Ruandan kauhuista pelastunut Leah Chishugi loi itse elämälleen tarkoituksen.

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 sadan päivän aikana murhattiin noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Sinä pelastuit täpärästi monta kertaa. Miten?
Matkani varrelle osui paljon enkeleitä: hyviä ihmisiä, jotka auttoivat minua, poikaani Jean-Lucia ja hänen hoitajaansa Donataa. Saimme kuljetettua myös kolme muuta lasta Zaireen. Vatsaani viillettiin ja minut heitettiin ruumiskasaan kuolemaan. Lapseni takia en voinut antaa periksi vaan taistelin. Vasta kun olimme jo turvassa, jouduin shokkiin ja kadotin joksikin aikaa puhe- ja kirjoituskykyni.

Ajatteletko nyt, että elämälläsi täytyy olla jokin tarkoitus?
Ajattelen, että koska pelastuin, minun oli luotava itse elämälleni tarkoitus. Siksi kirjoitin kirjan kokemuksistani ja haluan kiertää maailmalla puhumassa Ruandan tapahtumista. Sama voisi tapahtua uudestaan milloin vain, missä vain. Onhan Euroopassakin murhattu järjestelmällisesti ihmisiä eikä siitä ole edes kovin kauan.

Voisitko vielä palata Ruandaan?
Muistoissani Ruanda ja Zaire ovat paratiiseja, sillä lapsuuteni oli hyvin suojattua ja etuoikeutettua. Kaikki kuitenkin muuttui silmänräpäyksessä, kun presidentti Juvénal Habya-rimanan kone ammuttiin alas ja silmitön teurastus alkoi. Olin poikani kanssa lentokentällä vastassa miestäni ja näimme räjähdyksen. Olen käynyt Ruandassa pakoni jälkeen, mutta en enää ikinä voisi asua siellä. Eurooppa on nyt kotini.

Miten elämää voi jatkaa kauhukokemusten jälkeen?
Fyysiset vammani ovat jo parantuneet, mutta en usko pääseväni koskaan eroon henkisistä. Näen edelleen painajaisia ja arpiini sattuu, jos vain näenkin macheten, viidakkoveitsen. Saan iloa pojastani sekä matkustelusta ja uusien, ihanien ihmisten tapaamisesta.

Leah Chishugi

  • Syntynyt Zairessa vuonna 1974.
  • Ennen kansanmurhaa varakkaan tutsiperheen tytär työskenteli olut­yhtiön mainoskasvona Ruandan pääkaupungissa Kigalissa.
  • Muutti Isoon-Britanniaan 1997. Asuu Lontoossa.
  • Kouluttautui sairaanhoitajaksi, mutta työskentelee nyt perustamassaan hyväntekeväisyysjärjestössä Everything is a Benefit. Se auttaa kansanmurhan seurauksista kärsiviä Ruandan ja Kongon naisia.
  • Pakomatkasta kertova kirja Pitkä matka paratiisiin on julkaistu suomeksi.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.