Kuva Milka Alanen
Kuva Milka Alanen

Muusikko Laura Närhen mielestä rakkautta on se, että silittää toisen paidat pyytämättä. Hän viihtyy puolisonsa kanssa myös rautakaupassa.

Laura Närhi, 34, laulaa ja kirjoittaa suurista tunteista. Sanoitukset ovat dramaattisia, ja kuulijalla on itku herkässä. Niin on Laurallakin, kun hän kuuntelee toisten artistien herkkiä biisejä. Mutta dramaattinen hän ei ole. Eikä yltiöromanttinen. Teini-iässä Lauran kotiovelle ilmestyi poika ruusu kainalossa. Hän oli tehnyt Lauralle myös laulun.

– Minulle tuli todella omituinen olo. En osannut ottaa vastaan niin suurta romanttista elettä, Laura muistelee.

Laura meni naimisiin keväällä 2011. Hänen miehensä Pekka Hara ohjaa mainoselokuvia ja musiikkivideoita.

Vieläkään Laura ei lämpene suurille, romanttisille eleille. Varsinkin pitkissä parisuhteissa ne tuntuvat hänestä lähinnä koomisilta. Lauralle romantiikka näkyykin arjen pienissä asioissa.

– Rakkautta on se, että tuo ruokakaupasta suklaapatukan, tyhjentää tiskikoneen pyytämättä tai silittää toisen paidat. Yhdessä tekemisen ei tarvitse olla mitään erikoista. Minusta on ihanaa siivota vaikka vintti tai käydä rautakaupassa yhdessä.

"Päästän uusia ihmisiä hitaasti lähelleni"

Parisuhteessa Lauralle tärkeintä on se, että hän saa ja antaa riittävästi tilaa. Se on Lauran mielestä yksi parhaista keinoista hoitaa parisuhdetta.

– Tarvitsen itse paljon tilaa ja osaan myös antaa sitä – niin yhdessäolo tuntuu entistäkin paremmalta. Rakkauden voi tappaa tukahduttamalla toisen.

Yksityisyydestään Laura on tarkka, eikä se johdu vain julkisuudesta. Hän on kuullut äidiltään, että oli jo pikkutyttönä hyvin valikoiva siitä, kenen kanssa jakoi asioitaan.

– En ole kovin avoin tyyppi. Päästän uusia ihmisiä hitaasti lähelleni. Mutta sitten kun todella tykkään jostakin, haluan pitää hänestä hyvää huolta. En päästä hevillä irti!

Rakastuneena pikku sähikäinen

Lauran elämän suurin rakkaus on hänen nykyinen puolisonsa. Rakastuneena Laura kuvailee olevansa niin energinen, ettei väsymys paina missään vaiheessa. Ja ikävienkin asioiden hoitaminen sujuu vaivatta.

– Minusta tulee rakastuneena pikku sähikäinen ja oloni on höyhenenkevyt.

Laura on ollut pikkutytyöstä asti kova tyttö ihastumaan. Hänellä on ollut poikaystäviä 5-vuotiaasta lähtien. Aikuisiällä niitä on tosin ollut vähemmän, ja poikaystävät ovat olleet pidempiaikaisia kuin nuorena.

– Olen kokenut pettymyksiä ja sydänsuruja, mutta sydämeni ei ole koskaan särkynyt mitenkään dramaattisesti. Olen itse ollut yleensä se lähtevä osapuoli.

Ilman rakkautta Lauran elämä olisi paljon yksinäisempää ja raskaampaa kuin nyt.

– Musiikkialalla on joskus erittäin raskaita hetkiä, ja tuntuu hyvältä, että voin jakaa kaiken toisen ihmisen kanssa.

Lauran toinen sooloalbumi Tuhlari julkaistiin lokakuussa.

Lisää Laura Närhen rakkaustunnustuksia Me Naisten numerossa 49/2012.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.