Hannaleena Hauru on tehnyt yli 30 lyhytelokuvaa, Lauri Mäntyvaaraan tuuheet ripset on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Hän on sekä leffan käsikirjoittaja että ohjaaja. Kuva: Sanoma-arkisto/Arttu Kokkonen
Hannaleena Hauru on tehnyt yli 30 lyhytelokuvaa, Lauri Mäntyvaaraan tuuheet ripset on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Hän on sekä leffan käsikirjoittaja että ohjaaja. Kuva: Sanoma-arkisto/Arttu Kokkonen

Käsikirjoittaja-ohjaaja Hannaleena Hauru, 34, ottaa kantaa rakkauden kaupallistumiseen ensimmäisessä kokopitkässä elokuvassaan.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset -elokuvasi nuoret päähenkilöt tuulettavat perinteistä naiskuvaa muun muassa sabotoimalla häitä. Mistä idea lähti?

Päähenkilöni ovat saaneet inspiraationsa naisista, joita itse kohtaan päivittäin. He ovat kiinni vuodessa 2017. Parikymppisillä käsitys esimerkiksi sukupuolesta on laajempi kuin meillä kolmekymppisillä, he eivät ole niin sidottuja perinteisiin rooleihin. He eivät myöskään problematisoi romanttista ja platonista suhdetta yhtä paljon kuin minä.

Haluat horjuttaa elokuvien perinteistä rakkausasetelmaa, miksi?

Fiktioelokuvat ovat tehneet paljon hallaa käsityksellemme rakkaudesta. Elokuvien on jo aika laajentaa meilikuvaamme aiheesta, oikeastaan elokuva on sen velkaa yleisölleen. Niin pitkään ne ovat luoneet meille oletuksia siitä, millaisia rakkaustarinoita ihmisten pitäisi elää. Rakkautta voi esittää muutenkin kuin kaupallisuuden kautta.

”En minä rakkautta vieläkään täysin tajua.”

Mistä itse angstasit teininä?

Nuorempana luulin, että parisuhteessa täytyy asettua tiettyihin, ennalta annettuihin rooleihin. Se oli tosi ahdistavaa. Elokuvani on saanut inspiraationsa juuri siitä. En minä rakkautta vieläkään täysin tajua. Olen tyytyväinen ja onnellinen sinkku. Uskon silti aitoon rakkauteen, en ole katkeroitunut.

Mikä suomalaisen elokuvan kehittymistä estää?

Olisiko niin, että tekijät itse sensuroivat itseään ennen kuin edes yrittävät hakea projekteilleen rahoitusta? Sääliseksiä syrjäytyneille antavista naisista kertova lyhytelokuvani Säälistäjät meinasi jäädä kokonaan tekemättä, koska ajattelin, ettei sitä kukaan kuitenkaan rahoita. Kannatti uskaltaa, sainkin paljon kannustusta.

Olet ensimmäinen 1980-luvulla syntynyt nainen, joka on ohjannut Suomessa pitkän elokuvan. Onko iällä väliä?

Jos joku on hyvä tyyppi ja taitava siinä, mitä hän tekee, ei ole väliä onko hän 16 vai 86. Ikä on vain yksi osatekijä ihmisessä. Uskon vahvasti, että kotimainen elokuva on valmis kuulemaan enemmän ääniä monenlaisilta tekijöiltä. Itse kirjoitan parhaillaan toista pitkää elokuvaa. Jos rahoituskanavat suovat, se julkaistaan, mutta jos eivät – niin – noh, olen tehnyt indietuotantoja ennenkin.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset nyt elokuvateattereissa.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti