Kuva Milka Alanen
Kuva Milka Alanen

Laura Voutilaiselle rakkaus ei saa olla rajoittavaa, vaan siinä pitää päästä toteuttamaan myös luovaa hulluutta. – Tuntuisi todella työläältä hypätä kokonaan uuteen suhteeseen.

Muusikko Laura Voutilainen, 38, heittäytyy rakkauteen – kuten kaikkeen muuhunkin elämässään – täysin omana itsenään, ilman rooleja.

– Minusta parisuhteessa pitää olla juuri sellainen kuin on. Ei tarvitse jarrutella, Laura sanoo.

Laulajan mielestä on tärkeintä, että yhteys toiseen säilyy. Ainakaan se ei saa kadota pitkäksi aikaa. Laura haluaa tietää, missä kumppani menee tunteissaan ja ajatuksissaan, ja kertoo vastavuoroisesti omista fiiliksistään. Jos Laura esimerkiksi ikävöi puolisoaan, hän myös muistaa kertoa sen.

– Yleensä yhteinen aika järjestyy, kunhan vain ensin ilmaisee toiveensa.

Laura ei osaa peitellä temperamenttisuuttaan parisuhteessa.

– Voin yhtäkkiä hermostua vaikka sotkuisesta kodista ja ryhtyä hulluna hinkkaamaan paikkoja puhtaiksi ja asettelemaan tavaroita oikeille paikoilleen.

Sellaisina hetkinä aviomies Juha Heikkilä katselee hiljaa vierestä, että jaaha, tällainen päivä tänään. Mutta yhtä nopeasti kuin Lauran kiukunpuuska alkaa, se myös hiipuu.

– Olen värikäs kumppani, mutta Juha viihtyy, kun saa seurata touhujani, Laura nauraa.

Puuskan jälkeen Laura käy nopeasti mielessään läpi, mistä tunteenpurkaus johtui. Kun Lauran mielessä pyörivät jo uudet asiat, Juha miettii vielä edellistä.

Siihen, mistä rakkauden loppumisen tunnistaa, Lauralla ei ole vastausta. Hänelle ei ole ikinä käynyt niin – ei edes vuonna 2009, kun hän jätti miehensä kanssa avioeropaperit. Puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen pari päätti jatkaa yhdessä.

– Opin aviokriisistä sen, että pitkänkin parisuhteen voi päivittää, eikä yhteistä elämää tarvitse menettää. Pohdimme missä menemme ja katsoimme suhdettamme uusin silmin. Tuntuisi todella työläältä hypätä kokonaan uuteen suhteeseen.

Mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta rakkaus?

Rakkaus on yhtä kuin kaikki. En osaa ajatella, että rakkautta olisi vain kahden ihmisen väillä. Minulle se tarkoittaa kaikkea olemassa olevaa, ja ennen kaikkea luovuutta. Voin kokea rakkautta missä tahansa, milloin vain.

Kuka oli ensirakkautesi?

Juha on ollut todellinen ensirakkauteni. Tietysti koin suuria, sekopäisiä ja epätoivoisia tunteita jo murrosikäisenä. Olen säilyttänyt vanhat päiväkirjani, jotka ovat täynnä tunteenpurkauksia. Selailen niitä aina silloin tällöin, ja olen hyödyntänyt niitä teksteissäni. 13-vuotiaana kirjoitin itselleni, että kun luet tätä nelikymppisenä, muista, että nyt se elämä vasta alkaa. Olin kai miettinyt, ovatko kadulla kulkevat ihmiset onnellisia, kun he kävelevät zombeina kotoa töihin ja töistä kotiin.

Oletko romantikko vai realisti?

Romantikko, sillä olen kauneuden ihannoija ja tavoittelija. Mitä enemmän parisuhteessa pystyy toteuttamaan luovaa hulluutta, sitä parempi on meininki kahden ihmisen välillä. Minusta romanttisessa rakkaudessa ei tarvitse olla realisti.

Millaisiin ihmisiin rakastut?

Se on vaihdellut äärilaidasta toiseen, eikä heillä ei ole mitään tiettyjä, yhteisiä piirteitä. Tunteeni ovat kertoneet aina kulloisistakin sisäisistä tarpeistani. Jos joku herättää seksuaalisen kiinnostukseni, siihen liittyy vahvasti aina himo. Se pitää osata erottaa rakastumisesta. Yleensä ihastun ihmisiin, joiden kanssa on jotain jaettavaa. Silloin tulee tunne, että tuosta ihmisestä haluan tietää lisää. Tässä ammatissa olen aikoinaan ihastunut tietysti muusikoihin. Nyt bändini soittajat suuttuvat minulle, mutta minusta muusikot ovat suloisia, herkkiä ja pohdiskelevia mutta myös rasittavia. Olen usein bändini kanaemo, joka huolehtii laumastaan: käyn vuoronperään taputtelemassa jokaista, että onko kaikki nyt varmasti hyvin. Nuorempana leivoin heille jopa pullaa.

Voiko ystävyys muuttua rakkaudeksi?

Ilman muuta, Juha minä olemme esimerkki siitä. Ennen romanttisia fiiliksiä olimme työkumppaneita. Juha soitti bändissäni ja vastasi kiertuetoiminnasta. Suhteemme kasvoi sitoutumiseksi ja rakkaudeksi.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

Ystävyyssuhteissa voi, mutta parisuhteessa ei. Minulle seksi on olennainen osa parisuhdetta. Vajaa kymmenen vuotta sitten möläytin julkisuudessa sanat tantraseksi ja -filosofia. Sen saama huomio lähti jotenkin käsistä. Tutkin sitä filosofiaa silloin, mutta se ei ollut elämäntapa, jota olisin sen kummemmin toteuttanut. En todellakaan halunnut julistaa, että muuttakaa kaikki tantrakommuuniin, niin minä lähden mukaan.

Miten näytät rakkauttasi arjessa?

Kuuntelemalla ja arvostamalla toisen toiveita. Juhalle on vaikea keksiä yllätyslahjoja, mutta huomioin häntä pienillä teoilla, joista hän näkee, että olen ajatellut häntä. Juha saattaa yllättää minut kokkaamalla intialaista tai sushia. Välillä jompi kumpi meistä ilahduttaa toista konserttimatkalla.

Millä tavalla olette miehesi kanssa erilaisia?

Juha on minua paljon pitkämielisempi ja rauhallisempi. Parhaimmillaan vastakohtien suhde toimii mainiosti. Päätöksenteossa minä olen alkuun paneva voima, Juhalla taas on kärsivällisyyttä toteuttaa päätökset. Minusta kaiken pitää tapahtua just nyt, heti. Juha sanoo usein, että nukutaan yön yli.

Pahin pelkosi rakkaudessa?

Pahinta olisi se, jos tulisi petetyksi ja hyväksikäytetyksi. Myös toisen manipuloiminen on kamalaa. Jos yrittää manipuloimalla saada toisesta mieleisensä, latistaa ja mitätöi hänet. En ole kokenut tällaista aikuisena, mutta teininä kyllä.

Millaista elämä olisi ilman rakkautta?

En oikein pysty kuvittelemaan sitä. Ehkä ilman rakkautta olisin hamppari tai narkkari. Rakkaus on elämän käyttövoima.

Miten tärkeää oma tila on sinulle suhteessa?

Oman ajan ottaminen on luovan elämäntyylin perusta. Minun pitää säännöllisesti päivittää, mitä itselleni kuuluu ja mitä haluan. Joskus se selviää kirjoittamalla päiväkirjaa, joskus maalaamalla.

Mitä olet oppinut rakkaudesta omilta vanhemmiltasi?

Sitoutumista, vastuunkantoa ja huolenpitoa. Nelihenkisessä lapsuudenperheessäni näin, miten tärkeä perheyhteisö ja tiiviit siteet ovat. Sitoutuminen ei kuitenkaan tarkoita symbioosia. Olin parikymppisenä aika symbioottinen ihminen, mutta iän karttuessa olen muuttunut. Toisen
kanssa ei tarvitse olla koko ajan.

Mitä avioliitto on opettanut rakkaudesta?

Se ei johda mihinkään, jos olettaa toiselta jotain sanomatta sitä. Olettaminen saa aikaan suurimmat solmut. Toiveitaan voi ilmaista hyökkäämättä mutta myös niin, ettei tarvitse olla puolustuskannalla.

Miten sitkeä olet parisuhteessa?

Olen sitkeä ja valmis tekemään töitä, jos näen, että suhteella on tulevaisuus. Sitoudun myös yhteisiin päätöksiin. En ajattele kuitenkaan niin, että yhdessä pitää pysyä, vaikka mitä tulisi.

Oletko joutunut luopumaan rakkauden takia?

Olen saanut elää parisuhteessa täyttä elämää, enkä ole kokenut sitä rajoittavana. En ole ikinä ajatellut, että nyt haluan sen ja sen uhrauksen takaisin.

Hulluinta mitä olet tehnyt rakkauden takia?

Voi että, siitä on niin kauan! Juha muistaa hyvin kaikki tempaukseni, minä en. Rakkaudesta omaan lapseen olen lähtenyt yöllä, heti keikan jälkeen ajamaan 400 kilometriä Ikaalisista Heinolaan. Ajoin ylinopeutta ja sain siitä sakot. Minulla tuli hirveä huoli murrosikäisestä pojastani, kun asiat eivät olleet menneet niin kuin sovittiin. Jos murrosikäiset kokeilevat rajojaan, haluan näyttää, että olen ajan tasalla.

Rakkaudentäyteinen hetki?

Koen niitä usein, kun istahdan oman kodin terassille paistattelemaan päivää kahvikuppi kädessä. Perheen ja metsän ympäröimänä on hyvä olla.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 24/2013.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.