Päivikki Palosaari on uskonut tuonpuoleiseen lapsesta asti. Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen
Päivikki Palosaari on uskonut tuonpuoleiseen lapsesta asti. Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen

Henkimaailma osoitti Päivikki Palosaarelle myös, milloin oli aika erota.

Lapin matkailubisneksellä rikastunut Päivikki Palosaari, 59, kertoo suhteestaan henkimaailmaan Eveliina Lauhion uudessa kirjassa Mihin minä uskon (WSOY). Kirjassa tunnetut suomalaiset pohtivat avoimesti uskonasioitaan.

Päivikki Palosaari kertoo uskoneensa näkymättömään maailmaan pienestä pitäen. Aikuisiällä siitä on ollut hyötyä etenkin liike-elämässä.

– Saan apua henkioppailtani. Kaapuun pukeutunut nunna, Maria-Luisa, on tukenani silloin, kun esiinnyn tai pidän puheen. Viisautta ja apua bisnesasioihin saan vanhalta intiaanipäälliköltä, jolla on valkoinen kotka seuranaan, hän kertoo kirjassa.

Väsyneenä Päivikki Palosaari kertoo saavansa iloa ja energiaa pieneltä mustalta pojalta.

– Koen myös monien muiden henkimaailmaan jo siirtyneiden läheisteni auttavan minua rajan takaa.

”Ymmärsin, että henkimaailma halusi näyttää minulle, että elämäni ei voi jatkua näin.”

Päivikki kertoo oppaidensa auttaneen esimerkiksi uusien ravintoloiden ja yritysten nimien keksimisessä. Apua on ollut saatavilla myös elämän raskaina hetkinä.

Yksi Päivikin raskaimmista kokemuksista ja elämän merkittävimmistä käännekohdista oli ero lasten isästä. Mies käytti paljon alkoholia, kun lapset olivat pieniä.

– Yhtenä päivänä hakiessani tyttöjä koulusta tunsin voimieni loppuvan. Pelkäsin, että en väsymykseltäni selviä enää arjesta. Samalla hetkellä näin, kuinka pilviverho repesi edessäni ja laskeva aurinko hehkui horisontissa. Näytti siltä kuin koko taivaanranta olisi syttynyt tuleen, Päivikki kuvailee kirjassa.

– Ymmärsin, että henkimaailma halusi näyttää minulle, että elämäni ei voi jatkua näin.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sinisukkainen

Perhe auttaa Maaret Kalliota jaksamaan: ”Jos en itse voi hyvin, en voisi auttaa ketään”

Minusta Maaret Kalliolla on viisautta ja kohtuudentajua, joita mikään koulutus ei pysty opettamaan. Antaa kuitenkin virallista taustatukea. Omaan myös pitkän parisuhteen ja kivat aikuiset lapset, hauskasti monisärmäiset lapsenlapset. Omaa ymmärtämystä siinä tarvitaan ja toisten kuuntelemisen halua/kykyä, mutta sitä voi opetella. Loppujen lopuksi kyse on sittenkin kenties vain hyvästä tuurista; jotakin on naksahtanut paikoilleen. Huonoja aikoja on ollut meilläkin, mutta niistä on päästä yli ja...
Lue kommentti