Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Koomikko ja tuottaja Lotta Backlund on harrastanut laihduttamista kolme vuotta. – Sairauksien pelko sai minut ottamaan itseäni niskasta.

Viime viikkoina Lotta Backlund, 32, on yllättänyt itsensä tekemästä asioita, joita hän ei koskaan aikaisemmin uskonut tekevänsä. Hän on pakannut matkalaukkuunsa korkkareiden sijaan juoksulenkkarit.

Hän ei ole ajatellut, että on ihanaa päästä pian San Fransiscoon, vaan: "Ihanaa, pääsen ulos lenkille!"

Hän on ilmoittautunut Naisten kymppiin ja varannut syksyksi reissun Budapestiin, jossa hän aikoo juosta puolimaratonin.

– Jotkut hullut ihmiset, jotka ovat tosi erilaisia kuin minä, juoksevat tuollaisia matkoja. En ikinä ennen ole odottanut ulkomaanmatkaa jonkun lenkkeilyn takia! Tuntuu ihan epätodelliselta, Lotta nauraa. 

Urheiluhulluuden lisäksi Lotta yrittää vielä totutella myös uuteen, pienempään olemukseensa. Hän on keventynyt reilun kolmen vuoden aikana kolmekymmentä kiloa. 

Lotta ei vielä oikein tajua muutosta.

– Olen pudottanut painoa niin hitaasti, että pää seuraa vähän perässä. Ehkä sekin vaikeuttaa muutoksen ymmärtämistä, että liikakiloihini ei liittynyt suurta draamaa. En ollut onneton tai hävennyt ulkonäköäni.

Pelko sai laihduttamaan

Kun Lotta neljä vuotta sitten aloitti elintapojensa korjaamisen, hän ei asettanut itselleen kilotavoitetta, takarajaa tai ruokarajoitteita.

– Jos yhtäkkiä ei saa vetää karkkiövereitä tai skumppakännejä, alkaa vain vituttaa ja laihdutus loppuu siihen. Jos haluaa laihtua pysyvästi, on tehtävä päätöksiä, jotka voi pitää normaalielämässä.

Lotta sanoo, että ennen hän ei vain välittänyt kiloistaan. Ennen nykyistä päivätyötään hän eli pitkään keikkatyöläisen epäsäännöllistä rytmiä: stand-up-keikat ja juontohommat olivat myöhäisiä iltatöitä, ja aika paljon tuli juhlittua, valvottua ja käytyä yökebabilla. Päivisinkin hän söi milloin sattuu. 

– En silti ottanut stressiä ylipainosta.

Kilot alkoivat häiritä Lottaa vasta, kun hän alkoi odottaa tytärtään Adelea.

– Neuvolassa huomattiin, että verensokerini hyppelivät kauheasti. Terveydenhoitaja suosittelikin, että korjaisin ruokarytmin ja söisin terveellisemmin. Raskaus oli hyvä sysäys uusille tavoille, koska odottaessani elin terveellisesti ilman laihtumispaineita.

Adelen syntymisen jälkeen Lotan päähän hiipi uusi tunne: pelko.

– Aloin pelätä diabetesta ja muita ylipainon aiheuttamia sairauksia. Ajattelin, että jos voin estää ne laihduttamalla, minun pitää ottaa itseäni niskasta kiinni ja kantaa vastuu omasta terveydestäni. 

"Punnitsen ruuat ja käytän nettilaskuria"

Lotan laihdutusprojekti alkoi elämäntapojen kohentamisena, mutta nyt hän kutsuu laihduttamista harrastukseksi.

Vaikka Lottaa kiinnostaa kaikki mahdollinen karppauksesta pussikeittodieetteihin, hän on itse viskannut kilonsa seurailemalla virallisia terveyssuosituksia ja ihan perinteistä lautasmallia.

Pienempiä annoskokoja hän oppi kuitenkin syömään vasta nettilaskurin ja ruokavaa'an avulla.

– Aluksi punnitsin kaikki ruoka-aineet ja merkkasin syömiseni Kiloklubin laskuriin. Tein sitä joka päivä monen viikon ajan, kunnes opin hahmottamaan kalorimääriä. Nyt osaan jo heittää lonkalta, paljonko kaloreita on ruokalusikallisessa oliiviöljyä tai kolmessa perunassa.

Lotta on myös kehittänyt lautasmallista oman sovelluksensa.

– Jos voin syödä tietyn määrän kaloreita päivän aikana, syön vain sitä, mistä tykkään. Esimerkiksi keitetyt perunat eivät maistu miltään, joten korvaan saman kalorimäärän mieluummin jollakin, mikä maistuu paremmalta, esimerkiksi perunamuusilla.

Lotan  perheessä kaikki syövät samaa perusruokaa, "ihan sitä samaa nakkikeittoa ja spagetti bolognesea kuin muissakin perheissä".

– Itse otan pienemmän annoksen, kun laihdutan. Välillä kokkailen terveysruokaa, mutta mies on kohteliaasti huomautellut, ettei se ole kovin hyvää. Otan sen vitsinä, oikeasti mieheni on ollut niin ihana, koska hän on jaksanut olla niin loputtoman kärsivällinen kanssani.


Mitä Lotalle tulee mieleen sanasta lihava? Entä päiväkännit? Katso video!

 

Lotta välttää herkkuhoukutukset hoitamalla perheen kauppareissut. Silti pullaraivareilta ei ole kokonaan vältytty. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 12/2013.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.