Lotta ja Krsitian jouluisessa Chicagossa. Kuva: Lotan ja Kristianin kotialbumi
Lotta ja Krsitian jouluisessa Chicagossa. Kuva: Lotan ja Kristianin kotialbumi

Lotta Hintsa viettää joulua Yhdysvalloissa kahdestaan avopuolisonsa, NHL-jääkiekkoilija Kristian Näkyvän kanssa. Perhettä on ikävä.

Vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa, 27, on kovanluokan jouluihminen. Hän aloittaa joululaulujen luukuttamisen jo marraskuussa, eikä joulukrääsän ilmestyminen kauppoihin lokakuun puolella haittaa häntä ensinkään. 

Tänä vuonna Lotta on saanut fiilistellä joulua oikein olan takaa. Hän muutti kihlattunsa, NHL-pelaaja Kristian Näkyvän kanssa marraskuun puolessa välissä Yhdysvaltoihin. Amerikkalaiset ottavat kaiken irti joulusta jo hyvissä ajoin.

– Täällä on ihana joulutunnelma! Tosin välillä jenkit menevät jo yli. Naapureidemme parvekkeet ovat aivan täynnä koristeita, Lotta kertoo Yhdysvalloista.

Perhejoulu Skypen avulla

Suurin muutos tässä joulussa Lotalle on se, että hän viettää sen ilman perhettään. Yleensä hän on viettänyt joulun suvun kesken.

– Perheeni on aina ollut iso osa joulujani, joten tässä on sopeutumista. Perhettä tulee kova ikävä, Lotta sanoo.

Tänä jouluna Lotta ottaa siis yhteyden Inarissa joulua viettävään perheeseensä Skypen kautta.

Lotan isällä, Sveitsissä asuvalla formulalääkäri Aki Hintsalla todettiin viime kesänä vatsasyöpä. Lotta ei ole kommentoinut isänsä sairautta, eikä nytkään halua siitä puhua.

– Sen verran sanon, että olemme hänenkin kanssaan yhteyksissä Skypen kautta, Lotta kertoo.

Monta merkitystä

Vaikka kuusen hankkiminen, joulukoristeiden virittäminen ja harkitut lahjat ovat osa Lotan joulua, hänelle juhlalla on myös syvällisempi merkitys.

– Minulle jouluun liittyy vahvasti uskonnollinen perspektiivi, koska se on Vapahtajan syntymäjuhla. Se on iloinen juhla, jota on ihana viettää perheen ja rakkaiden kanssa. Rakkauden juhla, Lotta kertoo.

Lotan molemmat vanhemmat ovat vakaumuksellisia kristittyjä. Myös hänen oma uskonsa on voimakas. Perheen jouluihin on aina kuulunut evankeliumin lukeminen ja kirkossa käyminen.

– Joulukirkossa on aina oma, taianomainen tunnelmansa. Ja sen avulla tulee varmistettua, ettei joulun sanoma mene ohi, Lotta sanoo.

– En vielä tiedä, menemmekö täällä Kristianin kanssa kirkkoon. Mieluusti menemme, jos löytyy joku hyvä paikka.

Kohtuutta ja saunakaipuuta

Lotta aikoo viettää joulun kahdestaan Kristianin kanssa pariskunnan uudessa kodissa. Muuten suunnitelmat ovat vielä pyhien vieton suhteen auki.

– Olemme kahden vaiheilla hommaammeko kuusen. Riisipuuroa ja laatikoita yritämme tehdä. Kristianilla on tänä vuonna legendaarisen pitkä joululoma – neljä päivää. Se kuluu ihan vaan yhdessä oleillen.

Lahjojen kanssa pariskunta on päättänyt edetä kohtuulinjalla. Tavaroiden sijaan pariskunta on kehitellyt toisilleen erilaisia aktiivilahjoja.

– Täällä joulu on todella kaupallinen juhla. En halua tuomita sitä, koska itsekin tykkään panostaa lahjoihin. Mutta välillä homma menee överiyden puolelle. Hyvää mieltä voi tuottaa muutenkin kuin tavaroilla.

Perheensä lisäksi Lotalla on yksi asia, jota hän haikailee Suomi-joulussa ylitse kaiken:

– Saunaa kaipaan tosi paljon! Se on aina ollut minulle tapa aloittaa joulu ja viettää aikaa yhdessä.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.