”Minulla ei ole kotona yhtään pystiä, vaikka olen saanut niitä. En ole itse asiassa nähnyt niitä sen jälkeen, kun kymmenen vuotta sitten pitelin niitä täällä gaalassa”, Tähkä kertoi viitaten Lauri Tähkä ja Elonkerjuu –yhtyeen kanssa voitettuihin palkintoihin.
”Minulla ei ole kotona yhtään pystiä, vaikka olen saanut niitä. En ole itse asiassa nähnyt niitä sen jälkeen, kun kymmenen vuotta sitten pitelin niitä täällä gaalassa”, Tähkä kertoi viitaten Lauri Tähkä ja Elonkerjuu –yhtyeen kanssa voitettuihin palkintoihin.

Tällä hetkellä Lauri Tähkästä tuntuu, että raittius jää pysyväksi elämäntavaksi.

Lauri Tähkälle vuosi 2016 oli kiireinen ja menestyksekäs. Toisen sooloalbuminsa syksyllä julkaissut laulaja oli Emma Gaalassa ehdolla viidessä kategoriassa.

Tälle vuodelle Tähkälle on merkitty vielä sata keikkaa. Ahkerasti keikkaileva laulaja on tehnyt tietoisesti arjessaan muutoksia, jotta jaksaa tiukkaa työtahtia. Kesällä mies lopetti alkoholin käytön.

– Olen aina tykännyt bailata, mutta syksystä asti ympärilläni on pyörinyt niin iso koneisto, että en halua tehdä työtä väsyneenä. Olen vastuussa niin monen ihmisen työstä ja vastuussa myös yleisölleni.

Tähkä painottaa, että aikaisemminkin hän on nauttinut alkoholia harkitusti.

– Nyt tuntuu, että tämä jää pysyväksi elämäntavaksi. Olen varmaan ämpärini tässä elämässäni tyhjentänyt. Tuntuu kivalta olla dokaamatta.

Mieli nuori, kroppa reistailee

Gaalan jatkojen sijaan Tähkä uhosi ajavansa kotiinsa. Keikkojen lisäksi laulaja ei ”käy ikinä missään”. Syksyllä hän loukkasi myös keikalla jalkansa. Pohjelihas repesi kolmesta kohtaa. Aina ahkerasti urheillut laulaja joutui lopettamaan lenkkeilyn.

Tähkä kertoi myös usein keikkojen jälkeen nukkuvansa vain muutaman tunnin yöunia.

”Tuntuu kivalta olla dokaamatta.”

– Mieli ja sydän on nuori, niin on kova paikka, kun paikat eivät enää kestä samalla tavalla. Haluaisin kyllä nukkua pidempään, mutta olen aina ollut aamuvirkku.

Uudessa tilanteessa henkinen hyvinvointi on korostunut.

– Käyn paljon pohdintaa itseni kanssa. En usko, että suosio menee tällä iällä päänuppiin. Tuntuu, että mitä isommaksi suosio menee, sitä pienemmäksi ja nöyremmäksi menen ihmisten edessä.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.