"Seksisymbolin leima tuntuu hysteeriseltä ja huvittavalta", Jon Hamm sanoo.
"Seksisymbolin leima tuntuu hysteeriseltä ja huvittavalta", Jon Hamm sanoo.

Mad Men loppuu, mutta Jon Hamm ei silti ole huolissaan.

Olet näytellyt Don Draperia yhdeksän vuotta. Mistä hänessä tykkäät ja mitä vihaat?
Moni on varmaan kanssani samaa mieltä, ettei Donissa ole järin paljon tykättävää, mutta ei hän minusta ole kovin ­vihattavakaan. Tunteeni vaihtelevat jossain keskimaastossa. Donilla on ­oikukkaat tapansa, mutta mies on saanut kolhujakin: kokenut avioeron ja törmännyt melkoisiin paskiaisiin. Kai ­minä yritän vain ymmärtää häntä niin kuin inhimillisintä on.

Ainakin rooli on lätkäissyt sinuun tiukan seksisymbolin leiman. Tuntuuko messevältä?
Itse asiassa se tuntuu hysteeriseltä ja huvittavalta. Näkisitpä minut nyt, kun puhun puhelimeen kotona verkkareissani, ja koirani tuijottaa minua kieli ­pitkällään ruokaa ja lenkkiään odottaen. Tästä on seksikkyys kaukana.

Heitäpä oma arviosi, miksi Donista tuli niin seurattu tv-hahmo?
Kaikessa mulkvistiudessaan Don on varsin samastuttava heppu. Me kaikki teemme elämässämme virheitä ja vääriä valintoja, hän vain tekee niitä useammin. Televisiossa on myös se lysti piirre, että voimme ulkoa seurata, millaisia mokia toinen tekee eikä meidän tarvitse toistaa niitä itse perässä.

Kuvaatte parhaillaan Mad Menin loppujaksoja Amerikassa. Millaista odotat viimeisestä työpäivästä studiolla?
Veikkaan, ettei kukaan halua kotiin vaan notkumme kuvauksissa iltaan. Itse olen todennäköisesti aivan romuna ja tunnesekamelskassa. Odotan kyyneliä, nyrkkitappeluita ja hiusten repimistä.

Mitä urallasi on kiikarissa tämän ­jälkeen?
Ainakin toistaiseksi kiikarissa näkyy työttömyyttä: en ole vielä sopinut uusista töistä enkä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mutta suhtaudun tilanteeseen ajatuksella, että minua odottaa uusi, uljas maailma.

Keväällä julkaistaan elokuvani Million Dollar Arm, jossa näyttelen urheilu­manageria. Toivottavasti yleisö kelpuuttaa minut uudessa roolissa eikä vain ryyppäävänä naistenkaatajana.

Mad  Men on ollut giganttinen menestys. Pukkaako painetta pistää vielä ­paremmaksi seuraavassa työssä?
Mad Menin menestys ei ole ollut minun vaan sarjan luoneen Matthew Weinerin ansiota. Minulla vain kävi hullun tuuri, että sain töitä niin nerokkaasti kirjoitetusta ja tehdystä sarjasta. Voin kokea saman uudelleen vain, jos minulla käy mieletön munkki ja pääsen toistamiseen hänenlaisensa neron kyytiin.

Jon Hamm

■ Missourissa 10.3.1971 syntynyt näyttelijä ja ohjaaja tunnetaan Mad Men -sarjan Don Draperina.

■ Asuu Los Angelesissa näyttelijä Jennifer Westfeldtin kanssa. Lapseton pari on ollut ­yhdessä vuodesta 1998.

■ Mad Menin 6. ja 7. kautta odotetaan Neloselle. 7. kausi näkyy jo Ruutu+ Viihteessä.

Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen
Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen

”Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää”, Maaret Kallio muistelee kouluaikojaan Kodin Kuvalehdessä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio kertoo Kodin Kuvalehdessä, ettei ollut koululaisena mikään kympin oppilas. Toisin oli hänen isoveljensä Jarno Limnéllin laita. Jarno on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa, sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. 

Maaretin ja Jarnon lapsuudenperheessä oli neljä sisarusta, joista Jarno on vanhin ja Maaret toiseksi vanhin. He kertovat jutussa, että Jarno nosti keskiarvonsa kymppiin lukion alussa. Maaret keskittyi koulun sijaan kavereihin ja teatteriharrastukseen.

– Toisaalta tunsin myös huonommuutta ja kateutta. Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää. Kun sain kutosia matematiikan kokeista, vanhempani lohduttivat, että heilläkin on huono matikkapää, Maaret toteaa jutussa.

Sisarukset kertovat jutussa olevansa erilaisia, mutta läheisiä. Lempeydestään tunnettu Maaret kertoo, että Jarno on aina ollut suorittaja.

– Jarno oli itseään kohtaan armoton jo lapsena. Muistan yhdet hiihtokisat, joissa hän hiihti niin kovaa, että oksensi maalissa. 

”Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset.”

Jarno puolestaan kertoo Kodin Kuvalehdessä, että Maaretista on ollut hänelle tukea ja apua esimerkiksi avioeron jälkeen. Psykoterapeutilla ja kyberturvallisuuden professorilla on kylläkin hyvin erilaiset käsitykset siitä, miten tunteita käsitellään.

– Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset. En käsittele niitä vaan laitan aivoissani niiden päälle rastin ja jätän ne sinne, Jarno toteaa. 

Maaretin mukaan vaikeat asiat pitää avata, jakaa ja selittää. Kuten kaikki psykoterapeutit, hänkin on käsitellyt lapsuuttaan terapiassa. Maaret on aiemmin kertonut, että lapsuudenperhe oli puuhakas ja tavallinen.

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski löysi puolisonsa yhteisten ystävien kautta. – Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski, 27, on valinnut kahden kodin taktiikan puolisonsa, valmentaja Tommi Pärmäkosken, 34, kanssa. Omakotitalo pohjalaismaisemissa Kuortaneella on avioparin ykköskoti, ja asunto Lahdessa toimii kaupunkikämppänä. Novascotiannoutaja Carla kulkee sujuvasti mukana molemmissa.

Krista matkustaa 250 päivää vuodessa, mutta Tommin työt keskittyvät nykyään enimmäkseen Suomeen hänen jätettyään pestinsä F1-kuljettaja Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Minulla ei ollut osuutta siihen päätökseen, Krista heittää.

Pariskunta tapasi aikoinaan yhteisten tuttujen kautta.

– Kaverimme taisivat tunnistaa, että olisimme sopiva mätsi. Asiat etenivät nopeasti tutustumisemme jälkeen.

Nyt Tommi vastaa Kristan voimavalmennuksesta ja yrittää välillä ehtiä mukaan harjoitusmatkoille. Silti pitkiin erojaksoihin on ollut pakko tottua.

– Nooh, siinä pysyy suhde tuoreena, Krista vitsailee ensin, mutta vakavoituu sitten.

– Kyllä ikävä ja yksinäisyys ovat iso haaste. Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii. Puolisoni ei ole koskaan painostanut, että tule jo kotiin sieltä.

Mitä Krista kertoo perhesuunnitelmistaan? Miksi hän oli vähällä lopettaa uransa? Lue Kristan koko haastattelu uusimmasta Me Naisista 16/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.