Saimi Hoyer muutti 2,5 vuotta sitten kesämökilleen Punkaharjulle puolisonsa Thomas Hoyerin ja kahden lapsen kanssa. Kuvat Jouni Harala
Saimi Hoyer muutti 2,5 vuotta sitten kesämökilleen Punkaharjulle puolisonsa Thomas Hoyerin ja kahden lapsen kanssa. Kuvat Jouni Harala

Viimeisen vuoden ajan Saimi Hoyer on kirjoittanut sienikirjaa. Hän haluaa kannustaa ihmisiä menemään metsään ja tuoda sienet suomalaisten ruokapöytään.

Muodin ammattilainen Saimi Hoyer tekee uuden aluevaltauksen, sillä hän on kirjoittanut ensimmäisen kirjansa. Saimi on paiskinut viimeiset 14 kuukautta töitä luontoaiheisen teoksensa Sieniä & ihmisiä parissa, joka ilmestyy 13. toukokuuta.

– Viimeiset tekstit lähtivät juuri kustannustoimittajalle, joten olo on helpottunut ja onnellinen. Kirjassa tavataan iso liuta intohimoisia sieni-ihmisiä ympäri Suomen ja heidän kanssaan vietetään päivä. Sitä kautta paljastuu suusta suuhun kulkenutta sienitietoutta. Joukkoon mahtuu niin kunniatohtoria, perinneruokataitajaa, ammattikokkia kuin kaupunkilaismimmiä, joita kaikkia yhdistävät sienet, Saimi kertoo.

Saimi on tehnyt kirjan yhteistyössä AD:nä työskentelevän Petri Salmelan kanssa, jonka hän on tuntenut sieniharrastuksen kautta jo parikymmentä vuotta. Tarinoiden lisäksi kirjassa on myös sienten tunnistusohjeita ja reseptejä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Haluamme kannustaa ihmisiä menemään metsään ja tuoda sienet laajemmin suomalaisten ruokapöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös metsä ja luonto ovat vahvasti läsnä Saimin kirjassa, sillä ne ovat hänelle tärkeitä elementtejä. Saimi tekeekin vapaaehtoistyötä Metsäyhdistyksen kansallispuistokummina.

– Usein ajatellaan, että muoti ja metsä ovat kaukana toisistaan, mutta minun kohdallani ne täydentävät toisiaan. On huikeaa päästä tekemään asioita, jotka ovat lähellä sydäntäni.

Muutto maalle oli oikea ratkaisu

Saimi muutti perheensä kanssa kaksi ja puoli vuotta sitten Helsingistä pysyvästi kesämökilleen Punkaharjulle. Esikoispoika Kaspar aloitti siellä viime syksynä koulun, nuorempi Hektor on vielä tarhassa.

Vaikka työt kutsuvat Saimia ja aviomies Thomas Hoyeria usein pääkaupunkiseudulle, ei Saimi koe etäisyyksiä Punkaharjulta käsin ongelmaksi.

– Työt muualla Suomessa hoituvat oikein hyvin, sillä juna kulkee ja autolla pääsee.

Samoihin aikoihin Punkaharjun-muuton kanssa Saimilla todettiin vakava perinnöllinen sairaus. Se vaatii lääkitystä loppuelämän, mutta tällä hetkellä Saimin vointi on kuitenkin hyvä.

– Oloni on parempi. Muutto maalle oli kaikin puolin oikein hyvä ratkaisu. On huikeaa asua keskellä metsää perheen kanssa, lapsetkin nauttivat kovasti.

Malliaikoinaan Saimi matkusteli paljon ulkomailla ja uppoutui töihinsä. Alkuun Saimin ystävät epäilivät muuttoa metsän keskelle ja uskoivat, että hän tulee palaamaan pikaisesti maitojunalla takaisin Helsinkiin. Toisin kävi.

– Takaisin en ole tulossa, sillä maitojuna meni jo, Saimi nauraa.

Lue myös:

Saimi Hoyer: "Olemme menneet tosi kovaa"

Saimi Hoyer: "Olen elänyt pitkää murrosikää"

Julkkisystävykset: "Maratonpuhelumme hermostuttavat puolisoitamme"

Sisältö jatkuu mainoksen alla