Helppo nakki Maryamille. Kuva: Shutterstock
Helppo nakki Maryamille. Kuva: Shutterstock

Palkintoa on myönnetty 80 vuotta, mutta vasta nyt sen sai ensimmäistä kertaa nainen.

Maailman arvostetuin matematiikkapalkinto Fieldsin mitali jaettiin ensimmäistä kertaa naismatemaatikolle. Palkinnon saaja on iranilainen Maryam Mirzakhani, 37, joka opettaa matematiikkaa Standfordin yliopistossa Kaliforniassa. Palkinnon arvo on 15 000 Kanadan dollaria eli hieman yli 10 000 euroa.

Fieldsin mitali myönnetään neljän vuoden välein alle 40-vuotiaille matematiikkataitureille. Tänä vuonna sen saajia oli yhteensä neljä. Mirzakhani palkittiin työstään Riemannin pintojen tutkimuksessa.

Mirzakhanin mieskollegat ovat hehkuttaneet, kuinka upeaa on, että ensimmäistä kertaa Fieldsin mitali myönnettiin naiselle.

Mirzakhani väitteli vuonna 2004 tohtoriksi Harvardin yliopistosta. Haastatteluissa hän on kertonut halunneensa lapsena kirjailijaksi.

– Mitä enemmän vietän aikaa matematiikan parissa, sitä enemmän siitä innostun, Mirzakhani kommentoi Guardian-lehden haastattelussa.

Fieldsin mitalia on jaettu vuodesta 1936. Tuolloin toinen sen saajista oli suomalainen Lars Ahlfors. Palkinnon saajat päättää kansainvälinen matematiikkajärjestö IMU.

Reilu vuosi sitten Sauli Koskinen opiskeli itsensä personal traineriksi.

Sauli Koskinen, 32, tuli alun perin tunnetuksi Big Brother -voittajana, sittemmin juontajana. Reilu vuosi sitten Sauli opiskeli itsensä personal traineriksi. 

– Olen pidemmän aikaa treenannut aktiivisesti. Kun aloin harjoitella personal trainerini Jari Sorsan kanssa, ymmärsin, että pt:n homma kiinnostaisi minuakin. Lopulta kävin koulun ja tykkäsin kovasti.

Nuorena Sauli kokeili kaikkea jalkapallosta mäkihyppyyn ja lumilautailuun. Omaa lajia ei silti löytynyt.  Aktiivisemmasta treenaamisesta hän innostui vuonna 2010, kun hän muutti Los Angelesiin, jossa asui hänen silloinen miesystävänsä poptähti Adam Lambert.

– Siellä tuli pieni muutos myös ruokavalioon. Losissa on trendikästä olla hyvässä kunnossa, ja minun aikana siellä yleistyivät vihersmoothiet. Oma ruokavaliokin muuttui siihen suuntaan.

”Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään.”

Losissa Sauli treenasi salilla, patikoi kukkuloilla ja kävin ohjatuilla tunneilla. Kun hän muutti neljän Kalifornian vuoden jälkeen Suomeen, treenaaminen jatkui. Amerikka-vuosien jälkeen Sauli kotiutui Suomeen hyvin.

– Vaikka onhan se ilmasto kiva, niin arvostan sitä, että Suomessa asiat on helppo järjestää. Ja olen käynyt Kaliforniassa kuitenkin aika usein.

Välit Adamiin ovat pysyneet hyvinä eron jälkeenkin.

– Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään, mutta hän on minulle yhä tärkeä ihminen, Sauli kertoo XS Sports Nutrition –ravinnesarjan lanseerauksessa.

Näyttelijäpari Minka Kuustosen ja Aku Sipolan lapsen laskettu aika on helmikuussa.

Näyttelijäpariskunta Minka Kuustonen, 32, ja Aku Sipola, 27, saavat lapsen. Minka kertoi asiasta Ilta-Sanomille.

– Lapsi on odotettu ja toivottu, ja tämä on ihana asia, Kuustonen kertoo IS:lle.

Minka aikoo jäädä äitiyslomalle vuodenvaihteen jälkeen.

– Vauvan laskettu aika on helmikuussa.

Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Minka ja Aku ovat olleet yhdessä 3,5 vuotta. Minka tunnetaan muun muassa Putous- ja Tellus-sarjoista. Lisäksi hän on näytellyt Onnenonkijat- ja Kesäkaverit-elokuvissa. Aku on näytellyt esimerkiksi Uusi päivä -sarjassa.