Vuokko Ilola kotonaan Kirkkonummella tyttärensä kanssa. Taustalla kuvat Vuokon kaikista 11 lapsesta. Kuva: Milka Alanen
Vuokko Ilola kotonaan Kirkkonummella tyttärensä kanssa. Taustalla kuvat Vuokon kaikista 11 lapsesta. Kuva: Milka Alanen

Yhdentoista lapsen äiti ja tunnettu blogisti Vuokko Ilola sanoo, että häntä on uhkailtu vanhoillislestadiolaisia kritisoivista puheistaan.

– Saamani palaute on ollut osin aggressiivista. Viesteissä on sanottu, että minut pitäisi viedä saunan taakse piestäväksi ja vihjailtu, että suuni pitäisi tukkia lopullisesti, Vuokko Ilola kertoo tänään ilmestyvässä Me Naisissa.

Liikkeestä itse eronnut Vuokko pitää tunnettua blogia Kotimaa24 -sivustolla ja julkaisi syyskuun alussa kirjan Usko, toivo ja raskaus yhdessä teologi Aila Ruohon kanssa.

Kirja keskittyy lestadiolaisten ehkäisykieltoon ja sen aiheuttamaan uupumukseen ja syyllisyyteen perheissä.

Julkisuudessa Vuokko on kertonut avoimesti omasta uupumuksestaan 11 lapsen äitinä ja ystäviensä kaltoinkohtelusta vanhoillislestadiolaisissa hoitokokouksissa. Niissä toisinajattelevat seurakuntalaiset palautetaan ruotuun, usein julkisesti nöyryyttämällä.

Nelikymppiseksi täysillä mukana

Herätysliikkeen keskeisiä oppeja on, että lapset ovat jumalan lahja. Ehkäisyä ei saa käyttää.

– Pahinta on se, että vaikka perheellä olisi taloudellisesti kuinka huono tilanne tahansa, lapsia pitää tehdä eikä ehkäistä saa, Vuokko sanoo.

Vuokko itse eli nelikymppiseksi asti täysillä mukana liikkeessä. Hänelle suuri perhe oli ollut lapsuuden unelma, mutta toistuvat raskaudet ja hankalat synnytykset veivät uupumuksen rajalle. 

Kun Vuokko alkoi kyseenalaistaa oppeja, hän ei uskaltanut puhua asiasta kenellekään ulkopuoliselle.

– Olin siinä vaiheessa vielä niin kuuliainen liikkeen opetuksille. Olin tottunut liikkeessä, ettei saa ajatella vääriä ajatuksia ja sellaisia ovat kaikki liikettä kritisoivat ajatukset.

Blogia hän alkoi kirjoittaa omalla nimellään vuonna 2008 ja irtaantui liikkeestä lopullisesti kolme vuotta sitten.

– Nuorena pelko eli selkäytimessäni. Kun aloitin kirjoittamisen, pelkäsin jokaista kirjoittamaani lausetta. Sitten ymmärsin, että liikkeessä ei saisi tapahtua asioita, joista ei saisi puhua julkisesti.

Lue Vuokko Ilolan koko haastattelu tänään ilmestyvästä Me Naisista 38/2014.

Lue myös:

 16 lapsen lestadiolaisäiti: "Emme saisi väsyä" 

Lestadiolainen naispappi: "Naisen asemasta on tärkeää puhua"

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti