Inkoon Degerbyssä asuva kirjailija Leena Lehtolainen esittelee lempipaikkansa – niissä tuulee ja tuoksuu mereltä.

Kirjailija Leena Lehtolaisen sokkeloisessa talossa keskellä Inkoon maalaismaisemaa riittäisi piilopaikkoja murhaajille ja naapurit ovat niin kaukana, ettei kukaan kuulisi kirkumista. Kirjailijaa ei kuitenkaan ole ikinä pelottanut talossa niiden yhdentoista vuoden aikana, jotka perhe on Degerbyssä viihtynyt.

Perhe päätyi Inkooseen, koska halusi asua maalla mutta silti Helsingin lähellä. Toinen iso plussa oli paikkakunnan kaksikielisyys. Leenasta on hienoa päästä vaihtamaan kuulumiset naapureiden kanssa på svenska.

Myös talo tuntui heti omalta: se oli erikoinen ja siinä oli jujua. Se on entinen kesämökki, jota on pikkuhiljaa laajennettu. Lopullisesti ostopäätöksen sinetöivät kuitenkin lähellä sijaitsevat Kopparnäsin rantakalliot, joilta avautuu huikeat näkymät merelle.

Kopparnäs on merkittävässä roolissa myös Leenan uudessa Hilja Ilveskero -dekkarissa Oikeuden jalopeura, joka ilmestyy elokuussa. Myös moni muu Leenan elämän tärkeistä osoitteista on päätynyt hänen kirjoihinsa.

Degerbyn deli

"Lähikauppamme on koko kylän kohtauspaikka. Yritteliäisyys on hienoa, ja haluan kannattaa Delin kaltaisia pikkuputiikkeja.”

Kopparnäsin rantakalliot

"Meri on minun elementtini, vaikka sisämaan tyttö alun perin olenkin. Kun muutimme Inkooseen, päätin, että minun on nähtävä meri kerran päivässä. Jos ajatus kirjoittaessa tökkii, on ihan turha jäädä koneen eteen istumaan. Silloin lähden lenkille tai menen Kopparnäsin kallioille. Rakastan myös uimista, mutta uin vain luonnonvesissä. Perheemme yhteinen harrastus on jo vuosia ollut purjehtiminen. Vaikka pojat alkavat olla aikuisia, hekin haluavat vielä lähteä kanssamme merelle. Veneemme on pieni ja vaatimaton, ja ainoastaan minä 158-senttisenä mahdun seisomaan kajuutassa suorassa."

Tapiola

"Asuimme Hakalehdossa vuosina 1988–1993. Tapiolan-vuosina elämäni sai uuden suunnan: ensimmäinen lapsemme syntyi ja minä uskalsin heittäytyä täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Kirjoitin esikoisen nukkuessa. Harmistuin aina, kun hän heräsi ja jouduin keskeyttämään työni. Silloin tajusin, että kirjoittaminen on minun juttuni."

Nulppola

"Mieleni rauhoittuu aina, kun pääsen Nulppolaan. Kun menen Savonlinnan oopperajuhlille, yövyn tätini vanhassa maalaistalossa Nulppolassa Juvalla. Paikkaan liittyy paljon rakkaita lapsuusmuistoja. Meillä ei ollut omaa kesämökkiä, joten vietimme kesät pehtooreina tädin tilalla. Talo oli iso ja vanha, ja pihapiirin vajoissa ja aitoissa riitti tutkittavaa. Kirjoitin ensimmäisen romaanini Ja äkkiä onkin toukokuu puhtaaksi tuon syreeninväriseksi maalatun talon portaikossa. Melkein kaikki tärkeät paikkani ovat päätyneet johonkin kirjoistani, mutta Nulppolaan en ikinä ole sijoittanut mitään tapahtumia. Voi olla, että haluan suojella paikkaa. Se on minulle niin tärkeä."

Karstulantie 4

"Laskujeni mukaan olen asunut Karstulantie 4:ssä kahdeksassa eri asunnossa. Karstulantien osoitteessa sijaitsi demaripoliitikko Väinö Tannerin säätiön opiskelija-asuntola, Tannerila. Opiskelija-asuntola tunnettiin myös nimellä Tinnerilä. Välillä pidettiin hurjiakin bileitä, mutta päällimmäiseksi mieleen on kuitenkin jäänyt yhteisöllisyys. Olivatpa sitten lopussa rahat, kananmunat tai kalja, aina saattoi lainata naapurilta.

Sant’Antimon luostari

”Sant’Antimon luostarissa vallitsee käsittämätön rauha, siellä pystyn hiljentymään. Matkustan toisinaan Italiaan yksin kirjoittamaan."

Inkoon kirkko

"Vanha kirkko on Inkoon ylpeys ja yksi harvoista 1300-luvulta asti säilyneistä rakennuksista Suomessa. Myös kirkkoa ympäröivä hautausmaa on kiehtova paikka. Olen bongannut hautakivistä nimiä kirjojeni hahmoille. Viehtymys kirkkopuistoihin tulee äidin puolen suvulta; hautausmailla kävely on perinteistä kuopiolaista kansanhuvia!"

Leena Lehtolainen

  • Kirjailija. Syntyi 11.3.1964 Vesannolla. Asuu Inkoossa.
  • Naimisissa tutkija Mikko Lensun kanssa. Heillä on 17- ja 20-vuotiaat pojat.
  • Tullut tunnetuksi erityisesti poliisi Maria Kalliosta kertovasta kirjasarjastaan, josta on tehty myös tv-sarja. Kirjoja on käännetty 14 kielelle.
  • Esikoisteos Ja äkkiä onkin toukokuu julkaistiin tekijän ollessa vasta 12-vuotias.

Jari ”Jaajo” Linnonmaa viettää perjantaina syntymäpäiviään. Jostain kumman syystä suosikkijuontaja ei ole vanhentunut 2000-luvulla päivääkään.

Jari Arto Olavi Linnonmaa syntyi Helsingin Kulosaaressa 40 vuotta sitten. Jarista muotoutui r-vian vuoksi Jaajo, joka on vakiintunut viihdetaiteilijan nimeksi. Jaajo otti ensiaskeliaan viihdemaailmassa Räsypokka- ja Jaajon jacuzzi -ohjelmien juontajina.

Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Jaajo pokeripöydässä vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Vuonna 2003 Jaajo osallistui MTV3:n VIP Seikkailu -ohjelmaan. Tavaramerkiksi muodostunut lippalakki on vuosien saatossa muuttanut muotoaan, mutta lakin kantaja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään!

Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Tea Karvinen

Jaajo aloitti Radio Suomipopin iltapäiväohjelmissa 2000-luvun alussa. Noina aikoina hän ystävystyi myös kirjailija Juha Vuorisen kanssa. Vuosina 2006–2011 Jaajo juonsi Aamulypsy-ohjelmaa, josta hän jäi parin vuoden sapatille hakemaan voimia radiouralleen. Vuorinen liittyi mukaan Aamulypsyyn, kun ohjelma palasi Radio Suomipopin ohjelmistoon Jaajon luotsaamana vuonna 2013.

Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Jaajo ja Juha poseerasivat vuonna 2012. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Paluun tehneestä Aamulypsystä tuli aamuradioiden suosikki, joka on pokkaillut palkintoja paluustaan lähtien. Jaajo on palkittu Vuoden radiojuontaja -palkinnolla kahdeksan kertaa.

– Toki omasta työstä on aina kiva saada tunnustusta, mutta enemmän iloinen olen itse ohjelman suosiosta, Jaajo kertoi Me Naisten laajassa haastattelussa vuonna 2015.

Vuoden 2014 voiton jälkeen Jaajo latasi Instagram-tililleen jälleen yhden voittoisan kuvan juontajatovereidensa Juha Perälän ja Anni Hautalan kanssa. Kuvatekstissä Jaajo kuvailee kollegoitaan ”parhaiksi ystäviksi ja työkavereiksi”.

 

A post shared by Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) on

Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Juontaja-Linnonmaa tutussa polkkatukassaan vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

Jaajo on ponkaissut päärooliin myös valkokankaalla. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut Luokkakokous sai kriitikoilta murska-arviot, mutta oli lopulta vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Jaajon lisäksi elokuvassa näyttelivät juontajan hyvät ystävät Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.

Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela
Jaajo, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg Luokkakokous-elokuvan infotilaisuudessa vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela

Radio- ja elokuvamaailman valloituksen jälkeen Jaajo on nähty myös Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontajana. Menestys on seurannut Jaajoa myös television puolelle. Vuonna 2018 Jaajo pääsi pokkaamaan Kultaisen Venlan, kun Haluatko miljonääriksi? palkittiin parhaan game-show'n palkinnolla.

Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Jäämme odottamaan, mitä koko kansan Jaajo keksii seuraavan kymmenen vuoden aikana. Varmaa on, että ulkonäkö ainakin säilyy tutun nuorekkaana!

Jarkko Valtee juhli pyöreitä baarissa. – Laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Drag-artisti, radiojuontaja ja viihteen monitoimimies Jarkko Valtee täytti lauantaina 50 vuotta.

– Tai siis olen nyt vanha 600 kuukautta ja neljä päivää. Lapsilla ikä lasketaan aina kuukausissa, jossain vaiheessa ihminen alkaa kääntyä takaisinpäin.

Jarkko juhli pyöreitä baarissa.

– En jaksanut järjestää mitään tapahtumaa, mutta laitoin parille kymmenelle frendille Facebookissa viestiä, että en ole matkoilla vaan baarissa, tule sinäkin.

Edellisen kerran Jarkko juhli pyöreitä isommin, kun hän täytti 30 vuotta. Noissa juhlissa hän esiintyi ensimmäistä kertaa Osku Heiskasen kanssa Sowhat draq-duona.

”Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille.”

Nyt kaksikko rakentaa syksylle 20-vuotisjuhlakiertuetta. Mukaan lähtee 13 henkinen porukka sekä iso rekan perävaunullinen koneistoa. Kiertue kattaa maan isoimmat kulttuuritalot.

– Naurettiin Oskun kanssa, että on tämä aika hyvin kahdelle viisikymppiselle miehelle, jotka esittävät muita artisteja. Silloin kun aloitimme, drag nähtiin enemmän suttuisena yökerhoasiana. Meitä on Oskun kanssa leikkisästi syytetty, että veimme drag-skenen S-etukorttiristeilyille. Se on edennyt marginaaliviihteestä yhdeksi isoksi teatteriviihteen alaksi.

Esiintymistä Jarkko aikoo jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Muutenkin hän arvelee muuttuneensa ihmisenä hyvin vähän viimeisen 20 vuoden aikana.

– Rauhoittunut on väärä sana, mutta en ole enää niin ehdoton kuin aikaisemmin. Pystyn yhä vetämään kilarit aivan käsittämättömistä asioista, mutta väitän että olen ihan pikkuisen paremmin oppinut ymmärtämään, enkä suutu ihan niin herkästi, Jarkko analysoi Laura Paloheimon kirjan julkistamistilaisuudessa.