Vauhtimimmi Lola Odusoga asuu ensimmäistä kertaa yksin, ja nauttii itsenäisyydestä. – En tarvitse miestä statuksen vuoksi. Kuka tahansa ei kelpaakaan, haluan tasavertaisen ja itsellisen kumppanin. Haastattelu on julkaistu Me Naiset -lehdessä vuonna 2002.

Haastattelu on julkaistu Me Naiset -lehdessä vuonna 2002.

Juontaja, ex-missi Lola Odusogan koti Turun keskustassa on tyylikäs ja avara. Valoisa, reilun seitsemänkymmenen neliön huoneisto on sisutettu nuorekkaasti ja naisellisesti. Lola asuu ensimmäisessä ikiomassa kodissaan ja on nähnyt vaivaa tehdäkseen paikasta pysyvästi kotoisan. Kauneuskilpailuissa voitetut pokaalit ovat kunniapaikoillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vaikka taidan minä olla vähän huono emäntä, kun en omista kahvinkeitintäkään, hän toivottaa peremmälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lola on luopunut pääkaupunkiseudun työmatkoja varten hankitusta asunnostaan Vantaalla. Koti on ja pysyy Turussa, missä Lola viihtyy parhaiten.

– Helsingissä on kiva poiketa töissä, mutta sen ahtaus ja ihmisten jatkuva kiire on ahdistavaa. Turku on rauhallinen ja kodikkaampi kaupunki, täällä meno on jotenkin normaalimpaa.

Lola on asunut uudessa kodissaan reilun vuoden verran ja ensimmäistä kertaa kokonaan yksin. Lapsuudenkodistaan äitinsä luota hän muutti suoraan yhteiseen kotiin silloisen poikaystävänsä kanssa. Vuosien varrella elämänkumppanit sekä osoitteet ovat vaihtuneet pariin otteeseen, mutta nyt kotipesä on yksinomaan emännän valtakuntaa. Viimeisin vakava seurustelu päättyi kesällä, ja uusi ihmissuhde on vasta aluillaan.

Sinkkuhuushollissa kuitenkin riittää vipinää, ystäviä kyläilee tiuhaan milloin leffailloissa, milloin parantamassa maailmaa. Yksi Lolan parhaista tyttökavereista asuu yläkerrassa, yhteisiin saunailtoihin voi hipsiä kotoa vaikka kylpytakissa ja tohveleissa.

– Asuntoni lienee Turun kolmanneksi suosituin videovuokraamo heti Makuunin ja Film Townin jälkeen, Lola nauraa.

Erotkin kasvattavat

Lola viihtyy hyvin sinkkuna, vaikka on jo löytänyt pientä vipinää syksyyn. Hänet hurmaa mies, joka arvostaa kumppaniaan omana itsenään, sellaisena kuin on. Lola ei usko suhteeseen, jonka osapuolet yrittävät muuttaa toista mieleisekseen.

– Minä olen sellainen täysillä tai ei ollenkaan -eläjä. Mihinkään tai keneenkään ei tarvitse

tyytyä, mutta en myöskään pidä miehiä muokattavana materiaalina. En ole niitä naisia, jotka epätoivoisesti tahtovat seurustelukumppanin, tyytyvät vääränlaiseen kaveriin ja yrittävät sitten tehdä hänestä mieleistään. Miehen on oltava kanssani samalla aaltopituudella. Ammatilla ei ole väliä, eihän ystäviäkään valita sen mukaan mitä he tekevät, Lola kertoo.

Odusoga nauttii vapaudestaan ja elää mieluummin itsekseen kuin huonossa parisuhteessa. Hänelle eroon päättyneet suhteet eivät olleet pettymyksiä, jokainen on opettanut ja antanut paljon. Erotkin Lola näkee kasvun ja kehittymisen paikkoina.

Vaikka tyttökaverusten arki joskus muistuttaa television Sinkkuelämää-sarjaa, Lolalla ei ole pakkomiellettä miehen saamiseen.

– Ei minun tarvitse seurustella kenenkään kanssa, vaikka tarjokkaita riittääkin. En innostu miehenmetsästyksestä, se oikea kyllä löytyy kaikessa rauhassa katsellessa, Lola pohtii.

Itsenäisyyttä Lola arvostaa parisuhteessakin. Hän haluaa pitää menonsa ja ystävänsä eikä hevin siedä miehen yrityksiä rajoittaa elämää. Lola antaa kumppanilleen vapauden ja vaatii samaa kohtelua itselleen.

– Jo työni on sen verran liikkuvaista, ettei suhde toimisi, jos mies roikkuisi perässä kuin orpo koiranpentu.

Missikautenaan maailman kolmanneksi kauneimmaksi tytöksi valitulle Lolalle miehen ulkonäkö ei ole ykkösjuttu, mutta urheilullisuutta kaverista saa löytyä.

– Jos ihminen ei ole sisäisesti kaunis, ei hän ole sitä ulospäinkään. Mukavat ihmiset myös näyttävät mukavilta.

Lola täytti hiljattain 25 vuotta. Hänen lähipiirissään jotkut viettävät häitään, toiset saavat esikoisiaan. Lola on jo kahden pienokaisen kummitäti ja seuraa innokkaasti naperoiden kasvua. Hän kuuntelee mielellään ystäviensä äitiyskokemuksia, mutta sivustaseuraajan rooli riittää tyydyttämään oman mammavimman.

– Minulla on aina ollut piilevä vauvakuume. Se ei kuitenkaan taida olla kauhean vakavaa, sillä kuumeen voi hiljentää kotia sisustamalla tai hankkimalla uuden television. En tiedä olenko erityisen hyvä lasten kanssa, mutta ainakin he alkavat nauraa aina minut nähdessään.

Lola on iloinen, etteivät hänen omaisensa tai ystävät patistele perheen perustamiseen. Nykyään jo ymmärretään, että yksin oleminen voi olla oma valinta eikä säälittelyn aihe.

– Ulkopuoliset ovat sitäkin kiinnostuneempia siviilisäädystäni. Toisinaan ventovieraat kummastelevat, ettei minulla vielä ole vihkisormusta. Mutta eihän minun iässäni ole vielä mitään kiirettä! Minua pidetään usein vanhempana, koska olen ollut julkisuudessa jo 17-vuotiaasta, Lola kertoo.

Huumejuoruja riittää

Lolan sydänystävät ovat pysyneet samoina vuosia missivoitoista tai julkisuudesta riippumatta. Hän on pitänyt työn ja juhlat erillään eikä tapaa jäädä keikkumaan muotinäytösten jatkoille. Silti julkkispiireistä kuuluneet viime aikojen huumeuutiset eivät tulleet Lolalle yllätyksenä.

– Ainahan juttuja kuulee, mutta minulle ei ole Suomessa huumeita tyrkytetty. Olen kai puhunut huumeidenvastaisesta kannastani niin suoraan ja kuuluvasti, että tarjoajat ovat pysyneet loitolla. Muutamat mallikollegat ovat keskusteluissa halunneet vertailla kokemuksiaan eivätkä ole ottaneet uskoakseen, että aineet ovat minulle vieraita. Heille on tuntunut olevan tärkeää päästä kertomaan kokeiluistaan, ihan kuin siinä olisi jotain kadehdittavaa, Lola kuvailee.

Hän on harmissaan toisen exmissin, Susanna Tervaniemen pidätyksestä ja sitä seuranneesta kohusta, mutta törttöilijöille ei heru sympatiaa. Hän muistuttaa, että misseys jos mikä on julkinen ammatti. Kaikki mitä julkkiskaunotar tekee, tulee esille ennemmin tai myöhemmin. Missin tai mallin työ ei rajoitu yhteen tilaisuuteen tai pääty keikan loppuessa.

– Misseys on ympärivuorokautinen rooli, se on parasta muistaa, kun tähän leikkiin ryhtyy. Sponsori tai asiakas ei palkkaa tuotteelleen edustajaa vain sievien piirteiden vuoksi, vaan tytön koko persoona on silloin vaa'alla, Lola huomauttaa.

– Turha ihmetellä, jos työkutsut hiipuvat tuollaisen kohun jälkeen. Nyt voisi olla aika jatkaa opiskeluja tai ainakin pitää pitkä loma.

Lolalle tunnettuus on arkipäivää. Vieraat tervehtivät vastaan tullessa ja baareissa riittää seuranpitäjiä. Lolan mukaan julkisuuteen tottui helposti, kun oppi olemaan murehtimatta muiden mielipiteistä.

– Oikeastaan ihmisten uteliaisuudesta on kehittynyt jo eräänlainen leikki. Minusta on huvittavaa seurata millaisia juoruja syntyy, kun käyn peräkkäisinä iltoina elokuvissa eri miespuolisten kavereitteni tai vaikka velipuolteni kanssa, Lola kihertää.

Pärjään ilman valkolakkia

Vaikka Lola enää harvoin esiintyy seurapiiritapahtumissa, hänen työtilanteensa on erinomainen. Hän tekee pääasiassa juonto- ja pr-tehtäviä, kirjoittaa satunnaisesti aikakauslehteen ja silloin tällöin käy mallikeikoilla. Keikkoja välittävät 3–4 ohjelmatoimistoa sekä oma First Look -yhtiö, jonka Lola pisti pystyyn puolitoista vuotta sitten. Lähes poikkeuksetta monitoiminainen paiskii kuusipäiväisiä työviikkoja.

Lola kuuluu myös Paparazzitoimiston listoille, mutta mallintöitään hän on vähentänyt tietoisesti. Hän ei ole koskaan kuulunut 180-senttisten ja 40-kiloisten tyttöjen sarjaan ja missiaikoina jokainen sentti oli arvostelun kohteena.

– Naamani tuli mallinhommissa jo riittävän tutuksi, olen tehnyt niitä 12-vuotiaasta. Mieluummin pysyn normaalivartaloisena enkä ota stressiä pikku turvotuksista. En koskaan ole vahtinut syömisiäni tai kuntoillut siksi, että joku toinen sitä vaatii. Nautin elämästä ja panostan töihin, joissa on enemmän jatkuvuutta, Lola kertoo.

Miss Suomeksi tullessaan Lola oli vasta 18-vuotias. Koulut jäivät silloin missikiireiden tieltä, mutta Lola ei myöhemminkään halunnut palata opiskelujen pariin.

– Olen päättänyt pärjätä elämässä ilman valkolakkia, en kerta kaikkiaan kestäisi koulun penkissä. Nykyisten töideni vaihtelevuus pitää minut vauhdissa, nääntyisin rutiinien alle, Lola puuskahtaa.

– Ehkä olen eri mieltä sitten viisikymppisenä, jos jään ilman töitä. Mutta toivottavasti uuden ammatin opiskelu ei silloinkaan ole aivan liian myöhäistä.

Nuori yrittäjä on kesäisin tavannut pitää reilun loman, tapailla kavereita ja mökkeillä ahkerasti. Ensi kesästä tulee tyystin toisenlainen, sillä Lola on lupautunut Lappajärvelle kesäteatteriin. Pesti pitää hänet poissa Turusta toukokuusta elokuuhun.

Lola debytoi Pekka Rädyn vastanäyttelijänä Linjat kuumina -nimisessä farssissa. Hän on hupailun teini-ikäinen tuittupää, joka ihastuu väärään poikaan ja ajautuu kiivaaseen suukopuun pikkutyttönsä parasta ajattelevien vanhempiensa kanssa. Lolan mukaan luvassa on railakasta pään aukomista ja ovien paukuttelua.

– En koskaan aikonut näytellä, päinvastoin. Mutta uuden kokeilu ei minua pelota, lähinnä vain kiehtoo päästä seuraamaan oikeiden ammattilaisten työskentelyä niin läheltä. Sitä paitsi roolini on sen verran simppeli, että jos sen onnistun tyrimään, niin ei voi muuta kuin itseään onnitella!

Harrastaessaan kilpatanssia, Lola esiintyi mukana muutamassa teatterimusikaalissa, mutta hän ei kuulu innokkaisiin teatterikävijöihin. Itse asiassa hän näki ensimmäiset teatterikappaleensa vasta aloitettuaan neuvottelut ensi kesän ohjelmasta.

– Aluksi epäilin tekijöiden motiiveja, miksi ihmeessä he kaikista maailman ihmisistä halusivat juuri minut rooliin. Jos minusta olisi aiottu vain lavakoristetta tai yleisön houkutuslintua, en olisi lähtenyt mukaan. Sen sijaan porukka nimenomaan tahtoi joukkoonsa ensikertalaisen, kokemattomuuteni tuo uutta näkökulmaa ja haastetta konkareillekin. Ne olivat riittävän hyvät perustelut minulle.

Lomakauden peruuntuminen ei harmita, teatterityöhön lähtöä puolsivat Lappajärven kauniit järvimaisemat.

– Saan asua koko kesän hiekkarannan äärellä, se kuulostaa luksukselta! Lola odottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla