Stand up -koomikko Ismo Leikolasta tuli maailman hauskin ihminen. Onko hänen pakko olla aina hauska? Kuva: IS/Trond H. Trosdahl
Stand up -koomikko Ismo Leikolasta tuli maailman hauskin ihminen. Onko hänen pakko olla aina hauska? Kuva: IS/Trond H. Trosdahl

Juuri maailman hauskimmaksi kruunattu stand up -koomikko Ismo Leikola ujutti penisvitsin koko perheen show'hun.

Stand up -koomikko Ismo Leikolasta, 35, tuli eilen maailman hauskin ihminen. Penisvitseillä, tankeroenglannilla ja ujostelevalla olemuksellaan yleisön ja tuomarit hurmannut koomikkokonkari on tehnyt komiikkaa jo 2000-luvun alusta. Hän oli kilpailun alkumetreiltä lähtien varma voittajaehdokas. Miksi?

– Olen treenaillut englanninkielisiä vitsejä Iso-Britanniassa, ja saanut sieltä palautetta omaperäisyydestäni. Sekin auttoi minua, että vitsini toimivat myös netin välityksellä, Ismo pohtii puhelimessa Nurmeksesta, jonne hän on juuri saapunut illan keikkaansa varten.

Laitat lavalla itsesi peliin. Missä menee raja?

– Lähinnä mietin, mikä olisi hauskaa. Eivät kaikki jorinani perustu omaan elämääni. Suurin osa on kyllä tullut mieleen oikean elämän tilanteessa, mutta monesti vitsini eivät ole tarinoita, vaan havaintoja. En oikeastaan ajattele, että ruotisin paljonkaan omaa elämääni, mutta kyllä kai niinkin tulee tehtyä.

Esiintyessäsi Yhdysvalloissa puhuit esimerkiksi painostasi, laihdutusyrityksistäsi ja peniksesi koosta. Jos olisit aivan eri näköinen, voisitko tehdä samanlaista huumoria?

– Jutut pitäisi kertoa eri tavalla, osa vitseistä jäisi varmaankin pois. Se on totta, että tietyt aiheet toimivat parhaiten tällaisella olemuksella. Nämä vitsit ovat tosin pieni osa kokonaisuudesta. Kilpailussa oli esimerkiksi toivottu, että vitsit eivät olisi seksiaiheisia, vaan perheystävällisiä. En myöskään käsitellyt parisuhdetta, josta minulla on paljon havaintoja. Sen sijaan kerroin mahdollisimman globaaleja vitsejä, jotta ne välittyisivät hyvin myös nettikatsojille.

Suomessa kerrot välillä hyvin roiseja vitsejä. Millaista oli tehdä "koko perheen show'ta"?

– Se on stand upille epätavallista, mutta kilpailussa tarkasteltiin sitä, pystyikö olemaan hauska myös ilman kirosanoja ja muita. Vitsailin kuitenkin peniksestäni, mutta mietin etukäteen, että sehän liittyikin säähän eikä seksiin! (Ismon penisvitsi käsitteli sitä, kuinka suomalaisen miehen alapää näyttää suuremmalta Yhdysvalloissa, jossa on lämpimämpää.)

Jokin aika sitten laihdutit 20 kiloa. Millaisia vitsejä kertoisit, jos olisit hoikka lihaskimppu?

– Onnistuin tosiaan laihduttamaan 20 kiloa ja kuntoilemaan, mutta sitten se jäi. Nyt kilot ovat valuneet takaisin, mutta eivät ihan lähtöpisteeseen asti. Jos juttujani purkaa auki, niin ehkä ulkonäkö nivoo ne yhteen, mutta loppujen lopuksi harva liittyy olemukseeni. Keksin koko ajan uusia juttuja, mutta tottahan se on, että laihtumisesta on paljon vaikeampi vitsailla. Hölmöily on koomisempaa.

Näyttelijä Ville Haapasalo kertoi brändänneensä itsensä pipoa käyttäväksi juntiksi. Oletko sinäkin luonut roolin stand up -lavoille?

– En tietoisesti. Olen aina keskittynyt siihen, miten kerron hauskoja juttuja. Hahmo tulee omalla painollaan sisällön mukana. Olen saanut siitä paljon kehuja. Lavahabitukseni ja oikea minä olemme aika samanlaisia, mutta puhun tietenkin normaalilla tavalla, jos kanssani juttelee. Lavoilla keskityn kertomaan mahdollisimman hauskoja juttuja. Sisältö on eri, paketti sama.

Odottavatko ihmiset, että olet aina hauska? Oletko "stand up -koomikko Ismo Leikolan" vanki?

– Joskus haastattelussa tai kadulla minua pyydetään kertomaan vitsi, mutta eihän sitä silloin pysty. Keikka on aina keikka, täysin erilainen tilanne. Välillä, kun olen tilannut grillillä hampurilaista, myyjä on ollut pettynyt, kun en olekaan tilannut sitä "hauskasti". Mutta ei tämä ole ollut mikään ongelma. 

Suomalaiset naiskoomikot, kuten Mari Perankoski, Niina Lahtinen, Pirjo Heikkilä, Lotta Backlund ja Krisse Salminen ovat kovassa suosiossa. Millainen sinun mielestäsi on hauska nainen?

– Esimerkiksi vaimoni on sellainen. Hirveän hauska. Välillä keksimme yhdessä juttuja. Kun saan idean, heitän sen hänelle ja hän lihottaa vitsiä. Onneksi Suomessa ja maailmalla on paljon naiskoomikoita. Enää ei ajatella, että naiset eivät voisi tehdä samalla tavalla huumoria kuin miehet. Kaipa voisikin sanoa, että sellainen nainen on hauska, joka on kuin hauska mies. Huumorintajuinen, kekseliäs ja osaa nauraa itselleen ja naiseudelleen.

Ismo Leikola saa yhdysvaltalaisen Laugh Factory -komediaklubin ensimmäistä kertaa järjestetyn Funniest Person in the World -kilpailun voittajana hieman alle 8 000 euroa. Lisäksi hänelle järjestetetään määrittelemättömän mittainen kiertue Yhdysvalloissa. Katso Ismon finaaliesitys Me Naisten sivuilla: Tällä esityksellä Ismo Leikolasta tuli maailman hauskin – katso video

Lue myös:

Stand up -koomikko Niko Kivelä: "En seurustelisi hetkeäkään itseni kanssa"

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista