Me Naiset
|
Essi Myllyoja

Ruandan kauhuista pelastunut Leah Chishugi loi itse elämälleen tarkoituksen.

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 sadan päivän aikana murhattiin noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Sinä pelastuit täpärästi monta kertaa. Miten?
Matkani varrelle osui paljon enkeleitä: hyviä ihmisiä, jotka auttoivat minua, poikaani Jean-Lucia ja hänen hoitajaansa Donataa. Saimme kuljetettua myös kolme muuta lasta Zaireen. Vatsaani viillettiin ja minut heitettiin ruumiskasaan kuolemaan. Lapseni takia en voinut antaa periksi vaan taistelin. Vasta kun olimme jo turvassa, jouduin shokkiin ja kadotin joksikin aikaa puhe- ja kirjoituskykyni.

Ajatteletko nyt, että elämälläsi täytyy olla jokin tarkoitus?
Ajattelen, että koska pelastuin, minun oli luotava itse elämälleni tarkoitus. Siksi kirjoitin kirjan kokemuksistani ja haluan kiertää maailmalla puhumassa Ruandan tapahtumista. Sama voisi tapahtua uudestaan milloin vain, missä vain. Onhan Euroopassakin murhattu järjestelmällisesti ihmisiä eikä siitä ole edes kovin kauan.

Voisitko vielä palata Ruandaan?
Muistoissani Ruanda ja Zaire ovat paratiiseja, sillä lapsuuteni oli hyvin suojattua ja etuoikeutettua. Kaikki kuitenkin muuttui silmänräpäyksessä, kun presidentti Juvénal Habya-rimanan kone ammuttiin alas ja silmitön teurastus alkoi. Olin poikani kanssa lentokentällä vastassa miestäni ja näimme räjähdyksen. Olen käynyt Ruandassa pakoni jälkeen, mutta en enää ikinä voisi asua siellä. Eurooppa on nyt kotini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten elämää voi jatkaa kauhukokemusten jälkeen?
Fyysiset vammani ovat jo parantuneet, mutta en usko pääseväni koskaan eroon henkisistä. Näen edelleen painajaisia ja arpiini sattuu, jos vain näenkin macheten, viidakkoveitsen. Saan iloa pojastani sekä matkustelusta ja uusien, ihanien ihmisten tapaamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leah Chishugi

  • Syntynyt Zairessa vuonna 1974.
  • Ennen kansanmurhaa varakkaan tutsiperheen tytär työskenteli olut­yhtiön mainoskasvona Ruandan pääkaupungissa Kigalissa.
  • Muutti Isoon-Britanniaan 1997. Asuu Lontoossa.
  • Kouluttautui sairaanhoitajaksi, mutta työskentelee nyt perustamassaan hyväntekeväisyysjärjestössä Everything is a Benefit. Se auttaa kansanmurhan seurauksista kärsiviä Ruandan ja Kongon naisia.
  • Pakomatkasta kertova kirja Pitkä matka paratiisiin on julkaistu suomeksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla