Tänä syksynä Laura Lepistö valmentaa Dancing on Ice -kisan julkkisluistelijoita. Kuva Johanna Levomäki
Tänä syksynä Laura Lepistö valmentaa Dancing on Ice -kisan julkkisluistelijoita. Kuva Johanna Levomäki

Kilpauransa taitoluistelijana jättäneen Laura Lepistön mielestä ykköspaikan havittelu on kuin nuorallatanssimista.

Näin siinä lopulta kävi: Suomen taitoluistelun ykköstoivo Kiira Korpi loukkasi akillesjänteensä ja joutui jättämään olympiakarsinnat väliin. Juulia Turkkila luisteli karsinnoissa, mutta hänen suorituksensa ei riittänyt. Suomen taitoluistelijat jäivät ilman kisapaikkaa Sotšin talviolympilaisissa.

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Susanna Rahkamo kertoi Urheiluruudun haastattelussa, että suomalaisluistelijat ovat harjoitelleet itsensä rikki.

Suomen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 25, oli suunnitellut kisaavansa vielä Sotšin olympiajäällä, mutta toisin kävi: hän ilmoitti lopettavansa kilpauransa maaliskuussa 2012. Päätös on ollut oikea.

Myös Laura kärsi uransa aikana useista vammoista. Hän on Susannan kanssa samaa mieltä siitä, että kehonhuoltoon on alettu kiinnittää huomiota hieman jälkijunassa.

– Esimerkiksi joukkuelajien urheilijoilla on käytössään omat fysioterapeutit. Yksilöurheilijoilla ei ole samanlaista mahdollisuutta fysioterapeutin viikoittaiseen tapaamiseen. Vuosittaiset kulut nousevat paljon, jos maksaa 100 euroa viikossa fysioterapeutin hierontakäynnistä.

Huippu-urheilussa kuitenkin tarvitaan jatkuvaa kehonhuoltoa ja seurantaa.

– Kun havittelee ihan kärkipaikkoja, treenaaminen on nuorallatanssimista huippunsa viritetyn kunnon ja palautumisen välillä. Huippukunnossa halu treenata on niin kova, että välillä se meni minullakin palautumisen edelle, Laura myöntää.

Mitaleille haluavan pitää myös treenata enemmän kuin muiden kymmenen sakissa kisaavien.

– Vaatii paljon enemmän toistoja, että luisteluun saa sitä varmuutta, joka vie korkeimmalle pallille. Siinä on vissi ero.

Lue lisää Laurasta torstaina 10.10. ilmestyvästä Me Naisista (nro 41/2013). Voit ostaa lehden myös iPadille täältä.

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa:

 

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.