Linda ennen ja jälkeen hiustenleikkauksen. Kuvat: Linda Putkosen kotiarkisto.
Linda ennen ja jälkeen hiustenleikkauksen. Kuvat: Linda Putkosen kotiarkisto.

14-vuotias Linda inspiroitui YouTube-videoista ja päätti lahjoittaa omat hiuksensa syöpäpotilaan peruukkia varten. 

Keväällä 14-vuotiaan Linda Putkosen eteen osui YouTubessa ja somessa videoita, joissa naiset lahjoittavat hiuksiaan syöpähoitojen vuoksi hiuksensa menettäneille potilaille.

– Liikutuin videosta, jossa pikkutyttö sai itselleen peruukin, helsinkiläinen Linda kertoo.

Linda alkoi pohtia, voisiko hän itsekin lahjoittaa tukkaansa. Hän oli jo viime kesänä haaveillut polkkatukkaa lyhyemmästä tukasta, mutta siilitukka ei ollut aiemmin käynyt mielessä. Linda googlasi kuvia hakusanalla "buzz cut girls" ja laittoi yhden siilitukan puhelimensa taustakuvaksi tuomaan inspiraatiota. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmilta vanhemmilta tuli lupa, ja muutaman viikon asiaa pohdittuaan Linda marssi kampaajalle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Otin mukaan hyvän ystävän, joten kampaajalla käynti ei pelottanut niin paljon. 

Jotkut pohtivat hiusten lahjoittamista jopa vuosia, mutta Linda teki päätöksen muutamassa viikossa. Kuvassa Lindan hiuksia. 

Yhteen peruukkiin vaaditaan 7–10 ihmisen lahjoitukset

Linda päätyi lahjoittamaan hiuksensa Little Princess Trust -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka tarjoaa peruukkeja syöpähoidossa hiuksensa menettäneille lapsille.

Siilitukkaa ei tarvitse välttämättä leikata lahjoitusta varten, vaan pienempikin muodonmuutos riittää. Tammikuussa brittilehdissä huhuttiin, että esimerkiksi Cambridgen herttuatar Catherine olisi lahjoittanut hiuksiaan Little Princess Trustille. Hovista ei ole vahvistettu tietoa.

Kaikki järjestölle lähetettävät hiukset, jotka on leikattu ohjeiden mukaisesti, lähetetään tehtaalle Kiinassa. Kaikki vastaanotetut hiukset eivät käy peruukkeihin, vaan päätöksen käytöstä tekevät vasta tehtaan hiusasiantuntijat. 

Yhden peruukin tekemiseen tarvitaan 7–10 ihmisen lahjoitukset. Mikäli poninhäntä on yli 30 cm pitkä, hiukset sekoitetaan samantyylisten hiusten kanssa ja siitä tehdään pitkähiuksinen peruukki tytölle. Little Princess Trust suosittelee kasvattamaan hiukset vähintään 30 cm pituisiksi ennen lahjoitusta, mutta myös lyhyemmistä, vähintään 17 cm pituisista hiuksista voidaan tehdä lyhyempiä peruukkeja. 

Positiivinen palaute teki lahjoittamisesta ihanaa

Opiskelijoiden pyörittämä kampaamo suhtautui lahjoitusajatukseen positiivisesti ja tarjosi leikkauksen ilmaiseksi. Omien hiusten lähdön näkeminen oli toki jännittävää, mutta tulos yllätti Lindan positiivisesti.

”Kaverit vitsailevat, että jos joskus tulee ikävä, voin ottaa heidän hiuksensa.”

Leikkauksen jälkeen Linda julkaisi somessa kuvan uudesta siilitukastaan ja kertoi lahjoittaneensa hiukset syöpäpotilaille. Hän sai uudesta lookista ja lahjoituksesta paljon kehuja sekä somessa että seuraavana päivänä koulussa. 

– Hyvästä palautteesta tuli minulle ihana olo, Linda kertoo. 

Muutama negatiivinenkin kommentti tukasta tuli, mutta Linda ei välittänyt niistä, koska itse pitää uusista hiuksistaan paljon. 

Linda miettii silti, että jää varmasti kaipaamaan pitkää tukkaansa. 

– Kaverit vitsailevat, että jos joskus tulee ikävä, voin ottaa heidän hiuksensa.

Haluatko lahjoittaa hiuksesi?

 • Suomessa ei tiettävästi ole tahoja, jotka vastaanottaisivat hiuksia peruukkilahjoituksiksi, mutta esimerkiksi brittiläinen Little Princess Trust ottaa vastaan hiuksia myös ulkomailta. 
 • Suomesta löytyy kampaamoita, jotka tekevät Little Princess Trustin kanssa yhteistyötä hoitamalla lahjoitusten postikulut ja varmistamalla turvallisen lähetyksen Iso-Britanniaan.

TOIMI NÄIN:

 • Päätä ei ole pakko ajella, pelkkä hiustenleikkaus riittää. 
 • Hiusten pitää olla puhtaat, kuivat ja hyväkuntoiset. Lahjoittajan sukupuolella ei ole väliä. 
 • Hiukset eivät saa olla värjätyt epäluonnollisilla sävyillä, kuten sinisiksi tai vihreiksi. Luonnollisin sävyin värjätyt tai raidoitetut hiukset käyvät.
 • Hiukset voivat olla suorat, laineikkaat, kiharat, suoristetut tai kiharretut. Afrohiukset, rastat tai hiustenpidennykset eivät käy.
 • Hiukset lähetetään muovipussiin pakattuina ja molemmista päistä sidottuina letteinä postitse osoitteeseen:

  Little Princess Trust
  Broadway House
  32-35 Broad St
  Hereford
  HR4 9AR
  UK 

Tarkemmat ohjeet täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla