Vuokko Ilola kotonaan Kirkkonummella tyttärensä kanssa. Taustalla kuvat Vuokon kaikista 11 lapsesta. Kuva: Milka Alanen
Vuokko Ilola kotonaan Kirkkonummella tyttärensä kanssa. Taustalla kuvat Vuokon kaikista 11 lapsesta. Kuva: Milka Alanen

Yhdentoista lapsen äiti ja tunnettu blogisti Vuokko Ilola sanoo, että häntä on uhkailtu vanhoillislestadiolaisia kritisoivista puheistaan.

– Saamani palaute on ollut osin aggressiivista. Viesteissä on sanottu, että minut pitäisi viedä saunan taakse piestäväksi ja vihjailtu, että suuni pitäisi tukkia lopullisesti, Vuokko Ilola kertoo tänään ilmestyvässä Me Naisissa.

Liikkeestä itse eronnut Vuokko pitää tunnettua blogia Kotimaa24 -sivustolla ja julkaisi syyskuun alussa kirjan Usko, toivo ja raskaus yhdessä teologi Aila Ruohon kanssa.

Kirja keskittyy lestadiolaisten ehkäisykieltoon ja sen aiheuttamaan uupumukseen ja syyllisyyteen perheissä.

Julkisuudessa Vuokko on kertonut avoimesti omasta uupumuksestaan 11 lapsen äitinä ja ystäviensä kaltoinkohtelusta vanhoillislestadiolaisissa hoitokokouksissa. Niissä toisinajattelevat seurakuntalaiset palautetaan ruotuun, usein julkisesti nöyryyttämällä.

Nelikymppiseksi täysillä mukana

Herätysliikkeen keskeisiä oppeja on, että lapset ovat jumalan lahja. Ehkäisyä ei saa käyttää.

– Pahinta on se, että vaikka perheellä olisi taloudellisesti kuinka huono tilanne tahansa, lapsia pitää tehdä eikä ehkäistä saa, Vuokko sanoo.

Vuokko itse eli nelikymppiseksi asti täysillä mukana liikkeessä. Hänelle suuri perhe oli ollut lapsuuden unelma, mutta toistuvat raskaudet ja hankalat synnytykset veivät uupumuksen rajalle. 

Kun Vuokko alkoi kyseenalaistaa oppeja, hän ei uskaltanut puhua asiasta kenellekään ulkopuoliselle.

– Olin siinä vaiheessa vielä niin kuuliainen liikkeen opetuksille. Olin tottunut liikkeessä, ettei saa ajatella vääriä ajatuksia ja sellaisia ovat kaikki liikettä kritisoivat ajatukset.

Blogia hän alkoi kirjoittaa omalla nimellään vuonna 2008 ja irtaantui liikkeestä lopullisesti kolme vuotta sitten.

– Nuorena pelko eli selkäytimessäni. Kun aloitin kirjoittamisen, pelkäsin jokaista kirjoittamaani lausetta. Sitten ymmärsin, että liikkeessä ei saisi tapahtua asioita, joista ei saisi puhua julkisesti.

Lue Vuokko Ilolan koko haastattelu tänään ilmestyvästä Me Naisista 38/2014.

Lue myös:

 16 lapsen lestadiolaisäiti: "Emme saisi väsyä" 

Lestadiolainen naispappi: "Naisen asemasta on tärkeää puhua"