Kirsi Lehtosaari, 30, ja Pekka Rinne, 31, ovat olleet yhdessä 11 vuotta. Kuvat: Nelonen, Reuters
Kirsi Lehtosaari, 30, ja Pekka Rinne, 31, ovat olleet yhdessä 11 vuotta. Kuvat: Nelonen, Reuters

Suomen parhaimmaksi pelaajaksi valitun Pekka Rinteen kihlattu Kirsi Lehtosaari katsoi finaalipeliä kotona neljän seinän sisällä. – Myötäelän niin vahvasti Pekan pelejä, etten viitsi lähteä julkisille paikoille "ottamaan koppeja", Kirsi tunnustaa.

Kun jääkiekon MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Pekka Rinne, 31, venyi maalilla ilmiömäisiin torjuntoihin, oululainen laulaja ja Pekan kihlattu Kirsi Lehtosaari, 30, istui kotona neljän seinän sisällä Suomi-Venäjä-peliä televisiosta tuijottaen.

– Katsoin finaalipelin yksin kotisohvalta. Myötäelän niin vahvasti Pekan pelejä, etten viitsi lähteä julkisille paikoille heilumaan ja "ottamaan koppeja", Kirsi kertoo.

Kirsi olisi lähtenyt Pekan mukaan Minskiin, mutta Voice of Finlandista -tutulla laulajalla oli sovittuna oma keikka, kun Suomi kohtasi Tšekin.

– Esiinnyin Oulussa ravintolan terassin avajaisissa. Samaan aikaan kun minä lauloin, ikkunan toisella puolella näytettiin Leijonien peliä. Se oli huvittava tilanne. Teimme omia hommiamme, ja molemmille riitti yleisöä.

Yhtäkkinen huomio hämmentää

Kirsi on ylpeä Pekasta – erityisesti raskaan vuoden jälkeen. Nashville Predators -joukkueen maalivahti oli neljä kuukautta pois NHL:stä saatuaan lonkkaleikkauksen jälkeen bakteeritulehduksen ja jouduttuaan uudestaan leikkaussaliin.

– Nyt pelin katsominen tuntui mielettömän hyvältä. Pekasta näki, että hän nautti pelaamisesta eikä kipuja ollut, Kirsi iloitsee.

Ilta-Sanomien lukijat äänestivät Pekan kuumimmaksi Leijona-pelaajaksi, ja myös Nyt.fi hehkutti miehen ulkonäköä. Se tuntuu Kirsistä nyt – Pekan kymmenen vuoden NHL-uran jälkeen – hämmentävältä.

– Pekka pelaa pian seitsemättä vuotta NHL:ssä ja on ollut jo kymmenen vuotta Jenkeissä, joten yhtäkkinen suosio ja huomio juuri nyt hämmentävät. Tällainen suosio on tietenkin vain positiivista ja hauskaa, Kirsi pohtii.

Eivätkö Pekan ympärillä pyörivät naisfanit yhtään häiritse?

– Se on osa sitä Pekan työtä, Kirsi toteaa.

Ei vielä kesähäitä

Parhaillaan pariskunta on yhdessä Suomessa. Pekka lomailee jääkiekosta palattuaan Minskistä, Kirsi taas keikkailee ja aikoo viimeistellä luokanopettajan opintonsa Oulun yliopistossa.

– Olemme suunnitelleet kesälomamatkaa. Kausi loppui vasta kaksi päivää sitten, joten sen enempää emme ole ehtineet miettiä, Kirsi kertoo.

Pariskunta kihlautui viime vuonna 11 vuoden yhdessäolon jälkeen, mutta kesähäitä ei nähdä tänä kesänä.

– Häitä ei ole ainakaan tässä vaiheessa tiedossa, Kirsi varmistaa.

Syksyllä hän palaa taas Pekan mukana Nashvilleen, jossa heidän toinen kotinsa on.

– Lennän paljon Oulun ja Nashvillen väliä, mutta asun pääasiassa Jenkeissä, Kirsi kertoo.

Lue myös:

Hän on Suomen kuumimman Leijonan kihlattu

Onko Leijonen selibaatista hyötyä?

Ananastukka syrjäytti Leijonien takatukat - katso vaikka!

Tilaajille
Rosana Pena tuli Suomeen hoitamaan suomalaisperheiden lapsia, jotta voisi elättää omansa Filippiineillä. Kuva Laura Oja.
Rosana Pena tuli Suomeen hoitamaan suomalaisperheiden lapsia, jotta voisi elättää omansa Filippiineillä. Kuva Laura Oja.

Suomessa on arvioiden mukaan 200 filippiiniläistä kotiapulaista. Yksi heistä on Rosana, 38, joka elättää työllään lapsensa toisella puolella maapalloa.

Filippiiniläinen Rosana Pena saapui Suomeen neljä päivää ennen jouluaattoa vuonna 2009. Lentokentällä vastassa oli serkku Olivia Esguerra, joka antoi ensin talvitakin ja sitten kyydin uuteen kotiin.

Matkalla Rosana katseli, kuinka lumi...

Kun mies ilmoittaa töissä jäävänsä hoitamaan lapsia kotiin, hän voi kohdata kuittailua kollegoilta ja pomon silmien pyörittelyä. Haastattelimme kansainvälisen miestenpäivän kunniaksi kolmea isää, jotka ovat hoitaneet lapsiaan kotona.

Tänään 19. marraskuuta vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Tasa-arvo ei ole vielä miehilläkään valmis, erityisesti vanhempainvapaisiin liittyen. THL:n tuoreen selvityksen mukaan kotihoidon tuen saajista isien osuus on vain 6,9 prosenttia.

Kysyimme kolmelta kotona lapsiaan hoitaneelta isältä, mitä heidän työnantajansa sanoivat, kun he ilmoittivat halustaan jäädä kotiin.

Media-alalla työskentelevä isä, 35

kaksi lasta, oli kotona lasten kanssa 7 kk ja 10 kk

 

”Jo raskausaikana kerroin pomolleni, että aion olla lapsen kanssa kotona yhtä pitkään kuin vaimoni, eli seitsemän kuukautta. Pomo onnitteli, mutta naamasta näin, että hän valahti vakavaksi ja oli hetken hiljaa. Hän vaikutti yllättyneeltä siitä, että aion olla pois niin pitkään, mutta ei sanonut siitä mitään.

Kollegat kommentoivat asiaa kevyemmin, tyyliin: ”Ohhoh, meinaatpas olla pois pitkän pätkän. Aiot siis ihan tosissasi viettää lasten kanssa aikaa kotona?”

”Vanhempi, lapseton nainen vitsaili, että onneksi sinulla on jo lapsikiintiö täynnä.”

Kun ilmoitin jääväni kotiin myös toisen lapsen kanssa, pääsin helpommalla, sillä päätöstäni osattiin jo odottaa. Silloin olin pois vielä pidemmän pätkän, kymmenen kuukautta.

Töihin palatessani eräs toinen pomo – vanhempi, lapseton nainen – vitsaili, että onneksi sinulla on jo lapsikiintiö täynnä. En kuitenkaan ottanut siitä itseeni. On ihan ymmärrettävää, että esimiehet miettivät, milloin alaiset ovat paikalla.

Edelleen teen nelipäiväistä viikkoa. Sillä on ollut iso vaikutus perhe-arkeemme. Jaksamme kaikki paremmin.”

Tietoteknikko, 38

kaksi lasta, oli ensimmäisen lapsen kanssa kotona neljä kuukautta

 

”Kerroin suoraviivaisesti pomolleni jääväni lapsen kanssa kotiin noin puoli vuotta ennen perhevapaiden alkua. Hän otti asian vastaan ilmoitusasiana, eikä yrittänyt vaikuttaa siihen, milloin vapaani pidän. Uskon hänen suhtautuneen asiaan leppoisasti siksi, että olen töissä korkeakoulussa, jossa ei ole tulospaineita.

Kun olin perhevapaalla, työpaikallamme järjestettiin yt-neuvottelut ja monet alaisistani irtisanottiin. Tunsin morkkista, etten ollut paikalla, sillä esimiehenä minun tehtäväni olisi ollut olla alaisteni tukena. Toki samaan aikaan oli helpottavaa, ettei minun tarvinnut pohtia irtisanomisia, vaan pystyin keskittymään perheeseeni.

”Työkaverini vinoilivat minulle, että osasitpas hyvin ajoittaa vapaasi.”

Työkaverini vinoilivat minulle, että osasitpas hyvin ajoittaa vapaasi. Mutta se oli ihan ystävällishenkistä naljailua. Ei kukaan ainakaan päin naamaa sanonut minulle mitään ilkeää.

Olisin halunnut olla kotona pidempäänkin kuin neljä kuukautta, mutta taloudellisista syistä minun piti palata töihin. Tällä hetkellä toinen lapsemme on vauva. Ajatuksen tasolla voisin jäädä hänenkin kanssaan kotiin. Olemme kuitenkin juuri ostaneet uuden asunnon, joten rahaa tarvitaan.”

Mainosalan yrittäjä, 34

kaksi lasta, oli molempien kanssa kotona puoli vuotta:

 

”Vaikka olen yrittäjä, minulle oli itsestäänselvää, että jään lasten kanssa kotiin, koska halusin sitä. Ilmoitin siitä osalle asiakkaistani, mutten kaikille.

Asia otettiin pääosin vastaan positiivisesti. Joitakin asiakkaitani harmitti, kun kieltäydyin töistä perhesyihin vedoten. Mitään peruuttamatonta ei kuitenkaan tapahtunut ja he soittivat minulle työasioissa myöhemmin uudestaan.

”Joitakin asiakkaitani harmitti, kun kieltäydyin töistä perhesyihin vedoten.”

Positiiviseen vastaanottoon vaikutti varmaankin se, että tein satunnaisia työkeikkoja lastenhoidon ohellakin. Kun kävin töissä, isovanhemmat vahtivat lapsia. Ilman heitä tilanteeni olisi ollut hankalampi. Satunnainen työnteko oli tärkeää minulle, koska se oli mielekästä, sain siitä rahaa ja pystyin ylläpitämään asiakassuhteita.

Olin kotona puoli vuotta per lapsi ja olisin voinut olla kauemminkin, mutta lastenhoidon sumpliminen oli lopulta aikamoista säätöä. Asiat ovat helpommin nyt, kun lapset ovat päiväkodissa.”