Laulaja Adelea rakastavat nyt kaikki. Tuoretta Grammy-voittajaa eivät ole pysäyttäneet alkoholisti-isä, kasvain kurkussa tai ulkonäköarvostelut.

Lehtikuva

Jos joku on sydänsuruistaan joskus hyötynyt, se on brittilaulaja Adele Adkins, 23. Hän teki kipeästä erostaan albumin ja onnistui lumoamaan sen avulla koko maailman. Tavallisen tuntuisen ja rempseän nuoren naisen levyä 21 on myyty tähän mennessä yli 20 miljoonaa kappaletta. Se on rikkonut ennätyksiä toisensa perään ja päihittänyt Britanniassa Madonnan ja Amerikassa Beatlesin pysymällä myyntilistöjen ykkösenä näitä pidempään.

Myös tämänvuotisessa Grammy-gaalassa Adele korjasi potin. Vaikka brittiläiset laulajat harvoin onnistuvat tekemään läpimurtoa Amerikassa, Adele oli musiikkialan arvostetuimmassa juhlassa ehdolla kuudessa kategoriassa – ja voitti ne kaikki.

– Olen aivan ällikällä lyöty! Ilta oli elämäni uskomattomin. Vaikka viime vuoteni oli ilmiömäinen, en uskonut, että minulla olisi mitään mahdollisuuksia pärjätä, Adele hehkutti blogissaan Grammyjen jälkeen.

Supersuosiota ovat seuranneet myös  isot otsikot. Tuorein kohu nousi, kun kiitospuheensa keskeyttämisestä suivaantunut tähti näytti keskisormea Brit Awards -gaalassa. Adele pahoitteli elettään jälkikäteen sanomalla, että se oli suunnattu gaalan tuottajille, ei hänen faneilleen. Hiljattain Adelen väitettiin myös kuvanneen seksivideon, mutta laulaja kiisti väitteet.

Vastavetona kiihtyvälle huomiolle Adele on hankkinut hulppean kartanon, jossa hän saa olla rauhassa paparazzien salamavaloilta. Englannin West Sussexissa sijaitsevan, kymmenen makuuhuoneen asunnon vuokra on 19 000 euroa kuussa. Tontilla on muun muassa iso uima-allas sekä tennis- ja helikopterikentät. Oma talo löytyy myös palvelusväelle, jota Adelen ei tosin ainakaan vielä tiedetä hankkineen.

Suvun naisten kasvattama

Adelen lapsuus oli paljon vaatimattomampi kuin hänen nykyinen elämäntyylinsä. Hänen äitinsä Penny Adkins tuli raskaaksi 18-vuotiaana ja erosi Adelen isästä Mark Evansista kaksi vuotta myöhemmin. Äiti siirsi syrjään haaveensa taideopinnoista ja ryhtyi hierojaksi ja huonekalusuunnittelijaksi elättääkseen tyttärensä.

Penny sai lastenhoitoapua neljältä sisarukseltaan, jotka vahtivat Adelea äidin käydessä töissä. Laulaja on kuvaillut kasvatuksensa olleen suvun naisten tiimityötä.

Lapsena Adele rakasti uimista ja Spice Girlsiä. Hän hoilasikin tyttö­bändin kappaleita jatkuvasti. Adelen lempiesine oli pieni kirpputorilta ostettu kitara, jolla hän matki vinyyleiltä kuulemiaan sointuja. Äiti vei häntä myös rokkikonsertteihin
kolmevuotiaasta lähtien.

Kymmenvuotiaaksi asti Adele asui Pohjois-Lontoon pahamaineisessa Tottenhamissa, joka tunnetaan yhtenä Britannian köyhimmistä ja väkivaltaisimmista alueista. Adele oli luokkansa ainoa vaaleaihoinen oppilas. Ympä­ristö vaikutti hänen musiikkimakuunsa, ja hän oppi jo lapsena rakastamaan bluesia.

Hittihautomosta menestyjäksi

Adelen elämä sai uuden suunnan, kun hän pääsi opiskelemaan musiikkiin, näyttelemiseen ja tanssiin erikoistuneeseen BRIT-kouluun. Hän haki taidepainoitteiseen opinahjoon siksi, että tiesi olevansa huono kaikissa muissa kouluaineissa paitsi musiikissa.

Adele vietti hittihautomoksi kutsutussa oppilaitoksessa neljä vuotta. Hän on kiitellyt koulua, koska innostava ympäristö auttoi häntä kasvamaan omanlaisekseen artistiksi. Laulajan opiskelutovereita olivat Leona Lewis, Jessie J ja Amy Winehouse, johon Adelea on sittemmin usein verrattu.

Omia laulujaan Adele alkoi kirjoittaa 16-vuotiaana.  Hänestä se oli helpoin tapa puhua tunteista. Hän sai levytyssopimuksen, kun ystävä laittoi hänen demokappaleitaan nettiin.

Ensimmäinen albumi, 19, ilmestyi vuonna 2008 ja se meni Britanniassa suoraan listaykköseksi. Jo ennen julkaisuaan levy nimettiin Brit Awardseissa kriitikkojen tulevaisuuden suosikiksi. Uudesta artistista oli omituista voittaa palkintoja, vaikka yksikään sinkku ei vielä soinut radiossa.

19-levyä inspiroi mönkään mennyt parisuhde. Poikaystävä petti Adelea, joten hän dumppasi miehen. Kun ex-kumppani uhkasi myydä tarinansa lehdistölle, Adele totesi, miksi ihmeessä, koko suhdehan oli jo puitu hänen levyllään.

Kasvain kurkussa ja uusi onni

Ikävien erojen käsittely jatkui myös Adelen toisella, laulajan supertähteyteen nostaneella levyllä. Ennen 21-albumin tekoa Adele oli tavannut itseään kymmenen vuotta vanhemman miehen ja rakastunut tulisesti. Laulaja siirsi oman elämänsä syrjään miehen takia ja peruutti jopa Amerikan-kiertueensa voidakseen viettää kaiken aikansa rakkaansa kanssa. Adele on varjellut tarkkaan poikaystävän identiteettiä, mutta hänen epäillään olevan brittimuusikko Slinky Sunbeam.

Adele tapaili miestä puolitoista vuotta ja luuli menevänsä tämän kanssa naimisiin. Pian suhteen kariuduttua hänelle kuitenkin selvisi, että mies oli kihlannut toisen naisen. Surunsa keskellä hän kirjoitti hittikappaleen Someone Like You. Sen tekeminen oli tähdelle kuin terapiaa. Levyn avulla hän pääsi suhteesta yli ja aikuistui.

– Olin katkera akka, joka ei tahtonut mitään muuta kuin olla rakastunut ja saada vastarakkautta. Nyt tiedän, mitä haluan itselleni ja mitä voin odottaa toiselta.

Nykyään Adele seurustelee 37-vuotiaan entisen pankkiirin Simon Koneckin kanssa. Simon luopui nousujohteisesta urastaan perustaakseen yrityksen, joka vie puhdasta juomavettä kehitysmaihin. Mies on ollut aiemmin naimisissa ja hänellä on viisivuotias tytär. Adele uskoo olevansa Simonille hyvä tyttöystävä.

– Olen huomaavainen ja teen mitä vain mieheni vuoksi. Olen hyvä kokki. Olen hauska. Haluan aina seksiä, Adele on sanonut.

Miesystävä oli tärkeä tuki myös viime syksynä, kun laulajalta leikattiin kasvain kurkusta.

Vuosi sitten Adelen ääni alkoi oireilla. Ensin hänellä todettiin akuutti kurkunpään tulehdus, sitten äänihuulista alkoi vuotaa verta ja lopulta niistä löytyi kasvain.

Leikkauksen jälkeen Adele ei saanut puhua kolmeen viikkoon. Hänen oli peruutettava kiertueensa ja vetäydyttävä julkisuudesta keskellä suurinta suosiota. Jälkikäteen laulaja oli pakkopysähtymisestä kiitollinen, koska hänellä oli alkanut mennä liian lujaa.

– Taisin tarvita vaientamista. Kun olet hiljaa, kaikki muutkin ympärilläsi ovat hiljaa. Se oli loistavaa. Se oli kehoni tapa korjata minut.

Ei aikaa eikä halua urheilla

Adelessa viehättävät paitsi hänen laulukykynsä myös hänen omaperäinen persoonansa. Hän  asettaa aina itsensä etusijalle, ei suostu tekemään liikaa töitä tai taipumaan hoikkuutta ihannoivan julkkiskulttuurin ulkonäkövaatimuksiin.

Juuri Adelen muodokas vartalo onkin herättänyt laajaa huomiota. Hiljattain muotisuunnittelija Karl Lagerfeld
kohautti kuvailemalla Adelea "hieman liian lihavaksi". Adele ei ole painoonsa kohdistuvasta huomiosta hetkahtanut, sillä hän ei omien sanojensa mukaan ryhtynyt muusikoksi tullakseen huippumalliksi tai seksisymboliksi.

– Rakastan ruokaa ja inhoan liikuntaa. Ei minulla ole aikaa urheilla. Edustan enemmistöä naisista ja olen hyvin ylpeä siitä. Tavoitteeni elämässä on, ettei minusta koskaan tule laihaa.

Nyt ei ole vielä tiedossa, milloin Adelen musiikki saa jatkoa. Monet ehtivät jo pelästyä, kun hän vihjasi pitävänsä levynteosta taukoa ainakin viisi vuotta. Tähti kuitenkin kiirehti korjaamaan sanomisiaan ja nauroi, että viisi minuuttia on
todennäköisempi aika.

Yksi asia on kuitenkin jo varmaa: seuraavalla albumilla hän ei laula sydänsuruista.

Lähteet: Bang, Billboard, blogcritics.org, Daily Mail, people.com, The Sun, Vogue, 60 Minutes.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.