Linda Lampenius palasi pettyneenä, eronneena ja sairaana Hollywoodista Suomeen ja pisti elämänsä arvot uuteen järjestykseen.– Nyt keskityn klassiseen musiikkiin ja haluan unohtaa seksipommin maineeni. Haluaisin pian rinnalleni rakastavan miehen ja lapset. Unelmien mies on jo kiikarissa.
Artikkkeli on julkaistu Me Naiset -lehdessä vuonna 1998.

Artikkkeli on julkaistu Me Naiset -lehdessä vuonna 1998. ( Linkki tiedostoon )

Tämä ei ole se Linda Lampenius, jota olemme tottuneet kuvista katselemaan. Ei nahkahousuja, paljastavia asuja – kuten viulu – ei ylipunattuja huulia tai viekoittelevia asentoja. Tämä Linda tulee tuvan eteiseen vastaan isän vanhoissa verkkareissa, virttyneessä puserossa, tukka ponnarilla ja nenä jauhoissa.

– Olin leipomassa teille kakkua, hän heläyttää tervetuliaisiksi ja pujahtaa takaisin keittiöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä eilen hän kertoi puhelimessa olevansa hermoromahduksen partaalla, kun ”kolme puhelinta soi yhtä aikaa ja faksi syöksee kaikenlaisia yhteydenottopyyntöjä”. Äiti, näyttelijä Ulla Eklund, toimii Lindan epävirallisena sihteerinä, ja myöntää hänkin olevansa aika poikki ja varsinkin huolissaan Lindan jaksamisesta. Siihen on syytä siksikin, että Linda on sairauslomalla ja toipuu munuaistulehduksesta. Hoitamaton virtsatietulehdus levisi ja äityi lopulta niin pahaksi, että Linda joutui sairaalaan, antibioottikuurille ja sairauslomalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lindan pitää aina lyödä päätään seinään, hän ei suostu ottamaan neuvoja vastaan. Nyt tuntuu, että tilanne on riistäytymässä käsistä. Hänen pitäisi ehtiä harjoitella konserttejaan varten. Onneksi sain estettyä Lindaa lähtemästä toisen kerran Zürichiin jääkiekkokisoihin, Ulla Eklund sanoo ja kattaa kahvia pöytään sukutilansa lähes 300 vuotta vanhaan tupaan.

Lapinjärvellä sijaitseva maalaistalo on Lindan ja hänen vanhempiensa rauhoittumisen paikka. Sen ikivanhojen kattohirsien alla voi tuntea itsensä aika nöyräksi miettiessään millaista elämää tuvassa on vietetty sukupolvia sitten. Linda on viettänyt maatilalla vapaa-aikansa lapsesta lähtien.

Silloin oli lehmiä ja hevosia. Vain kolme kissaa edustaa enää maalaistalon eläinkuntaa. Pieni kissanpentu nukkui koko viime yön poski Lindan poskea vasten. Keittiön puuhella lämmittää ihanasti kevätkohmeista ilmaa ja Linda liimautuu villasukkineen sen kylkeen. Ikkunoista pilkottavat vielä mullalla olevat kynnökset, mutta voi kuvitella, millainen viljameri taloa ympäröi syksyllä.

– Minusta on hauska kävellä viljan keskellä. Luonto on se paikka, jossa muutenkin rauhoitun. Täällä tai tätini saaressa merellä kalastellen, Linda kertoo.

 Ulla-äiti kulkee tuvan ja keittiön väliä kahvikannu kädessään ja tahtoo vieraiden ottavan lisää Lindan ja tämän tädin yhdessä leipomaa mansikkakakkua. Samalla hän kertoo vanhojen esineiden historiaa, kunnes Linda suorasukaisesti käskee äitiään lopettamaan. Sellaisesta voisi vaikka loukkaantua, mutta äiti tuntee tyttärensä ja heidän välinsä vaikuttavat avoimilta ja lämpimiltä. Jo iäkkäiden vanhempiensa tyttärenä, äiti on 60-vuotias, isä 76-vuotias, Linda on varmasti ollut perheensä silmäterä.

– Mutta hemmoteltuko? Kyllä varmaan, rakkaudella mutta ei aineellisella hyvällä, Linda sanoo.

Ja vanhempiensa hyvistä neuvoista hän toteaa: Arvostan paljon vanhempia ihmisiä ja heidän elämänkokemustaan. Mutta eikö jokaisen pidä hankkia oma elämänviisautensa kantapään kautta?

Petyin manageritoimistooni

Eräänlaisena pään seinään lyömisenä voi pitää Lindan kohuttua Hollywoodin valloitusta. Linda palasi vapuksi kotiin Los Angelesista, missä hän vietti enimmän osaa viime talvesta. Hänellä ei ole mitään syytä palata sinne takaisin, sillä hän pettyi raskaasti amerikkalaiseen Michael Reynoldsin Chaos -manageritoimistoon.

– Olen ollut liian sinisilmäinen, hän myöntää.

Hänen luksuselämänsä Hollywoodissa tarkoitti elämistä oman Visa-kortin varassa, kunnes luottoraja tuli vastaan. Sitten tuli paikalle äiti omine Visa-kortteineen.

– Asuntoni vuokran maksoin itse, mutta minulla ei ollut rahaa ostaa huonekaluja. Nukuin lattialla ohuella patjalla. Minulla ei ollut myöskään autoa käytössä ja ilman sitä liikkuminen on mahdotonta, Linda sanoo.

Ulla-äiti jatkaa, että onneksi Lindalla on siiderisopimuksensa, sillä ilman niitä rahoja ei olisi tultu toimeen. Paljon kohuttu Lindan filmiura on tähän mennessä tarkoittanut Fame -sarjan yhden jakson jouluaiheista kuvausta, jossa Linda esitti eurooppalaista viulistia.

– Baywatchista olisin saanut osan, jossa minun myös piti esittää blondiviulistia. En halunnut koko osaa ja ilmoitin kättelyssä koekuvauksissa – jonne menin ilman meikkiä ja verkkareissa – että minä en sitten ala juoksennella pitkin rantoja tissit paljaana. Olisin silti saanut osan, mutta en ottanut sitä vastaan ja he suuttuivat, Linda kertoo.

Hän korostaa, että on sentään huima ero juoksennella paljaana rannalla roolihenkilönä tai riisuutua alastomaksi Playboyn kuviin.

– Se juttu tehtiin minusta, viulisti Linda Lampeniuksesta, eikä kuvissa ollut pornon hiventäkään. Miksei Suomessa ole hehkuteltu, että se oli ensimmäinen Playboyn kansi, joka oli omistettu yhdelle ihmiselle, Linda kysyy ylpeänä. – Sen jutun perusteella minua haastateltiin useaan otteeseen televisiossa, uutislähetyksissäkin.

Aina he muistivat mainita, että olen Suomesta ja että soitan viulua. Seksikäs nainen ja viulisti -yhdistelmä on aika erikoinen, uusi juttu, Linda kertoo. Linda jatkaa, että filmitähtiura saa toistaiseksi jäädä, jos se tarkoittaa joissakin sarjoissa piipahtamista.

– Pitää olla sitten kunnon elokuvarooli, muuhun en lähde, minun ei tarvitse, Linda jatkaa.

Linda sanoo, ettei hän missään nimessä kadu Playboyn kuvia, vaikka ne Suomessa herättivätkin paheksuntaa.

– Sisarpuoleni ei ymmärrä kuvia vieläkään, velipuoleni on vähän muuttanut jyrkkää käsitystään, Linda kertoo.

Hän sanoo, että kuvien perusteella hän on päässyt siihen, mihin on halunnutkin, tullut tunnetuksi.

– Kun menen lähikauppaan Los Angelesissa, minulta pyydetään nimikirjoituksia. Yksityisyyden menettäminen tässä raskainta onkin – joskus käy mielessä Madonna, joka ei voi piiloutua minnekään...

– Omalta kohdaltani voin sanoa, että kyllä tämä silti on kannattanut.

Jos joku ehdottaisi seksiä…

Linda sanoo, että elämäntyyli Hollywoodissa oli kovaa ja armotonta, eikä hän pitänyt sen pinnallisuudesta.

– On hyvin raskasta olla koko ajan hyväntuulinen roolihenkilö, vaikka moneen muuhun verrattuna teinkin vaikutuksen nimenomaan olemalla tällainen pottunenäinen, tavallinen tyllerö.

Linda sanoo, ettei hänelle ikinä ole ehdoteltu seksiä urallaan etenemisen ehtona, niin tavallista kuin se tuntuu viihdeympyröissä olevankin.

– Jos joku tulisi sellaista ehdottamaan, vetäisin turpiin, se on minusta ällöttävää, sanoo Linda, jonka raja menee tässä.

Kuuluisuuden saavuttamiseksi voi kyllä riisuutua Playboyn kuviin, mutta pidemmälle Linda ei suostuisi menemään. Linda uskoo, että hänestä heijastuu niin suuri itseluottamus ja vahvuus, että miehet eivät ole uskaltaneet sellaista ehdotellakaan.

– Toisaalta he eivät halua mokata mitään, sillä he kilpailevat siitä, kuka pääsee minusta hyötymään. Mutta en pidä sitä pahana, minä puolestani yritän myös hyötyä niin paljon kuin mahdollista.

Ihailijoita hänellä kyllä riitti.

– Sain jatkuvasti kukkalähetyksiä ja suklaarasioita kaikenikäisiltä ökyrikkailta miehiltä. Se oli yököttävää. Heitin lahjat saman tien roskakuilusta alas.

Siksipä Lindaan teki suuren vaikutuksen amerikkalainen näyttelijä Chris Kane, joka haki hänet treffeille ja poimi tulleessaan puutarhasta yhden valkoisen kukkasen.

– Hän oli ainoa ihminen, johon saatoin luottaa Hollywoodissa, ja vaikka suhteemme on nyt ohitse, olemme aina ystäviä. Chris on intiaani ja hän lahjoitti minulle verivalan vastineeksi pienen hopeisen laatan, joka symboloi ikuista ystävyyttämme, Linda näyttää.

Levysopimus on iso juttu

Linda vaikuttaa hyvin määrätietoiselta naiselta, mutta myös avoimelta ja suorapuheiselta. Äitinsä mukaan hän on itsepäinen, kunnianhimoinen ja toisinaan aika lapsellinen.

 – Hän luottaa liiaksi ihmisiin, kuvittelee, että kaikki tahtovat hänen parastaan, Ulla Eklund sanoo.

Linda itse ei kainostele bisnesajatteluaan, vaan myöntää, että on käyttänyt ulkonäköään ja seksiä tietoisesti hyväkseen pyrkiessään julkisuuteen ja kansainvälisille markkinoille.

– Olen itse luonut itsestäni tuotteen, siitä ei voi ottaa kunniaa eikä vastuuta kukaan muu, Linda sanoo, ja kertoo kuinka kaikki lähti liikkeelle muutama vuosi sitten Erkki Liikasen kutsuttua hänet Minun iltani – tv-ohjelmaan.

– Hän pyysi minua soittamaan Vanessa Maen version Bachista, levy-yhtiöt ottivat yhteyttä ja siitä se lähti.

Linda sanoo, että hänen päämääränään on tilanne, jossa hän voi keskittyä täysipainoisesti musiikkiin.

Nyt hän on saavuttanut unelmansa solmittuaan levysopimuksen EMI:n kanssa ensin neljästä levystä ja mahdollisesti vielä kolmesta levystä niiden jälkeen, mikäli lopputulos on onnistunut. Samalla hän on huomannut, että ihmisten mielikuvissa hän on kovapintainen seksipommi ja siitä imagosta on vaikea päästä eroon.

– Vaikkei se lainkaan kuvasta oikeata minääni eikä musiikillista kunnianhimoani. Olen siitä hyvin pahoillani ja haluaisin päästä siitä eroon ja oikeastaan kaikesta muustakin ylimääräisestä, mikä ei kuulu soittamiseeni. Ihmisenä en ole muuttunut kohuvuosieni aikana, Linda vakuuttaa.

Hänen solmimansa sopimus levy-yhtiön kanssa on huomattava ja työllistää hänet moneksi vuodeksi eteenpäin. Sopimus sisältää sekä klassisia että pop-levyjä.

– Ensimmäistä levyä alamme työstää syksyllä Lontoossa ja toivottavasti saamme sen jouluksi markkinoille. Samalla levy merkitsee minulle konserttikiertueita, kertoo Linda, joka asettuu syksyllä Lontoon maisemiin.

Hän muistaa hetken, jolloin elämä tuntui täydelliseltä ja unelma saavutetulta.

– Se oli hetki, kun kävin EMI:n pääkonttorissa ja minulle esiteltiin paikkoja. Seinällä oli yhtiön artistien valokuvia: Yehudi Menuhin, Placido Domingo, Montserrat Caballe. Levyttämiseni myötä noiden kuvien rinnalle tulee kohta myös minun kuvani. Huh, sitä on vaikea sanoin kuvailla…

– 23 vuotta elämäni on ollut täysin viuluun sidottua ja ohjelmoitua. Kun äitini oli teatterista tauolla ennen illan esitystä, hän kuljetti minut viulutunnille ja ryntäsi itse sen jälkeen esitykseen. Kesät olin viululeireillä, joista tulin yleensä pois vasta syksyllä, kun koulut alkoivat. Sellaista on minun elämäni ollut. Eikä sitä olisi jaksanut, ellei soittaminen olisi niin rakasta, Linda sanoo.

Linda jätti iltalukion kesken päästyään yllättäen jo ensimmäisellä pyrkimisellään Sibelius- Akatemiaan.

– Valkolakin puuttuminen harmittaa nyt vähän.

Sibelius-Akatemiakin jäi loppukursseja vaille, kun Lindan ura lähti vauhtiin.

– Nyt minulla ei ole mitään syytä saada sieltä papereita, sillä olen saanut levytyssopimuksen ja siihenhän kaikki tähtäävät.

Linda soitti opiskeluaikoinaan melko säännöllisesti viulua Oopperan orkesterissa avustajana ja viransijaisena. Ooppera oli rakas paikka.

– Kun kuljen talon ohitse, kyyneleet nousevat silmiini, minulla on sinne niin ikävä, Linda sanoo.

Linda onkin suunnitellut, että sitten joskus, kun levyt on tehty ja tämä puoli maailmasta nähty, hän haluaisi palata takaisin oopperaan riviviulistiksi.

Haluan miehen ja lapset

Lindan harras toive on saada uran rinnalle äkkiä myös perhe, mies ja lapset. Tähän asti ura on määrännyt menoa niin, että poikaystävät ovat tippuneet kelkasta. Menneisyyttä on Kalle Kivimäki, jonka kanssa Lindan hääsuunnitelmat olivat jo pitkällä, ja nyt myös amerikkalainen Chris.

– Olen huomannut, että miesten on vaikea kestää naisen menestystä, Linda sanoo.

Nyt hän joutuu myös tunnustamaan, että on vaikea löytää rinnalle miestä, jonka tunteet ovat aitoja.

– Kuka välittää minusta minuna, kuka vain siksi, että olen Linda Lampenius, hän kysyy ja jatkaa, että on vaikea olla yksin ja elää ilman miestä.

Linda myöntää, että hän on Suomeen palattuaan törmännyt mieheen, jonka on tuntenut jo pari vuotta ja joka edustaa aivan eri alaa kuin Linda itse.

– Hänellä on minuun rauhoittava vaikutus. Hän on luotettava. Mutta olemme päättäneet, että tämä ei ole vielä seurustelua. Vaikeaa on se, että lähden syksyllä Lontooseen ja ero on väistämätön.

Linda sanoo, että näkemänsä ja kokemansa perusteella hän arvostaa suomalaista miestä, hänen luotettavuuttaan ja rehtiyttään.

– Tuleva mieheni on ehdottomasti suomalainen, Linda vakuuttaa ja jatkaa olevansa valmis avioitumaan, ja viimeistään 32-vuotiaana on aika synnyttää lapsia.

– Äitini oli sen ikäinen minut saadessaan ja hän jätti oman uransa – elokuvaroolit, joita hänelle tarjottiin Täällä pohjantähden alla - elokuvan Elinan roolin jälkeen – voidakseen hoitaa minua. Minä puolestani uskon, että lapsia voi tehdä, vaikka samaan aikaan työstäisinkin levyä ja kulkisin maailmankiertueilla.

28-vuotias Linda on suunnitellut hankkivansa kolme lasta: kaksi poikaa ja yhden tytön.

 – Haluaisin asua maalla, missä lapsien on hyvä olla.

Nyt en saa mokata

Harjoitteleminen on Lindalle kaikkein tärkeintä juuri nyt, sillä lähiaikoina hän joutuu lunastamaan häneen asetetut lupaukset.
Kesäkuun alkupuolella hän esiintyy Tukholmassa konsertissa, jonka artisteihin kuuluu muun muassa José Carreras. Linda soittaa konsertissa solistina Ravelia,  Sibeliusta ja Bachia. Myöhemmin kesäkuussa hän vierailee Monte Carlossa hyväntekeväisyystapahtumassa, jossa hän esiintyy kahdesti, ensin popartistina ja myöhemmin klassisena viulistina.
Yleisön joukossa istuu luultavasti Luciano Pavarotti, maailmantähti, johon Lindan muistoissa liittyy uskomaton juttu.

– Noin yhdeksän vuotta sitten, kun Pavarotti esiintyi Suoomessa, olisin halunnut lipun konserttiin, mutta lippujen myynnin aikana makasin umpisuoli leikattuna sairaalassa. Konserttipäivänä aivan sattumalta törmäsin kadulla mieheen, joka oli huilisti. Hän kertoi olevansa Suomessa Pavarottin kanssa ja kysyi, haluanko tulla seuraamaan harjoituksia.
Niinpä vietin koko päivän harjoituksia seuraten muun lähijoukon kanssa ja juttelin maestron kanssa. Pavarottin vaimo luovutti minulle paikkansa loppuunmyydyssä konsertissa ja niinpä istuin eturivissä. Konsertin jälkeen tähti antoi minulle kiitoskukkasensa ja kimppu on vieläkin tuossa seinällä, Linda näyttää tuvan seinällä riippuvia kuihtuneita kukkia.

– Ihmeellistä on, että kesäkuussa Monte Carlossa Pavarotti istuu minua kuuntelemassa.

Nuo kaksi tulevaa konserttia ovat Lindalle erittäin merkityksellisiä.

– Ne ovat isoja tapahtumia, eikä niihin auta mennä harjoittelematta. Totta kai minua pelottaa, että mokaan, vaikka ohjelmistoni koostuukin kappaleista, joita olen ennenkin useasti esittänyt.

– Siksi minun pitää nyt vain harjoitella ja pitää pääni kylmänä, vaikka välillä tuntuukin, että olen lähellä burn outia. Linda sanoo, että henkinen väsyminen, stressi ja fyysinen sairastuminen ovat antaneet ajattelemisen aihetta, pysäyttäneet miettimään olennaista ja erottamaan sen epäolennaisesta.

– Tunnen itseni välillä hyvin yksinäiseksi, enkä tiedä kuka olisi niin luotettava henkilö, jonka neuvoja kannattaisi kuunnella.

Linda nostaa leukansa alle viulun ja keväiseen iltaan soi kauniisti Sibeliuksen viulukonsertto

Sisältö jatkuu mainoksen alla