Saimi Hoyer muutti 2,5 vuotta sitten kesämökilleen Punkaharjulle puolisonsa Thomas Hoyerin ja kahden lapsen kanssa. Kuvat Jouni Harala
Saimi Hoyer muutti 2,5 vuotta sitten kesämökilleen Punkaharjulle puolisonsa Thomas Hoyerin ja kahden lapsen kanssa. Kuvat Jouni Harala

Viimeisen vuoden ajan Saimi Hoyer on kirjoittanut sienikirjaa. Hän haluaa kannustaa ihmisiä menemään metsään ja tuoda sienet suomalaisten ruokapöytään.

Muodin ammattilainen Saimi Hoyer tekee uuden aluevaltauksen, sillä hän on kirjoittanut ensimmäisen kirjansa. Saimi on paiskinut viimeiset 14 kuukautta töitä luontoaiheisen teoksensa Sieniä & ihmisiä parissa, joka ilmestyy 13. toukokuuta.

– Viimeiset tekstit lähtivät juuri kustannustoimittajalle, joten olo on helpottunut ja onnellinen. Kirjassa tavataan iso liuta intohimoisia sieni-ihmisiä ympäri Suomen ja heidän kanssaan vietetään päivä. Sitä kautta paljastuu suusta suuhun kulkenutta sienitietoutta. Joukkoon mahtuu niin kunniatohtoria, perinneruokataitajaa, ammattikokkia kuin kaupunkilaismimmiä, joita kaikkia yhdistävät sienet, Saimi kertoo.

Saimi on tehnyt kirjan yhteistyössä AD:nä työskentelevän Petri Salmelan kanssa, jonka hän on tuntenut sieniharrastuksen kautta jo parikymmentä vuotta. Tarinoiden lisäksi kirjassa on myös sienten tunnistusohjeita ja reseptejä

– Haluamme kannustaa ihmisiä menemään metsään ja tuoda sienet laajemmin suomalaisten ruokapöytään.

Myös metsä ja luonto ovat vahvasti läsnä Saimin kirjassa, sillä ne ovat hänelle tärkeitä elementtejä. Saimi tekeekin vapaaehtoistyötä Metsäyhdistyksen kansallispuistokummina.

– Usein ajatellaan, että muoti ja metsä ovat kaukana toisistaan, mutta minun kohdallani ne täydentävät toisiaan. On huikeaa päästä tekemään asioita, jotka ovat lähellä sydäntäni.

Muutto maalle oli oikea ratkaisu

Saimi muutti perheensä kanssa kaksi ja puoli vuotta sitten Helsingistä pysyvästi kesämökilleen Punkaharjulle. Esikoispoika Kaspar aloitti siellä viime syksynä koulun, nuorempi Hektor on vielä tarhassa.

Vaikka työt kutsuvat Saimia ja aviomies Thomas Hoyeria usein pääkaupunkiseudulle, ei Saimi koe etäisyyksiä Punkaharjulta käsin ongelmaksi.

– Työt muualla Suomessa hoituvat oikein hyvin, sillä juna kulkee ja autolla pääsee.

Samoihin aikoihin Punkaharjun-muuton kanssa Saimilla todettiin vakava perinnöllinen sairaus. Se vaatii lääkitystä loppuelämän, mutta tällä hetkellä Saimin vointi on kuitenkin hyvä.

– Oloni on parempi. Muutto maalle oli kaikin puolin oikein hyvä ratkaisu. On huikeaa asua keskellä metsää perheen kanssa, lapsetkin nauttivat kovasti.

Malliaikoinaan Saimi matkusteli paljon ulkomailla ja uppoutui töihinsä. Alkuun Saimin ystävät epäilivät muuttoa metsän keskelle ja uskoivat, että hän tulee palaamaan pikaisesti maitojunalla takaisin Helsinkiin. Toisin kävi.

– Takaisin en ole tulossa, sillä maitojuna meni jo, Saimi nauraa.

Lue myös:

Saimi Hoyer: "Olemme menneet tosi kovaa"

Saimi Hoyer: "Olen elänyt pitkää murrosikää"

Julkkisystävykset: "Maratonpuhelumme hermostuttavat puolisoitamme"

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti