”Olin idiootti. Nyt pyydän anteeksi.” Niin helppoa se on. Kuva: Reuters
”Olin idiootti. Nyt pyydän anteeksi.” Niin helppoa se on. Kuva: Reuters

Ota mallia brittinäyttelijä Benedict Cumberbatchilta.

Uusi Sherlock -sarjan näyttelijä Benedict Cumberbatch, 38, teki vähän tyhmästi ja nimitti yhdysvaltalaisen Tavis Smileyn keskusteluohjelmassa tummaihoisia näyttelijöitä värillisiksi. Siitä syttyi suukopu, ja asiasta jupistiin muun muassa Twitterissä.

Okei, okei, Benedict oli hyvällä asialla. Hänen kommenttinsa liittyi siihen, kuinka tummaihoisten näyttelijöiden, hänen työkavereidensa, oli vaikeampi saada töitä Briteissä kuin Yhdysvalloissa, ja että asiaan kaivataan muutosta. Mutta termistö oli vähän väärä. Punainen kortti rasismille -järjestö hehkutti Benedictin sanoja, mutta totesi, että värillisistä puhuminen oli vanhanaikaista.

Maanantaina Benedict lähetti virallisen tiedotteen, jossa pahoitteli asiaa. Miten? Toteamalla näin:

– Esitän vilpittömät pahoitteluni enkä selittele idioottia käytöstäni, sillä vahinko on jo sattunut.

Eihän se ollut niin vaikeaa! Täydellisen anteeksipyynnön kaava tuli siinä: mokasin + kannan vastuun + anteeksi.

Tässä muutama lause, jolla harjoitella vaikka pelin edessä. Voit sitten pantata näitä povitaskussa seuraavaan mokauskertaan.

”Anna anteeksi, mokasin.”

”Anteeksi, että loukkasin sinua.”

”Olin idiootti. Sori.”

Ja jos kohtaat näin täydelliseen anteeksipyyntöön, opi antamaan anteeksi. Näiden neljän vinkin avulla pääset eroon kaunasta.

Lue myös:

Miksi anteeksipyytäminen on niin vaikeaa?

Miten palautetaan luottamus pettämisen jälkeen?

Benedict Cumberbatchista tulee isä!

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sinisukkainen

Perhe auttaa Maaret Kalliota jaksamaan: ”Jos en itse voi hyvin, en voisi auttaa ketään”

Minusta Maaret Kalliolla on viisautta ja kohtuudentajua, joita mikään koulutus ei pysty opettamaan. Antaa kuitenkin virallista taustatukea. Omaan myös pitkän parisuhteen ja kivat aikuiset lapset, hauskasti monisärmäiset lapsenlapset. Omaa ymmärtämystä siinä tarvitaan ja toisten kuuntelemisen halua/kykyä, mutta sitä voi opetella. Loppujen lopuksi kyse on sittenkin kenties vain hyvästä tuurista; jotakin on naksahtanut paikoilleen. Huonoja aikoja on ollut meilläkin, mutta niistä on päästä yli ja...
Lue kommentti