Seija Vilén ja Anna Kortesalmi rakastuivat, perustivat uusperheen ja saivat vauvan.

Kirjailija Seija Vilén ja kulttuuritoimittaja-kriitikko Anna Kortesalmi kumartuvat hymyillen ­ihailemaan kaksiviikkoista lastaan kotonaan Espoossa.

Harmoninen perheidylli ei kuitenkaan ole syntynyt helposti. Onnea ovat edeltäneet vuosikausien kovat kokemukset: Seija eli pitkään  tiukassa uskonnollisessa Hare Krishna -lahkossa ja väkivaltaisessa avioliitossa. Niin hän kuin Annakin olivat pettyneet aiemmissa ihmissuhteissa.

– Onneksi aina on mahdollisuus uuteen onneen, he sanovat.

Molemmille nykyinen liitto on ensimmäinen vakava naissuhde. Anna kertoo löytäneensä seksuaalisen identiteettinsä kolmekymppisenä. Sitä ennen hän tapaili miehiä.

Ensitreffien jälkeen rakastunut pari ei enää aikaillut. He muuttivat yhteen jo samana kesänä, ja mukana seurasivat Seijan kaksi silloin kouluikäistä lasta. Kesällä 2008, kolmen vuoden yhteiselon jälkeen, Anna ja Seija juhlivat häitään Kartanokylpylä Kaisankodissa Espoossa.

Äidiksi yli nelikymppisenä

Elämästä puuttui kuitenkin vielä jotain. Anna oli yli neljäkymmentä, ylipainoinen ja lesbo. Silti hän halusi tulla äidiksi.

– Parikin ihmistä sanoi minulle, etten tule raskaaksi, koska olen jo niin vanha. Jouduin myös laihduttamaan ennen hedelmöityshoitoja, sillä ylipaino saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Jaksoin kuitenkin uskoa siihen, että juuri minä kuuluisin niihin pieniin onnistumisprosentteihin, joista klinikalla puhuttiin.

Parin mielestä oli silti hyvä odottaa pari vuotta ennen vauvan hankintaa. Näin he itse sekä Seijan lapset ehtivät totutella ajatukseen. Seijaa mietitytti, miten he pärjäävät taloudellisesti,
miten arki muuttuu?

Lapsen saaminen ei ollut yksinkertaista. Kaikki hedelmöitysklinikat eivät ota lesbopareja asiakkaikseen, eikä naisparin ollut helppo löytää lahjoitusspermaa. Osa Annan ja Seijan miespuolisista ystävistä kieltäytyi heti, ja toiset tarvitsivat pitkän, jopa vuoden miettimis­­ajan.

Keväällä 2009 pari aloitti hoidot helsinkiläisellä hedelmöitysklinikalla. Tarvittiin kolme yritystä ja pettymystä. Neljännellä kerralla tärppäsi.

– Uudenvuodenaattona teimme raskaustestin. Olin jo varautunut pettymykseen, kun testi yllättäen näyttikin positiivista, Anna kertoo.

Keinohedelmöityksellä hankitun lapsen vanhemmilla oli edessään myös paljon byrokratiaa. Sosiaalitoimiston työntekijä tekee kotikäynnin, ja vanhempien on täytettävä erilaisia kaavakkeita ja käytävä haastattelussa.

– Joskus olen kateellinen heteroille heidän oikeuksistaan: heidän ei tarvitse huolehtia tuollaisista asioista vauva kainalossa, Seija sanoo.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti