Näyttelijä Liisa Mustosella, 41, on tuore aviomies, kosolti urasuunnitelmia ja uusi vauva. – Mutta välillä tulee päiviä, jolloin sitä katuu koko elämäänsä.

Näyttelijä-ohjaaja Liisa Mustonen on samaan aikaan todella onnellinen ja vähän rikki. Syy tunteiden vuoristorataan tuhisee sitterissä lasten lelukirja haparoivissa käsissään. Vaikka Liisalla on ennestään kokemusta jälkikasvusta, nyt 12-vuotiaasta tyttärestä, hän myöntää, että toisen lapsen syntymään liittyvä tunteiden voimakkuus yllätti.

– Äitiys on luonnollisesti aivan ihanaa, mutta välillä myös hyvin rasittavaa, yksinäistä ja raskasta. Tulee päiviä, jolloin sitä katuu koko elämäänsä. Se on valtavan iso kakku, Liisa miettii.

Muutamassa vuodessa Liisan elämä on muuttunut paljon. Vuonna 2008 hän erosi kahdeksan vuotta kestäneestä avioliitosta. Sittemmin hän on mennyt uusiin naimisiin ja vaihtanut sukunimensä, mutta pitää Mustosta taiteilijanimenään. Uusi aviomies ei ole julkisuuden henkilö.
Puolitoista vuotta sitten myös ura sai uuden suunnan, kun Liisa valmistui Teatterikorkeakoulusta toistamiseen. Näyttelijän tittelin lisäksi hän on nyt ohjaaja.

Valmistumisen jälkeen hän oli suunnitellut käsikirjoittavansa ja ohjaavansa pari näytelmää, mutta sitten lapsi ilmoittikin itsestään.

– Vauva oli haluttu ja tuli kuin valmistujaislahjaksi. Koska olin jo nelikymppinen, olin joutunut käymään läpi senkin ajatuksen, ettei toista lasta välttämättä tule.
 

Kipeä kotiin jääminen

Kun Liisa 28-vuotiaana sai esikoisensa, koko elämäntapa meni uusiksi. Vauvan vaativuus ja äitiyden herättämät tunteet olivat sokki, eikä Liisa osannut heti rauhoittua ja kuunnella lastaan. Alussa hänestä tuntui koko ajan, että on kiire johonkin. Samalla freelancer-näyttelijää pelotti, että hän jää työtarjousten ulkopuolelle.

– Työelämästä on vaikea irrottautua, koska yhteiskunta on rakentunut sen varaan. Kotiin jääminen voi tehdä kipeää, eikä se kaikille edes sovi. Itsekin rauhoituin esikoisen kanssa vasta, kun tiesin saavani roolin Ryhmäteatterista.

Nelikymppisenä Liisa on edelleen freelancer mutta osaa jo luottaa siihen, että työasiat järjestyvät äitiysloman jälkeenkin. Hänellä on jo nyt monta rautaa tulessa, sillä pikkuhiljaa vauvanhoidon ohessa hän suunnittelee, käsikirjoittaa ja ohjaa kahta teatterityötä.

Käsittelemättömiä tunteita

Liisa tietää, että oman paikan löytäminen niin äitinä kuin työelämässäkin on haastavaa, eikä kahden elämänalueen yhdistäminen ole kivutonta.

– Äitiys on aivan järjettömän iso vastuu, ja äiti saattaa helposti hylätä itsensä ja alkaa elää vain vauvaa varten. Samalla omasta menneisyydestä voi nousta esiin läpikäymättömiä tunteita ja reaktioita. Ja jos ei yhtään tiedosta, mistä ne johtuvat, voi mennä paniikkiin. Uskon, että käsittelemättömät tunteet voivat johtaa esimerkiksi raskaudenjälkeiseen masennukseen.

Liisa on itsekin huomannut vauvan nostaneen pintaan asioita, joista hän luuli jo päässeensä läpi. Samalla hän on alkanut ymmärtää, ettei traumoista voi oikeastaan koskaan parantua. Mutta kun niitä tietoisesti käsittelee, ne menevät nopeammin ohi.

– Omat ahdistukseni liittyvät sitoutumiseen. Kun elämässäni eteen tulee sitä vaativa hetki, käyn aina läpi tietyt kuviot. Olen ihminen, joka elää helposti äärilaidoilla, keskialueet ovat minulle sumuisia. Se, että pystyn sitoutumaan ihmisiin, asioihin ja oikeastaan kaikkeen, vaatii kovaa työtä.

Kriiseissä on puolensa

Liisasta tuntuu, että elämä on tällä hetkellä täyttä. Hän nauraa, että on ihan oikein, että hän on saanut kaksi tyttöä. Veljien ja kaveripiirin poikalauman keskellä hän tottui jätkämaailmaan, mutta omien lastensa kautta hän on kohdannut elämän naisellisempiakin piirteitä.

Omaa ikääntymistään Liisa pitää hyvänä asiana. Hän myöntää törmänneensä neljänkympin kriisiin mutta ajattelee samalla, että kriisit juontavat juurensa aina jostakin tarpeesta.

– Olen ehkä aiempaa kiinnittyneempi ja alttiimpi, enkä ota asioita enää ihan koko ajan vakavasti. Ja kun joudun kriisien keskelle, ajattelen, että nyt on silti paras hetki elää. Elämä voi olla kevyttä olematta pinnallista.

Liisa Mustonen

*Ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja syntyi 13.10.1969 Helsingissä.

*Naimisissa. Kaksi lasta, nelikuukautinen ja 12-vuotias tytär. Esikoisen isä on Liisan ex-mies Sami Kuoppamäki.

*Tunnettu muun muassa elokuvista Hengittämättä ja nauramatta, Kalteva torni, Kolmistaan ja tv-sarjasta Kaikki kunnossa.