Tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä olisi toivonut kutsua tiistaina 13. tammikuuta järjestettävään Urheilugaalaan. Kuva: Heidi Piiroinen / Sanoma-arkisto
Tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä olisi toivonut kutsua tiistaina 13. tammikuuta järjestettävään Urheilugaalaan. Kuva: Heidi Piiroinen / Sanoma-arkisto

Suomalaiselle tankotanssin maailmanmestarille ei saapunut kutsua tänään järjestettävään Urheilugaalaan.

Tankotanssin kolminkertainen maailmanmestari Oona Kivelä, 31, ei saanut kutsua tänään järjestettävään Suomen Urheilugaalaan. Hän jakoi eilen Facebookissa julkisen kirjoituksen, jossa harmittelee, että ei saa suomalaisesta urheilumaailmasta tukea lajilleen.

”Olen urheilija. Olen suomalainen urheilija ja tuonut maahani jo kolme MM-kultaa lajistani. Huomenna Helsingissä järjestetään taas jokavuotinen Urheilugaala suomalaisille urheilijoille. Olen täysin ennakkoluulottomasti uudistanut lajiani Suomessa sekä maailmalla telinevoimistelupohjani ansiosta. Lajini on tankotanssi (pole sport) ja kansainvälisesti lajin on tunnustanut FIG (Federation International de Gymnastique) sekä SportAccord. Olisi upeaa, että suomalainen urheilumaailma tukisi minua yhtä ennakkoluulottomasti kuin minä olen Suomea maailmalla edustanut, ja kutsuisi minut Suomen Urheilugaalaan”, Oona kirjoitti.

Oona kertoo Helsingin Sanomille keskustelleensa jo parin vuoden ajan Suomen Urheilugaalan palkintolautakuntaan kuuluvan Suomen Olympiakomitean kanssa pääsystä mukaan kilpailuun esimerkiksi vuoden urheilija- tai vuoden urheilukulttuuriteko -sarjassa. Jostain syystä yhteydenpito kuitenkin lakkasi, eikä asia edennyt, vaikka aluksi niin Suomen Urheilugaala kuin Olympiakomiteakin näyttivät vihreää valoa.

Urheilugaalan pääsihteeri Timo Simonen harmittelee Nytille tilannetta.

– Tankotanssi on erittäin hieno, uusi urheilumuoto. Kyllä me niihin pyritään reagoimaan ja on harmittavaa, jos joku kokee, että olisi pitänyt reagoida aikaisemmin, Simonen sanoo haastattelussa.

Urheilugaala on järjestetty vuodesta 2008. Siinä palkitaan joka vuosi muun muassa vuoden urheilija, vuoden joukkue, vuoden nuori urheilija ja vuoden esikuva. Viime vuonna vuoden urheilija oli keihäänheittäjä Tero Pitkämäki.

Oona keskustelee tiistaina 13.1. kello 17.30 alkaen Radio Suomen Ylen aikaisessa Urheilugaalasta.

Lue myös:

Tankotanssija Oona Kivelän käsivarsitreeni – katso liikkeet videolla!

Tankotanssitaiteilija Henriikka Roo saa kovettumia yllättävään paikkaan

XL-kokoisesta tankotanssijasta tuli esikuva ja malli

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.