Laura Ruohola ei luopuisi kirjoistaan.
Laura Ruohola ei luopuisi kirjoistaan.

Sisustusohjelman juontaja ei enää naura lasitaiteen kerääjille.

Juonnat T.i.l.a.-sisustusohjelmaa. Millainen tyyli omassa kodissasi vallitsee?

Värikäs ja hyvin rationaalinen. Sisustus on säilynyt kauan samana, lisään uutta harkiten. Kirkkaanpunainen on hallitsevin väri, mutta myös vaaleanpunaista ja ruskeaa löytyy. Pidän väreistä: ne tuovat energiaa ja iloa. Valkoiset design-kodit ovat kauniita mutta eivät minua varten.

Mikä on ollut kallein sisustushankintasi?

Suhteessa esineen kokoon kallein yksittäinen hankintani on ollut Bugattin espressokeitin. Ei ole järkeä maksaa monta sataa euroa kahvinkeittimestä – varsinkaan, kun en ole käyttänyt sitä edes kymmentä kertaa – mutta hieno sen on! Huonekaluissa olen sijoittanut ihaniin kukallisiin Howard-nojatuoleihin ja Hästensin sänkyyn.

Hyppäsit urheilupiireistä sisustuksen maailmaan. Miten makusi on muuttunut?

Olisin kymmenen vuotta sitten nauranut ääneen, jos joku olisi sanonut keräävänsä lasitaidetta. Taidelasi tuntui todella tylsältä. Nyt olen alkanut jopa ostaa sitä itselleni. Iloitsen, että olen oppinut paljon kotimaisesta ja kansainvälisestä designista.

Oletko koti-ihminen?

Täysin. Jos Helsingin baarien pitäisi pysyä pystyssä minun käynneilläni, niin nurin menisivät. Kun lähden ulos, menen ystävieni kanssa syömään. Joskus laulan Pataässässä karaokea.

Mistä et luopuisi?

Kotonani on valtavasti kirjoja, mutta onneksi niille on tilaa. Vaikuttavin lukukokemus on ollut viime kesän löytöni, Peter Evansin Onassis – jumalten suosikki. Aristoteles Onassiksen tarina kolahti: luin kirjan kolmeen kertaan. Se ravisutti niin, että lähdin viikoksi yksin Kreikkaan pyörimään. Kävin uimassa Onassis-suvun yksityissaaren Skorpioksen rannassa, mutta itse saarelle oli pääsy kielletty. Aristoteles ja Jacqueline Kennedy viettivät siellä lomiaan.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla