikoista on siinä, että viisikymppisellä naisella on löysää käsivarsissa? Ei yhtään mitään. Mutta koska kyseessä on Madonna, allit ja selluliitti ovat maailmanluokan uutisia. Madonna tietää yhtä hyvin kuin koko viihdeteollisuuden kerma, että vanheneminen on huonoa bisnestä – varsinkin naisille.

Parikymppisenä Madonna harmitteli, ettei ollut saavuttanut vielä maailmantähteyttä. Kolmekymppisenä hänen omanarvontuntonsa perustui sille, kuinka paljon fyysistä itsekidutusta hän pystyi sietämään.

Nelikymppisenä Madonnan haastajiksi nousivat Britney Spearsin ja Spice Girlsien kaltaiset nuoret lupaukset. Nyt viisikymppinen Madonna on kutsuttu Rock’n Roll Hall of Fameen.

– Aluksi kauhistuin – eikös sinne laiteta kaikki musiikin dinosaurukset. Nyt ymmärrän olla imarreltu, Madonna sanoo.

Avioero oli järkytys

Muuten Madonnan viime vuosi oli hänen elämänsä vaikein. Avioero elokuvaohjaaja Guy Ritchiestä viime syksynä oli raju isku.

Madonna ja Guy avioituivat joulukuussa 2000. Guy oli ensimmäinen mies, jonka vuoksi kanssa Madonna oli valmis kompromisseihin. Hän pakkosopeutui Guyn brittiläiseen maalaiselämään ja kesti miehen raivokohtauksia ja niskurointia. Suuri osa avioliiton ongelmista johtui siitä, että Guyn oli vaikea sulattaa vaimonsa menestystä ja mainetta.

Erosta tuli riitaisa. Madonna ja Guy kiistelivät sekä rahasta että lasten huoltajuudesta. Perheeseen kuului kaksi yhteistä lasta, vuonna 2000 syntynyt Rocco ja vuonna 2006 Malawista orpokodista adoptoitu 3-vuotias David, sekä Madonnan esikoistytär Lourdes, 12.

Kiistely loppui, kun Madonna maksoi Guylle 12 miljoonaa euroa. Parin yhteiset lapset jäivät Madonnan huoltajuuteen, mutta Guylla on rajoittamaton tapaamisoikeus.

Madonnalle työhön uppoutuminen on aina ollut suuri voiman lähde. Seitsemäs maailmankiertue tarjosi mahdollisuuden paeta.

– Olen avioeron takia todella surullinen. Olisi kauheaa, jos minulla ei olisi mitään tekemistä. Joutuisin ajattelemaan eroa koko ajan.

Adoptioita ja suhteita

Kiertuekiireistä huolimatta Madonna halusi toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa: hän halusi adoptoida Malawista myös tyttären.

Nelivuotiaan Mercy Jamesin adoptiorumbasta tuli samanlainen mediasirkus kuin Davidin adoptiosta aikoinaan. Mercyn adoptiolle alettiin esittää vastaväitteitä heti, kun tieto Madonnan aikeista tuli julkisuuteen.

Tytön 24-vuotias isä James Kambewan hylkäsi lapsensa äidin raskausaikana. Silti mies pitää Madonnaa sopimattomana äitinä lapselleen.

– En halua tyttäreni kasvavan naisen kanssa, joka esiintyy lähes alastomana. Olen myös kuullut, että hän on tapaillut avioliittonsa hajoamisen jälkeen miehiä, jotka voisivat ikänsä puolesta olla hänen poikiaan, Kambewan mesosi keväällä.

Madonnan vierellä oli nähty jo ennen avioeron virallistamista baseballtähti Alex Rodriguez, 34, mutta suhde ei kestänyt kauan. Pian Madonna aloitti suhteen 22-vuotiaan brasilialaismallin Jesus Luzin kanssa. Jälleen Madonna astui kielletylle alueelle: vanhemman naisen ja nuoren miehen suhde on paheksuttu aihe.

Äiti Madonnan lapset

Madonnan adoptio hyväksyttiin Malawin korkeimmassa oikeudessa kuukausien väsyttävän oikeus- ja mediataistelun jälkeen.

Pienen Mercy-tytön arki muuttui kertaheitolla, kun Madonna lennätti hänet Malawista New Yorkiin. Orpokoti vaihtui 40 miljoonan dollarin nelikerroksiseen arvotaloon. Äidin ja neljän lapsen kodissa on kolmetoista makuuhuonetta, neljätoista kylpyhuonetta, yhdeksän takkaa, oma hissi ja viinikellari.

Ylellisyyksistä huolimatta Madonna kasvattaa lapsiaan tiukassa kurissa. Hänen itsensä tavoin lapset noudattavat makrobioottista ruokavaliota. Lapset eivät saa katsoa televisiota, ja lehtien sijasta pitää lukea kirjoja.

Madonnan mielestä oppiminen ei lopu koskaan.

– Haluaisin kasvaa paremmaksi ihmiseksi, haluaisin olla parempi äiti. Minulla on lapset kasvatettavanani, ja se on iso vastuu, joka ei lopu vielä vuosiin.

Mitä Madonnan erilaisista persoonista muistutat? Testaa itsesi!

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla