Samuli Edelmann, 43, ja Michael Nyqvist, 51, pyrkivät näyttelemään todentuntuisia pahiksia ja ihailevat Tom Cruisea.

Onnea hemmot, uusi Mission Impossible -elokuvanne on teattereissa. Mikä suuren luokan Tom Cruise -projektissa oli parasta ja mikä haastavinta?
Michael: Haastavinta oli pysyä roolihahmossa eikä vain rymistellä toimintakohtauksissa. Piti onnistua tekemään pahiksesta todentuntuinen ihminen.
Samuli: Nautin siitä, että pikkupojan haaveeni seikkailufilmistä toteutui vihdoin. Kasvoin ihaillen actionleffoja ja Tom Cruisea ja nyt sain paiskata kättä hänen kanssaan.
M: Samulihan kulki ympäriinsä kuvauspaikalla ja huusi 'Rakastan actionia!'
S: Parasta oli myös se, miten kunnianhimoisesti elokuvaa tehtiin. Yhtä taistelukohtausta tehtiin pari kolme viikkoa. Suomalaisleffaan sama olisi tehty kahdessa päivässä ja tv-sarjaan puolessa tunnissa.

Onko leffalla muuta viestiä, kuin että räjäyttely ja nujakointi on siistiä?
M: Kiihkomielisyys on leimallista tälle ajalle, ja pelon ilmapiirin voi tunnistaa kaikkialla. Pommeja räjähtää niin Tukholmassa kuin Pariisissakin, eikä meillä ole elokuvan Mission groupia pelastamassa.
S: Öö… Samoin.

Tällä kertaa pääsankari Ethan Hunt pelasti maailman ydintuholta. Mitä haluaisitte hänen tekevän seuraavaksi?
M: Hunt voisi pelastaa maailman ilmastonlämpenemiseltä, se olisi mielenkiintoinen tehtävä. Se on myös valtava ja
todellinen ongelma.
S: No, samoin.

Mitä ajattelette erilaisesta tavastanne suhtautua julkisuuteen? Michael on julkaissut elämäkerrankin biologisten vanhempiensa löytämisestä, kun taas Samuli on pitänyt matalaa profiilia ja muuttanut perheineen Maltalle.
M: Millennium-elokuvien jälkeen minusta alettiin kirjoittaa kuin jostakin urheilusankarista, elokuvien suosio oli kuin aikuisten Harry Potter -ilmiö. En tunnistanut jutuista itseäni, joten kirjoitin kirjan kertoakseni oikean version minusta.
S: Minä taas olin urani alussa liiankin avoin, ja se oli ahdistavaa, kadotin yksityisyyteni. Nautin työni luovasta puolesta, mutta samaan aikaan esillä olo ei ole tervettä työprosessille. Ehkä minunkin pitäisi kirjoittaa kirja…
M: Henkilökohtaisen ja yksityisen välillä on ohut raja. Asioista voi puhua hyvinkin henkilökohtaisella tasolla, silti revittelemättä yksityiselämäänsä. Siten kai tulee parhaiten ymmärretyksi.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: