Misao Okawa täytti 115 vuotta vuonna 2013. Kuva: MVPhotos.
Misao Okawa täytti 115 vuotta vuonna 2013. Kuva: MVPhotos.

Pitkäikäisyys saattaa vaatia vain vähän sushia, hyvät yöunet ja muutaman kyykyn.

Maailman vanhin ihminen, japanilaisrouva Misao Okawa, täytti tänään 116 vuotta. Hän jakoi pitkäikäisyyden salaisuuden The Telegraph -lehdelle.

– Syö ja nuku, elät pitkään.

– Sinun pitää opetella rentoutumaan, hän viestitti.

Niin ihanan yksinkertaista! Jos joku, niin 116-vuotias Okawa sen tietää. Japanilaiset naiset elävät keskimäärin 85,9 vuotta.

Misao syö kolme lämmintä ateriaa päivässä ja nukkuu kahdeksan tuntia yössä. Hänen lempiruokansa on – yllätys, yllätys – sushi, jota Misao syö vähintään kerran kuussa.

Jotain Misaon rautaisesta luonteesta kertoo se, että kaaduttuaan ja murrettuaan jalkansa 102-vuotiaana, hänet löydettiin vanhainkodin käytävältä kyykkäämässä.

3 x vinkit onneen:

Nämä asiat onnesta pitäisi oppia jo nuorena

Brittipsykologin mukaan avain onneen on helppo löytää

Viisi asiaa, jotka lisäävät onnellisuutta

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.