Me Naiset
|
Jenni Junkala
Helppo nakki Maryamille. Kuva: Shutterstock
Helppo nakki Maryamille. Kuva: Shutterstock

Palkintoa on myönnetty 80 vuotta, mutta vasta nyt sen sai ensimmäistä kertaa nainen.

Maailman arvostetuin matematiikkapalkinto Fieldsin mitali jaettiin ensimmäistä kertaa naismatemaatikolle. Palkinnon saaja on iranilainen Maryam Mirzakhani, 37, joka opettaa matematiikkaa Standfordin yliopistossa Kaliforniassa. Palkinnon arvo on 15 000 Kanadan dollaria eli hieman yli 10 000 euroa.

Fieldsin mitali myönnetään neljän vuoden välein alle 40-vuotiaille matematiikkataitureille. Tänä vuonna sen saajia oli yhteensä neljä. Mirzakhani palkittiin työstään Riemannin pintojen tutkimuksessa.

Mirzakhanin mieskollegat ovat hehkuttaneet, kuinka upeaa on, että ensimmäistä kertaa Fieldsin mitali myönnettiin naiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mirzakhani väitteli vuonna 2004 tohtoriksi Harvardin yliopistosta. Haastatteluissa hän on kertonut halunneensa lapsena kirjailijaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mitä enemmän vietän aikaa matematiikan parissa, sitä enemmän siitä innostun, Mirzakhani kommentoi Guardian-lehden haastattelussa.

Fieldsin mitalia on jaettu vuodesta 1936. Tuolloin toinen sen saajista oli suomalainen Lars Ahlfors. Palkinnon saajat päättää kansainvälinen matematiikkajärjestö IMU.

Sisältö jatkuu mainoksen alla