Laulaja on neulonut villasukat kaikille tutuilleen.

Olet tehnyt ensimmäisen sooloalbumisi, ja debytoit samalla myös sanoittajana. Jännittääkö, miten levy otetaan vastaan?

Jännittää. Tykätäänkö sanoituksistani? Tuleeko kritiikin seassa henkilökohtaisuuksia? Bändin jäsenenä ei ikinä ole yksin vastaanottamassa palautetta, mutta nyt kaikki tulee minulle.

Soitin kappaleen Mä annan sut pois kokeeksi kavereilleni, ja he alkoivat itkeä, joten jossain kohdassa olen onnistunut. Koekuuntelu oli tosin baari-illan jälkeen aamuviideltä, se saattoi vaikuttaa. Levyn musiikki on sellaista, josta itse pidän: kauniita melodioita, paljon stemmalaulua ja hienot sovitukset.

Ovatko Kemopetrol-bändikaverit mustasukkaisia soolourastasi?

Luulen, että he ovat vain iloisia puolestani. Seuraavaksi tulee taas Kemopetrolin levy, joten en minä bändiä ole jättämässä.

Olin halunnut tehdä jotain omaa jo pitkään. Bändissä toteutetaan muiden visioita, omalla levyllä on enemmän sananvaltaa. Sanoinkin mielipiteeni melkein joka asiasta. 

Säveltäjä-tuottajani Matti Mikkola oli sovitusideoidensa kanssa paljon rohkeampi kuin minä. Levy eteni niin, että Matti ehdotti jotain, minä tyrmäsin suoraan, mietin vähän aikaa ja sanoin sitten, että kokeillaan.

Miten koskettava sanoitus syntyy?

Se on vaikeaa, turhauttavaa ja hidasta työtä. Kuuntelen melodian muutamaan kertaan ja saan siitä mieleeni jonkin tunnetilan tai lauseen. 

Sitten istun alas. Kirjoitin keväällä tekstejä kirjaston lukusalissa, abiturienttien seassa. Välillä ei syntynyt pitkiin aikoihin mitään, kunnes illalla pyykkejä koneeseen laittaessa tuli taas idea mieleen.

Kemopetrolissa laulat englanniksi ja soololevylläsi suomeksi. Haluaisitko olla mieluummin kansainvälinen vai kotimainen tähti?

Olen tyytyväinen Suomessa. Kaikki läheiseni asuvat täällä, ja olen aika riippuvainen ystävistäni, supervahvojen naisten verkostosta, jonka olen kerännyt ympärilleni. Mutta en osaa ajatella tulevaisuutta kovin pitkälle.

Pidät kuulemma käsitöistä. Anna vinkki sukkien neulojalle.

Värien kanssa kannattaa olla villi, ei hillitty. Vietän omassa suosikkilankakaupassani tunteja ja kokeilen erilaisia yhdistelmiä. Myyjät moikkaavat nykyään kadulla. 

Kotonani on melkein aina valmiina parit sukat, joita en raaski itse pitää vaan lahjoitan kavereilleni – minun luokseni kannattaa siis tulla kylään. Kaikilla Kemopetrolissa on tekemäni sukat, ja olen luvannut sellaiset soolokeikkojen bändillekin, jos he treenaavat kappaleet kunnolla.

Olet joskus kuvaillut itseäsi tavalliseksi, keskiluokkaiseksi, vähän tylsäksi naapurintytöksi. Pitääkö kuvaus vielä paikkansa?

Äh, ei pidä. En vain kerro kaikkia juttuja itsestäni.

Laura Närhi

on helsinkiläinen 32-vuotias laulaja. Tuli tunnetuksi vuonna 1998 aloittaneen Kemopetrol-yhtyeen solistina.

- lauloi vuoden 2002 jättihitin, Kuutamolla-elokuvan tunnuskappaleen Se ei mee pois. ”Sitä varmaan toivotaan keikoilla. Katsotaan nyt, saattaa se tullakin.”  

- ensimmäinen soololevy Suuri sydän ilmestyy 18. elokuuta. Suurin osa sävellyksistä on Tehosekoitin-mies Matti Mikkolan käsialaa.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti