”Tulevaisuudelta toivon tasapainoa, onnea ja seesteisyyttä. Jos tietäisin, mistä toimivan parisuhteen löytää, menisin sinne varmasti saman tien”, Laura nauraa.
”Tulevaisuudelta toivon tasapainoa, onnea ja seesteisyyttä. Jos tietäisin, mistä toimivan parisuhteen löytää, menisin sinne varmasti saman tien”, Laura nauraa.

Sopraano Laura Pyrrön mielestä parasta ja pahinta yksin asumisessa on se, että kaikesta saa päättää itse. Läheisyydenkaipuuseen auttaa soitto ystävälle.

Sopraano Laura Pyrrö, 31, on aina ollut tarkka kodistaan. Jokaisen yksityiskohdan on pitänyt sointua huolella harkittuun kokonaisuuteen. Nyt perfektionismi on saanut väistyä käytännöllisyyden tieltä. Uusi asuinkumppani Arto kun ei kalliitakaan mattoja kumartele, vaan pissaa surutta niiden päälle.

Arto on puolivuotias italianvinttikoira, joka muutti Lauran luo pari kuukautta sitten. Nyt eletään pennun ehdoilla.

– Edes vessanovea ei voi laittaa sen edestä kiinni ilman, että alkaa kuulua kauhea uikutus. Mutta on Artosta paljon iloa. Yksin asuessa olo tuntuu helposti orvolta, ja siinä Artosta on ollut iso apu.

Vailla paineita

Tuusulassa kasvanut Laura on asunut suurimman osan aikuisiästään yksin. Nykyiseen kotiinsa Espoon Saarnilaaksoon Laura muutti Helsingistä puolitoista vuotta sitten.

– Ilmassa oli selvää kolmikymppistymistä. Aloin miettiä elämääni ja kaivata samanlaiseen maisemaan, missä olin lapsuuteni asunut. Halusin oman pihan, kunnolla tilaa ja lenkkipolkuja.

Talvella muuton järkevyys alkoi mietityttää. Mitä hän teki keskellä ei-mitään lapsiperheiden ja pariskuntien joukossa? Mutta kun kevät tuli, espoolaismaisema alkoi jälleen tuntua idylliltä.

– Olen vähän yllättynytkin siitä, miten hyvin olen solahtanut porukkaan, vaikkei minulla ole perhettä kuten kaikilla naapureilla.

Vanhemmat ovat jo vähän vihjailleet lapsenlapsitoiveistaan, mutta Laura ei aio ottaa paineita. Edes pikkutyttönä hän ei ollut häähaaveilija, vaikkei hänellä nykyään olekaan mitään naimisiinmenoa ja lasten saamista vastaan.

– Totta kai haluaisin jossain vaiheessa lapsia. Mutta ainakaan vielä ikäkriisiä tai vauvakuumetta ei ole kuulunut, vaikka tiedän, etten voi odottaa loputtomiin.

Äänettömiä päiviä

Lauran mukaan yksin asumisessa on puolensa: saa itse päättää jokaisen taulun paikan eikä kukaan ole sotkemassa paikkoja tai syömässä herkkuja kaapista. Harjoittelu ja äänen avaaminen sujuvat rennommin, kun ei ole ketään suorituspaineita luomassa.

– Toisaalta hyvät puolet ovat samalla ne huonot. Kaikesta pitää tosiaan huolehtia yksin. Ei ole ketään, kelle nakittaa ikävä imurointiurakka, eikä kukaan muistuta tuomaan talouspaperia.

Välillä tuntuu ikävältä, ettei kukaan muu todellakaan ole käynyt kotona koko päivänä. Tavarat ovat juuri niin kuin ne on itse jättänyt.

– Yksinäisyys iskee useimmiten iltaisin. Päivisin olen yleensä aina menossa, mutta illat ovat otollista aikaa kaihomielisyydelle.

Ikävään auttaa Lauran mukaan parhaiten kirjaan uppoutuminen tai soitto ystävälle.

– Olen hirveän läheisyydentarpeinen ihminen. Parisuhteessakin parasta on arjen jakaminen toisen kanssa. Onneksi minulla on ihania ystäviä, jotka pitävät minut liikkeessä ja joille voin soittaa vaikka keskellä yötä ja sanoa, että nyt on paha mieli, voinko tulla sinne.

Yksin reissuun

Laura oli 17, kun hän alkoi ensimmäisen kerran seurustella. Vaihto-oppilasvuotena Kaliforniassa Laura tapasi pojan, jonka kanssa seurustelu oli periamerikkalaiseen tapaan kevyttä deittailua ja yhdessä kavereiden kanssa hengailua. Lauran palattua Suomeen suhde hiipui nopeasti.

Vuosi ulkomailla itsenäisti niin, ettei Lauraa pelota matkustaa yksin. Joka talvi hän suuntaa kohti jotakin Aasian nurkkaa.

– Ei yksin matkustaminen silti itseisarvo ole. Yleensä kukaan kavereista ei vain ehdi mukaan, kun lähden matkaan parin päivän varoitusajalla.

Laura sanookin olevansa nopea päätöksissään. Suurten askeleiden ottaminen ei ole koskaan pelottanut häntä. Asunnokseen Laura valitsi ensimmäisen, jota kävi katsomassa. Arto taas tuli kotiin kuusi päivää sen jälkeen, kun Laurasta oli alkanut tuntua, että aika voisi olla sopiva koiralle.

– Parisuhteissa olen silti aina ollut varovainen. Ja mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä skeptisemmäksi olen käynyt. Enää ei viitsi haaskata aikaa turhiin treffeihin. Jos ei kuulu klik, annan olla.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.