Laulaja on neulonut villasukat kaikille tutuilleen.

Olet tehnyt ensimmäisen sooloalbumisi, ja debytoit samalla myös sanoittajana. Jännittääkö, miten levy otetaan vastaan?

Jännittää. Tykätäänkö sanoituksistani? Tuleeko kritiikin seassa henkilökohtaisuuksia? Bändin jäsenenä ei ikinä ole yksin vastaanottamassa palautetta, mutta nyt kaikki tulee minulle.

Soitin kappaleen Mä annan sut pois kokeeksi kavereilleni, ja he alkoivat itkeä, joten jossain kohdassa olen onnistunut. Koekuuntelu oli tosin baari-illan jälkeen aamuviideltä, se saattoi vaikuttaa. Levyn musiikki on sellaista, josta itse pidän: kauniita melodioita, paljon stemmalaulua ja hienot sovitukset.

Ovatko Kemopetrol-bändikaverit mustasukkaisia soolourastasi?

Luulen, että he ovat vain iloisia puolestani. Seuraavaksi tulee taas Kemopetrolin levy, joten en minä bändiä ole jättämässä.

Olin halunnut tehdä jotain omaa jo pitkään. Bändissä toteutetaan muiden visioita, omalla levyllä on enemmän sananvaltaa. Sanoinkin mielipiteeni melkein joka asiasta. 

Säveltäjä-tuottajani Matti Mikkola oli sovitusideoidensa kanssa paljon rohkeampi kuin minä. Levy eteni niin, että Matti ehdotti jotain, minä tyrmäsin suoraan, mietin vähän aikaa ja sanoin sitten, että kokeillaan.

Miten koskettava sanoitus syntyy?

Se on vaikeaa, turhauttavaa ja hidasta työtä. Kuuntelen melodian muutamaan kertaan ja saan siitä mieleeni jonkin tunnetilan tai lauseen. 

Sitten istun alas. Kirjoitin keväällä tekstejä kirjaston lukusalissa, abiturienttien seassa. Välillä ei syntynyt pitkiin aikoihin mitään, kunnes illalla pyykkejä koneeseen laittaessa tuli taas idea mieleen.

Kemopetrolissa laulat englanniksi ja soololevylläsi suomeksi. Haluaisitko olla mieluummin kansainvälinen vai kotimainen tähti?

Olen tyytyväinen Suomessa. Kaikki läheiseni asuvat täällä, ja olen aika riippuvainen ystävistäni, supervahvojen naisten verkostosta, jonka olen kerännyt ympärilleni. Mutta en osaa ajatella tulevaisuutta kovin pitkälle.

Pidät kuulemma käsitöistä. Anna vinkki sukkien neulojalle.

Värien kanssa kannattaa olla villi, ei hillitty. Vietän omassa suosikkilankakaupassani tunteja ja kokeilen erilaisia yhdistelmiä. Myyjät moikkaavat nykyään kadulla. 

Kotonani on melkein aina valmiina parit sukat, joita en raaski itse pitää vaan lahjoitan kavereilleni – minun luokseni kannattaa siis tulla kylään. Kaikilla Kemopetrolissa on tekemäni sukat, ja olen luvannut sellaiset soolokeikkojen bändillekin, jos he treenaavat kappaleet kunnolla.

Olet joskus kuvaillut itseäsi tavalliseksi, keskiluokkaiseksi, vähän tylsäksi naapurintytöksi. Pitääkö kuvaus vielä paikkansa?

Äh, ei pidä. En vain kerro kaikkia juttuja itsestäni.

Laura Närhi

on helsinkiläinen 32-vuotias laulaja. Tuli tunnetuksi vuonna 1998 aloittaneen Kemopetrol-yhtyeen solistina.

- lauloi vuoden 2002 jättihitin, Kuutamolla-elokuvan tunnuskappaleen Se ei mee pois. ”Sitä varmaan toivotaan keikoilla. Katsotaan nyt, saattaa se tullakin.”  

- ensimmäinen soololevy Suuri sydän ilmestyy 18. elokuuta. Suurin osa sävellyksistä on Tehosekoitin-mies Matti Mikkolan käsialaa.

Avicii eli Tim Bergling. Kuva: Instagram/Avicii via REUTERS
Avicii eli Tim Bergling. Kuva: Instagram/Avicii via REUTERS

”Niiden kahden vuoden ajan, jotka olimme yhdessä, hän oli läheisin uskottuni ja paras ystäväni”, Goldberg kirjoittaa.

Eilen illalla maailma sai järkyttyä suru-uutisesta, jonka mukaan yksi viime vuosien suosituimmista DJ-lahjakkuuksista Avicii, eli Tim Bergling, on kuollut. Lähteiden mukaan Bergling löydettiin kuolleena Masqatista, Omanista. Kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen. Bergling oli vain 28-vuotias.

Fanit, työkaverit ja läheiset ovat olleet murheen murtamia uutisesta. Some on täyttynyt osanotoista ja muisteloista. Nyt myös Berglingin ex-tyttöystävä Emily Goldberg on muistanut edesmennyttä tähteä sosiaalisessa mediassaan. Hän aloittaa sydäntäsärkevän muistokirjoituksessaan Aviciin Enough is enough -kappaleen lyriikoilla:“Come on babe, don’t give up on us. Choose me, and I’ll show you love.”

– Nämä ovat sanoituksia kappaleesta, jonka Tim kirjoitti minulle. Toivon, että olisin voinut elää sanojen mukaan. Niiden kahden vuoden ajan, jotka olimme yhdessä, hän oli läheisin uskottuni ja paras ystäväni, Goldberg kirjoittaa.

Hän kertoo, että uutinen Bergligin kuolemasta on edelleen niin shokeeraava, että sitä on vaikea käsittää todeksi.

– Herättäkää minut, kun kaikki tämä on ohi, koska tämä ei voi olla totta.

Goldberg julkaisi kirjoituksen ohessa lukuisia kuvia Berglingistä.

Myös Ruotsin kuningasperhe on ilmoittanut surevansa esimerkiksi prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä. Suomalainen dj-tähti ja musiikkituottaja Darude eli Ville Virtanen esitti surunvalittelunsa Twitterissä.

Bergling oli yksi 2010-luvun menestyneimpiä edm-artisteja. Hän teki yhteistyötä maailmanluokan tähtien, kuten Madonnan, Coldplayn, Wycleaf Jeanin ja Robbie Williamsin kanssa.

Viime vuosina Bergling joutui perumaan useita keikkojaan vakavien mielenterveysongelmien vuoksi. Vuonna 2016 Bergling ilmoitti lopettavansa keikkailun, mutta jatkavansa musiikin tekemistä.

Tilaajille
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen
Mika Myllyaho kouluttautui ensin autonasentajaksi. Oma ala, teatteri, löytyi vasta mutkien kautta. ”Olin kuin uskoon tullut, jokin iso ovi aukesi edessäni.” Kuva: Juha Salminen

Ohjaaja Mika Myllyaho kärsi nuorena paniikkihäiriöstä, mutta oppi elämään sen kanssa, kun oma ala löytyi. – Muistan miten helpottavaa oli saada diagnoosi ja tulla viimein ymmärretyksi.

Ohjaaja ja Kansallisteatterin johtaja Mika Mylly­aho, 51, ei meinaa mahtua teatterinsa pienimmän näyttämön, Omapohjan, katsomopenkkiin. Pitkät koivet näyttävät jatkuvan kolmosriviltä aina seuraavan rivin yli ensimmäisille tuoleille asti,...