Lotta Nieminen. Kuva Tuukka Koski.
Lotta Nieminen. Kuva Tuukka Koski.
Pauligin kahvipurkit ovat Lotta Niemisen käsialaa. Kuva Daniel Blackman.
Pauligin kahvipurkit ovat Lotta Niemisen käsialaa. Kuva Daniel Blackman.
Lotta Nieminen on tehnyt oman lastenkirjan. Kuva Daniel Blackman.
Lotta Nieminen on tehnyt oman lastenkirjan. Kuva Daniel Blackman.
"Sain suunnitella näyteikkunan ihailemalleni Hermès'n muotitalolle", Lotta Nieminen kertoo. Kuva Lotta Nieminen.
"Sain suunnitella näyteikkunan ihailemalleni Hermès'n muotitalolle", Lotta Nieminen kertoo. Kuva Lotta Nieminen.

Arvovaltainen aikakauslehti Forbes listasi Lotta Niemisen, 27, maailman merkittävimpien alle kolmikymppisten joukkoon. Jaa kuka Lotta?

Onneksi olkoon! Miltä nyt tuntuu?

Aika epätodelliselta. Kun sain tietää päässeeni 30 merkittävimmän nuoren listalle, ensireaktioni oli suomalaisen vaatimaton. Että enhän mä ole tehnyt yhtään mitään.

Asut rapakon takana New Yorkissa, eikä sinua Suomessa juuri tunneta. Kerro nyt vähän, kuka Lotta Nieminen on.

Meillä graafikoilla on kannettavanamme sellainen risti, ettei ammattimme ole niin mediaseksikäs kuin vaikka näyttelijöillä. Olen syntynyt Helsingissä ja lukion jälkeen päätin opiskella elokuvaohjaajaksi. Juuri ennen hakua kuulin, että on olemassa sellainenkin ala kuin graafinen suunnittelu. Se kuulosti hyvältä, sillä elokuvia tehdessäni halusin aina eniten suunnitella alku- ja lopputekstejä. Opiskelin graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa ja välillä myös Jenkeissä. Kolme vuotta sitten päätin yrittää työllistyä täällä. Suunnitelma oli ehkä suuruudenhullu, mutta se on minulle ihan tyypillistä. Nyt teen freelancerina kuvituksia ja graafista suunnittelua. Asiakkaitani ovat olleet muun muassa New York Times, Volkswagen, Marks & Spencer ja Newsweek. Ensimmäinen lastenkirjani julkaistaan suomeksi ihan pian.

Mistä työprojektista olet ollut erityisen onnellinen?

Sain suunnitella näyteikkunan ihailemalleni Hermès'n muotitalolle. Olinkin jo lähettänyt universumille säteitä, että haluaisin suunnitella näyteikkunoita! Yleensäkin minusta tuntuu, että kun New Yorkiin huutaa, New York vastaa.

Onko teillä nuorilla menestyjillä siellä Nykissä elämä samanlaista kuin tv-sarjoissa?

Graafikoista harvemmin tehdään tv-sarjoja, sillä me yleensä vain istumme tietokoneen ääressä. Mutta on täällä välillä aika uskomattomia sattumuksia. Yksi tähtikohtaaminen sattui viime kesänä, kun näyttelijä Bill Murray muutti samaan taloon ja löi minua vahingossa ovella päähän. Myös ohjaaja Sofia Coppola yritti jyrätä minut: hän ajoi ylitseni lastenvaunuilla.

Lotta Nieminen suunnitteli uudistuneelle Meidän Perhe -lehdelle julistesarjan. Voit tulostaa sarjan toisen julisteen itsellesi täältä!

Lue myös:

Onko graafikko ja bloggaaja Kasper Strömman Suomen hauskin mies?

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.