Lenita Airiston suhde Max Jakobsoniin muuttui vuosien myötä. Kuva Sanoma-arkisto.
Lenita Airiston suhde Max Jakobsoniin muuttui vuosien myötä. Kuva Sanoma-arkisto.

Lenita Airisto kertoo tuoreessa omaelämäkerrassaan avoimesti elämänsä miehistä. Hän kirjoittaa eläväisiä luonnehdintoja ystävistä ja miesystävistä ulkomaisista suomalaisiin, Vesa-Matti Loirista diplomaatti Max Jakobsoniin.

Max ja minä olimme alusta lähtien avoimesti yhdessä sekä Suomessa että lukuisilla matkoillamme ulkomailla, mutta suhde kuului meidän molempien yksityiselämään. Mediassa on ollut virheellisiä kommentteja salasuhteesta ja väitteitä, että suhteemme olisi päättynyt tragediaan. Tällaiset arviot ovat katteettomia ja kertovat toimittajien omasta ajatusmaailmasta ja mielikuvituksesta, eivät todellisuudesta. Kymmenien vuosien aikana rakkauden ilmenemismuoto muuttui, mutta sen syvin syy ja olemus pysyi loppuun asti samana: Kun olen kanssasi, minulta ei puutu mitään”, Lenita Airisto kirjoittaa kirjassaan Elämäni ja isänmaani (Bazar).

”Minulle jäivät ainutlaatuiset muistot 40 vuoden ajalta ja Maxin rakkauskirjeet.”

Airisto puntaroi elämänsä miehiä myös Me Naisten Tämän olen oppinut -haastattelussa. ”Olen ajatellut, että en avaa näitä miehiä sen enempää kuin mitä kirjassa kerron, varsinkaan Maxia. Se on hepnadilla lyönyt ihmiset, että avasin sitä edes näin paljon”, Airisto sanoo.

”Kymmenien vuosien aikana rakkauden ilmenemismuoto muuttui, mutta sen syvin syy ja olemus pysyi loppuun asti samana.”

”Jotkut miehet ovat käyneet elämässäni lyhyempään, jotkut pidempään. Joskus hyvin lyhyt kohtaaminen, yksi hetki, voi olla hirveän merkittävä. Mutta valtavasti arvostan sitä, että monen kanssa ystävyys on kestänyt ja vuosien myötä muuttanut muotoaan. Toivoisin, että se voisi olla ihmissuhteissa enemmänkin normi, eikä se, että kun romanssivaihe loppuu, kaikki loppuu. Miten pinnallinen se suhde on silloin alun perinkään ollut?”

Lenita Airisto halusi kirjoittaa ihmissuhteistaan omin sanoin myös vastauksena vuosikymmenten spekulointeihin.

”On aika loukkaavaa, että joku ulkopuolinen alkaa päättelemään, mikä on oikein minun ihmissuhteissani”, Airisto toteaa.

Lue koko haastattelu torstaina ilmestyvästä Me Naiset -lehdestä.

 

 

 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.