Stand up -koomikko Ismo Leikolasta tuli maailman hauskin ihminen. Onko hänen pakko olla aina hauska? Kuva: IS/Trond H. Trosdahl
Stand up -koomikko Ismo Leikolasta tuli maailman hauskin ihminen. Onko hänen pakko olla aina hauska? Kuva: IS/Trond H. Trosdahl

Juuri maailman hauskimmaksi kruunattu stand up -koomikko Ismo Leikola ujutti penisvitsin koko perheen show'hun.

Stand up -koomikko Ismo Leikolasta, 35, tuli eilen maailman hauskin ihminen. Penisvitseillä, tankeroenglannilla ja ujostelevalla olemuksellaan yleisön ja tuomarit hurmannut koomikkokonkari on tehnyt komiikkaa jo 2000-luvun alusta. Hän oli kilpailun alkumetreiltä lähtien varma voittajaehdokas. Miksi?

– Olen treenaillut englanninkielisiä vitsejä Iso-Britanniassa, ja saanut sieltä palautetta omaperäisyydestäni. Sekin auttoi minua, että vitsini toimivat myös netin välityksellä, Ismo pohtii puhelimessa Nurmeksesta, jonne hän on juuri saapunut illan keikkaansa varten.

Laitat lavalla itsesi peliin. Missä menee raja?

– Lähinnä mietin, mikä olisi hauskaa. Eivät kaikki jorinani perustu omaan elämääni. Suurin osa on kyllä tullut mieleen oikean elämän tilanteessa, mutta monesti vitsini eivät ole tarinoita, vaan havaintoja. En oikeastaan ajattele, että ruotisin paljonkaan omaa elämääni, mutta kyllä kai niinkin tulee tehtyä.

Esiintyessäsi Yhdysvalloissa puhuit esimerkiksi painostasi, laihdutusyrityksistäsi ja peniksesi koosta. Jos olisit aivan eri näköinen, voisitko tehdä samanlaista huumoria?

– Jutut pitäisi kertoa eri tavalla, osa vitseistä jäisi varmaankin pois. Se on totta, että tietyt aiheet toimivat parhaiten tällaisella olemuksella. Nämä vitsit ovat tosin pieni osa kokonaisuudesta. Kilpailussa oli esimerkiksi toivottu, että vitsit eivät olisi seksiaiheisia, vaan perheystävällisiä. En myöskään käsitellyt parisuhdetta, josta minulla on paljon havaintoja. Sen sijaan kerroin mahdollisimman globaaleja vitsejä, jotta ne välittyisivät hyvin myös nettikatsojille.

Suomessa kerrot välillä hyvin roiseja vitsejä. Millaista oli tehdä "koko perheen show'ta"?

– Se on stand upille epätavallista, mutta kilpailussa tarkasteltiin sitä, pystyikö olemaan hauska myös ilman kirosanoja ja muita. Vitsailin kuitenkin peniksestäni, mutta mietin etukäteen, että sehän liittyikin säähän eikä seksiin! (Ismon penisvitsi käsitteli sitä, kuinka suomalaisen miehen alapää näyttää suuremmalta Yhdysvalloissa, jossa on lämpimämpää.)

Jokin aika sitten laihdutit 20 kiloa. Millaisia vitsejä kertoisit, jos olisit hoikka lihaskimppu?

– Onnistuin tosiaan laihduttamaan 20 kiloa ja kuntoilemaan, mutta sitten se jäi. Nyt kilot ovat valuneet takaisin, mutta eivät ihan lähtöpisteeseen asti. Jos juttujani purkaa auki, niin ehkä ulkonäkö nivoo ne yhteen, mutta loppujen lopuksi harva liittyy olemukseeni. Keksin koko ajan uusia juttuja, mutta tottahan se on, että laihtumisesta on paljon vaikeampi vitsailla. Hölmöily on koomisempaa.

Näyttelijä Ville Haapasalo kertoi brändänneensä itsensä pipoa käyttäväksi juntiksi. Oletko sinäkin luonut roolin stand up -lavoille?

– En tietoisesti. Olen aina keskittynyt siihen, miten kerron hauskoja juttuja. Hahmo tulee omalla painollaan sisällön mukana. Olen saanut siitä paljon kehuja. Lavahabitukseni ja oikea minä olemme aika samanlaisia, mutta puhun tietenkin normaalilla tavalla, jos kanssani juttelee. Lavoilla keskityn kertomaan mahdollisimman hauskoja juttuja. Sisältö on eri, paketti sama.

Odottavatko ihmiset, että olet aina hauska? Oletko "stand up -koomikko Ismo Leikolan" vanki?

– Joskus haastattelussa tai kadulla minua pyydetään kertomaan vitsi, mutta eihän sitä silloin pysty. Keikka on aina keikka, täysin erilainen tilanne. Välillä, kun olen tilannut grillillä hampurilaista, myyjä on ollut pettynyt, kun en olekaan tilannut sitä "hauskasti". Mutta ei tämä ole ollut mikään ongelma. 

Suomalaiset naiskoomikot, kuten Mari Perankoski, Niina Lahtinen, Pirjo Heikkilä, Lotta Backlund ja Krisse Salminen ovat kovassa suosiossa. Millainen sinun mielestäsi on hauska nainen?

– Esimerkiksi vaimoni on sellainen. Hirveän hauska. Välillä keksimme yhdessä juttuja. Kun saan idean, heitän sen hänelle ja hän lihottaa vitsiä. Onneksi Suomessa ja maailmalla on paljon naiskoomikoita. Enää ei ajatella, että naiset eivät voisi tehdä samalla tavalla huumoria kuin miehet. Kaipa voisikin sanoa, että sellainen nainen on hauska, joka on kuin hauska mies. Huumorintajuinen, kekseliäs ja osaa nauraa itselleen ja naiseudelleen.

Ismo Leikola saa yhdysvaltalaisen Laugh Factory -komediaklubin ensimmäistä kertaa järjestetyn Funniest Person in the World -kilpailun voittajana hieman alle 8 000 euroa. Lisäksi hänelle järjestetetään määrittelemättömän mittainen kiertue Yhdysvalloissa. Katso Ismon finaaliesitys Me Naisten sivuilla: Tällä esityksellä Ismo Leikolasta tuli maailman hauskin – katso video

Lue myös:

Stand up -koomikko Niko Kivelä: "En seurustelisi hetkeäkään itseni kanssa"

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...