Inkoon Degerbyssä asuva kirjailija Leena Lehtolainen esittelee lempipaikkansa – niissä tuulee ja tuoksuu mereltä.

Kirjailija Leena Lehtolaisen sokkeloisessa talossa keskellä Inkoon maalaismaisemaa riittäisi piilopaikkoja murhaajille ja naapurit ovat niin kaukana, ettei kukaan kuulisi kirkumista. Kirjailijaa ei kuitenkaan ole ikinä pelottanut talossa niiden yhdentoista vuoden aikana, jotka perhe on Degerbyssä viihtynyt.

Perhe päätyi Inkooseen, koska halusi asua maalla mutta silti Helsingin lähellä. Toinen iso plussa oli paikkakunnan kaksikielisyys. Leenasta on hienoa päästä vaihtamaan kuulumiset naapureiden kanssa på svenska.

Myös talo tuntui heti omalta: se oli erikoinen ja siinä oli jujua. Se on entinen kesämökki, jota on pikkuhiljaa laajennettu. Lopullisesti ostopäätöksen sinetöivät kuitenkin lähellä sijaitsevat Kopparnäsin rantakalliot, joilta avautuu huikeat näkymät merelle.

Kopparnäs on merkittävässä roolissa myös Leenan uudessa Hilja Ilveskero -dekkarissa Oikeuden jalopeura, joka ilmestyy elokuussa. Myös moni muu Leenan elämän tärkeistä osoitteista on päätynyt hänen kirjoihinsa.

Degerbyn deli

"Lähikauppamme on koko kylän kohtauspaikka. Yritteliäisyys on hienoa, ja haluan kannattaa Delin kaltaisia pikkuputiikkeja.”

Kopparnäsin rantakalliot

"Meri on minun elementtini, vaikka sisämaan tyttö alun perin olenkin. Kun muutimme Inkooseen, päätin, että minun on nähtävä meri kerran päivässä. Jos ajatus kirjoittaessa tökkii, on ihan turha jäädä koneen eteen istumaan. Silloin lähden lenkille tai menen Kopparnäsin kallioille. Rakastan myös uimista, mutta uin vain luonnonvesissä. Perheemme yhteinen harrastus on jo vuosia ollut purjehtiminen. Vaikka pojat alkavat olla aikuisia, hekin haluavat vielä lähteä kanssamme merelle. Veneemme on pieni ja vaatimaton, ja ainoastaan minä 158-senttisenä mahdun seisomaan kajuutassa suorassa."

Tapiola

"Asuimme Hakalehdossa vuosina 1988–1993. Tapiolan-vuosina elämäni sai uuden suunnan: ensimmäinen lapsemme syntyi ja minä uskalsin heittäytyä täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Kirjoitin esikoisen nukkuessa. Harmistuin aina, kun hän heräsi ja jouduin keskeyttämään työni. Silloin tajusin, että kirjoittaminen on minun juttuni."

Nulppola

"Mieleni rauhoittuu aina, kun pääsen Nulppolaan. Kun menen Savonlinnan oopperajuhlille, yövyn tätini vanhassa maalaistalossa Nulppolassa Juvalla. Paikkaan liittyy paljon rakkaita lapsuusmuistoja. Meillä ei ollut omaa kesämökkiä, joten vietimme kesät pehtooreina tädin tilalla. Talo oli iso ja vanha, ja pihapiirin vajoissa ja aitoissa riitti tutkittavaa. Kirjoitin ensimmäisen romaanini Ja äkkiä onkin toukokuu puhtaaksi tuon syreeninväriseksi maalatun talon portaikossa. Melkein kaikki tärkeät paikkani ovat päätyneet johonkin kirjoistani, mutta Nulppolaan en ikinä ole sijoittanut mitään tapahtumia. Voi olla, että haluan suojella paikkaa. Se on minulle niin tärkeä."

Karstulantie 4

"Laskujeni mukaan olen asunut Karstulantie 4:ssä kahdeksassa eri asunnossa. Karstulantien osoitteessa sijaitsi demaripoliitikko Väinö Tannerin säätiön opiskelija-asuntola, Tannerila. Opiskelija-asuntola tunnettiin myös nimellä Tinnerilä. Välillä pidettiin hurjiakin bileitä, mutta päällimmäiseksi mieleen on kuitenkin jäänyt yhteisöllisyys. Olivatpa sitten lopussa rahat, kananmunat tai kalja, aina saattoi lainata naapurilta.

Sant’Antimon luostari

”Sant’Antimon luostarissa vallitsee käsittämätön rauha, siellä pystyn hiljentymään. Matkustan toisinaan Italiaan yksin kirjoittamaan."

Inkoon kirkko

"Vanha kirkko on Inkoon ylpeys ja yksi harvoista 1300-luvulta asti säilyneistä rakennuksista Suomessa. Myös kirkkoa ympäröivä hautausmaa on kiehtova paikka. Olen bongannut hautakivistä nimiä kirjojeni hahmoille. Viehtymys kirkkopuistoihin tulee äidin puolen suvulta; hautausmailla kävely on perinteistä kuopiolaista kansanhuvia!"

Leena Lehtolainen

  • Kirjailija. Syntyi 11.3.1964 Vesannolla. Asuu Inkoossa.
  • Naimisissa tutkija Mikko Lensun kanssa. Heillä on 17- ja 20-vuotiaat pojat.
  • Tullut tunnetuksi erityisesti poliisi Maria Kalliosta kertovasta kirjasarjastaan, josta on tehty myös tv-sarja. Kirjoja on käännetty 14 kielelle.
  • Esikoisteos Ja äkkiä onkin toukokuu julkaistiin tekijän ollessa vasta 12-vuotias.