Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu perusti Lordi-yhtyeen vuonna 1992. Nyt bändistä tehdään elokuva. Kuva Reuters.
Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu perusti Lordi-yhtyeen vuonna 1992. Nyt bändistä tehdään elokuva. Kuva Reuters.

Syksyllä ilmestyvä Monsterimies – Lordi -elokuva kuvaa euroviisuvoittaja Lordin menestystä esirippujen takaa

Rockbändi ja euroviisuvoittaja Lordista ollaan tekemässä dokumenttielokuvaa, joka saa ensi-iltansa 26. syyskuuta 2014. Leffa kurkistaa yhtyeen kulisseihin ja lupaa kuvailla rock-bisnestä kaunistelematta, kertoo elokuvan päätuottaja Illume tiedotteessaan.

Suomen ensimmäisestä (ja tähän mennessä viimeisestä) euroviisuvoittajasta on jo tehty yksi elokuva. Fiktiivinen Dark Floors sai ensi-iltansa lokakuussa 2008.

Mutta on niistä muistakin suomalaisista muusikoista tehty leffoja! Lordin hirviömäistä valkokankaille vyörymistä odotellessa voi tutustua ainakin näihin seuraaviin:

1. Kulkuri ja joutsen (1999). Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan vuosien 1949–1965 elämänkuvausta. Kuvailee kaksikon alkuaikojen kiertue-elämää ylä- ja alamäkineen.

2. Badding (2000). Rauli Badding Somerjoki pakenee maaseudulle lapsuuden maisemiinsa. Kyseessä ei ole dokumentti tai elämänkerta, vaan sarja Raulin elämäntapahtumia ”jotka olisivat voineet tapahtua”.

3. Robin (2012). Frontside Ollien ja dokkarin ensi-illan jälkeen Robin Packalen on jo ehtinyt tehdä aika paljon, viimeisimpänä tuoreen kesäkumibiisin. Elokuva maalailee teini-idolin ensimmäisten metrien riemuvoittoa.

4. Soundbreaker (2013). Elokuva on matka hanuristi Kimmo Pohjosen musiikkiin. Miten löytyi oma ääni ja luovuus? Miten hän oppi rakastamaan soitintaan, jota nuorena häpesi?

5. Dream Big the Movie (2014). Mitä Robin edellä, sitä Ike takana. Dokumentti esiteini-ikäisen Isac Elliotin yhden yön rynnistyksestä suosioon. Miten 11-vuotiaasta Cantores Minores -kuoropojasta kuoriutui teinityttöjen päiväuni?

Lue lisää:

Onko Robin liian nuori kondomilähettilääksi?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.