"Eron jälkeen tuntui pitkään siltä, kuin olisin seisonut neljän ruuhkassa ja väistellyt autoja, jotka yrittivät ajaa päälleni", Sani kertoo. Kuva: Jouni Harala
"Eron jälkeen tuntui pitkään siltä, kuin olisin seisonut neljän ruuhkassa ja väistellyt autoja, jotka yrittivät ajaa päälleni", Sani kertoo. Kuva: Jouni Harala

Rajut nuoruusvuodet veivät laulaja Sanilta, 43, monta ystävää. Viimetalvinen ero on ollut hänen raskain kokemuksensa. – Voin olla onnellinen vasta, kun opin olemaan yksin, Sani sanoo.

1800-luvulla rakennettu tiilitalo on Tampereen komeimpia rakennuksia, täynnä koristeellisia erkkereitä ja torneja. Vasta lähempää tarkasteltuna paljastuu, että kerrostalovanhuksen seinät ovat sotien runtelemat.

Julma menneisyys ei näy talon ullakkohuoneistossa. Laulaja Saija ”Sani” Aartelan, 43, yli sataneliöinen koti on avara ja puhtaan valkoinen. Sani on asunut täällä nelivuotiaan tyttärensä kanssa viime talvesta lähtien. Silloin hän erosi miehestään, näyttelijä Turkka Mastomäestä.

– Eron jälkeen tuntui pitkään siltä, kuin olisin seisonut neljän ruuhkassa ja väistellyt autoja, jotka yrittivät ajaa päälleni. Minulle tuli hurja vimma raivata kaikki möykkä ja räikeät värit elämästäni. Aloitin siitä, että maalasin uudessa kodissa kaikki pinnat vaaleiksi, Sani kertoo.

Rauhaa Sani on totisesti tarvinnut, sillä viime ajat ovat olleet raskaita. Eron lisäksi surua on aiheuttanut perhepiirissä tapahtunut vakava sairastuminen.

– Olen huomannut, että elämä menee sykleissä, Sani sanoo.

– Pitkään arki saattaa olla tasaista, kunnes kertarysäyskellä tulee vastoinkäymisten ryöppy. On vaikeaa pysyä positiivisena, jos kuraa lentää joka suunnasta.

17-vuotiaasta asti seurustelusuhteissa elänyt Sani kertoo asuvansa ensimmäistä kertaa yksin, ilman miestä.

– Tämä on ollut opettavainen vuosi. Nyt tajuan, että voin olla onnellinen vasta, kun opin olemaan yksin. Melkein toivon, etten rakastuisi vielä, hän virnistää.

Myllerrykset näkyvät myös Sanin kolmannella albumilla. Levy on nimeltään Aulanko, ja sen nimikappale on paluu laulajan nuoruuteen.

– Olen menettänyt monta ystävää, jotka ovat valinneet väärän tien. Tiedän, kuinka pienestä se voi olla kiinni. Aikakoneen villeimpinä vuosina minullakin meni välillä liian lujaa. Onneksi tajusin sen ajoissa.

Haisevat housut ja bileputki

”Heräsin siihen, että keikkabussimme seisoi tien laidassa. Auton ikkunat olivat umpihuurussa ja koko bändi sikiunessa. Oli vuosi 2007, ja meille oli taas tullut Aikakoneen kanssa jokin pistokeikka Nivalaan. Takana oli niin rankka työputki ja paljon univelkaa, että kuljettajamme oli nukahtanut rattiin ja bussi oli suistunut tieltä.

Mielipuolistahan se oli, mutta nyt tuokin muisto jo naurattaa. Niin kuin ne lukuisat Aikakoneen reissut 1990-luvulla, kun istuimme talvella jääkylmään keikkabussiin hikisissä ja ihoon liimautuvissa muovihousuissa. Haju oli hirvittävä, sillä emme ehtineet pestä vaatteitamme läheskään jokaisen keikan jälkeen.

Keikkoja oli parhaimmillaan neljäkin päivässä. Juhannuksina lentelimme suuren maailman tyyliin helikopterilla festarilta toiselle. Fanit olivat niin innokkaita, että kerran Jyväskylässä pakenimme lavalta poliisisaattueessa suoraan asuntovaunuun. Ihmiset heiluttivat vaunua ja tunkivat kätensä ikkunoista sisälle. Tunnelma oli kuin kauhuleffasta.

Keikkailemme Aikakoneen kanssa yhä, mutta meininki ei tietenkään ole enää noin rajua. Hyvä niin. Ei kukaan jaksaisi tuollaista ikuisesti.

Olen hoitanut työni aina kunnolla, mutta vastapainoksi tuli juhlittuakin. Muusikkopiireissä se käy kuin varkain: rankka työ vaatii rankat huvit. Havahduin todellisuuteen vasta siinä vaiheessa, kun alkoholi alkoi tehdä pahaa jälkeä kaveripiirissäni ja jouduin noukkimaan ystäviä katuojasta.

Uskon, että paljon on kiinni tuuristakin. Siitä, minkälaiseen seuraan ajaudut. Minulle oma bändi on ollut kuin perhe. Se ei tarkoita hymistelyä tai ylintä ystävyyttä. Olen Maki Kolehmaisen kanssa usein eri mieltä, mutta hyväksyn hänet sellaisena kuin hän on. Uskon, että usein suurimmat ristiriidat bändeissä syntyvät siitä, etteivät ihmiset hyväksy omaa paikkaansa.

Kuuden ystävän menetys

Joustavuuden olen oppinut todennäköisesti kotoa. Äiti ja isä huomasivat jo varhain, etten ollut samanlainen lukutoukka kuin veljeni. He eivät edes yrittäneet muuttaa minua toisenlaiseksi. Sain kokeista seiskoja ja kaseja, mutta kyllä totuus oli se, että olin jo silloin paljon kiinnostuneempi musiikista kuin koulusta. Hain koulukavereiden hyväksyntää ottamalla luokassa usein pelleilijän roolin. Ehkä yritin peittää käytökselläni sitä, ettei koulu yksinkertaisesti kiinnostanut minua.

Minulla on ollut vilkas mielikuvitus lapsesta saakka. Muistan, kun leikimme kaverini kanssa, että polkupyörämme ovat hevosia, ja ”ratsastimme” niillä pitkin Hämeenlinnaa. Olin pihistänyt ylleni äidin sifonkisen, punaisen kylpytakin, jonka helmat jäivät tietysti pyörän kettinkien väliin ja hajosivat riekaleiksi. Kun äiti ihmetteli, minne hänen aamutakkinsa on hävinnyt, olin ehtinyt jo hävittää todistusaineiston roskikseen.

Lipsautin valkoisia valheita myös murkkuikäisenä, kun karkasimme kavereiden kanssa bussilla Aitoon kirkastusjuhlille. Vedimme kännit piilopulloista ja biletimme Kolmannen Naisen biisejä.

Teininä minullakin oli kapinavaiheeni. Oli kausia, jolloin tuntui, että elämä vain potkii päähän. Menetin nuorena lyhyen ajan sisällä kuusi kaveria, joista osa kuoli itsetuhoisesti. Pelastukseni on ollut se, etten ole jäänyt vatvomaan ongelmia yksin. Olen aina puhunut niistä avoimesti.

Sama pätee vielä aikuisiälläkin. Murehdin virheitä aikani, mutta kun olen käsitellyt asian loppuun, pyrin unohtamaan koko jutun. Se on ainoa tapa selvitä eteenpäin.

Olen saanut voimaa musiikista. Minulla oli jo lapsena vahva visio, että haluan laulajaksi. Tämä intohimo vain vahvistui musiikkiluokalla ja konservatorioissa. Unelman sinetöi lopulta Asko Kallonen, joka löysi minut Aikakone-bändiin.

Suurin rakkaus

Pitkään vannoin, etten edes halua hankkia lapsia näin julmaan ja epävarmaan maailmaan. Kun lähemmäs nelikymppisenä aloin haaveilla omasta perheestä, valmistauduin henkisesti siihen, etten voi enää saada lasta.

Tuo on ollut ennenkin selviytymiskeinoni. Ajattelen aina, että kun varaudun pahimpaan, en putoa niin korkealta.

Nyt ymmärrän, kuinka suuri lahja lapsi on minulle ollut. En olisi osannut ikinä kuvitella, että voin tuntea niin suurta rakkautta ja huolta jotakuta kohtaan. Äitiys on kasvattanut luonnettani varsinkin niinä hetkinä, kun olen kotiutunut aamuyöstä keikalta ja lapsi on herättänyt minut parin tunnin katkonaisten unien jälkeen. Sitä väsymystä ei voi verrata mihinkään.

Tyttäreni on nyt nelivuotias ja luonteeltaan samanlainen touhuaja kuin minä pienenä. Saija kakkonen, kuten vanhempani häntä kutsuvat. Huomaan, että likka nauttii esiintymisestä eikä tunnu jännittävän mitään. Parhaita ovat kiireettömät vapaapäivät, jolloin pötköttelemme kaksin kotona tai käymme elokuvissa.

Vaikka juureni ovat ikuisesti Hämeenlinnassa, olen tutustunut Tampereella aivan mahtaviin muusikoihin ja näyttelijöihin, joiden kanssa pidämme tiiviisti yhteyttä. Yksi uusista ystävistäni on Movetron-yhtyeen Päivi Lepistö. Näimme hänen kanssaan usein keikkarundeilla 1990-luvulla, mutta emme ehtineet tutustua kunnolla. Meitä pidettiin jopa toistemme kilpailijoina, vaikka sellaista asetelmaa ei koskaan ollutkaan.

On ollut ihanaa jakaa ajatuksia ihmisen kanssa, joka on kokenut saman hulinan ja ymmärtää minua puolesta sanasta. Huvittavaa on, että kuljemme jälleen kerran samoja latuja. Päivilläkin on pieni tytär.

Viisautta luovuttaa

Olen kuunnellut paljon Anna Puun Säännöt rakkaudelle -biisiä. Siinä lauletaan, että pitäisi hiljentää risteyksiin ajoissa.

Se on hienosti sanottu. Tuntuu, että elämästä on tullut kilpajuoksua, josta emme ehdi nauttia, kun meillä on niin kiire suorittaa kaikki. Tämä näkyy työelämässä mutta yhtä lailla rakkaudessakin.

En ole ollut yhtään muita viisaampi. Olen usein sortunut etsimään parisuhteista onnellisuuden kaavaa, ja kun sitä ei ole löytynytkään, edessä on ollut kriisi. Silti en ole niitä tyyppejä, jotka luovuttavat ensimmäisessä töyssyssä.

Sekin on viisautta, että osaa luovuttaa ajoissa. Kun on loukannut ja tullut loukatuksi tarpeeksi monta kertaa, suhdetta on enää vaikea korjata.

En ole koskaan pelännyt muutosta. Kun eron jälkeen muutin tyttöni kanssa pois Hämeenlinnasta, tiesin, että pärjään. En ole ollut ikinä kenestäkään miehestä taloudellisesti riippuvainen, vaan olen hoitanut itse omat raha-asiani. Sama pätee muuhunkin käytännön arkeen. Olen ollut perheemme organisaattori, joka on varmistanut, että jääkaapissa on ruokaa, laskut menevät maksuun ja pyykit tulevat pestyksi.

Ero on ollut rankka prosessi. Olen yrittänyt kaikkeni, ettei tyttäreni joudu millään tavalla kärsimään vanhempiensa sotkuista. Lasten vuoksi aikuisten velvollisuus on välttää turhaa taistelua ja nahinaa kaikin tavoin.

Olen huomannut, että vaikka kuinka yrittäisin johdattaa tapahtumia tiettyyn suuntaan, elämä menee niin kuin on tarkoitettu. Siksi jaksan uskoa yhä vilpittömään parisuhteeseen, jossa molemmilla on riittävästi tilaa hengittää ja turvallista olla.”

Katso Sanin uusi musiikkivideo:

Antti Mikkola teki Sanille biisin pettämisestä

Lue lisää:

Laulaja Sani erostaan: ”Olin suhteessamme yksin jo pitkään”

Sani: ”Kyllästyin säpinään ja bailaamiseen”

Saija ”Sani” Aartela

Laulaja, joka syntyi 8.6.1971 Hämeenlinnassa. Asuu nelivuotiaan tyttärensä kanssa Tampereella.

Nousi julkisuuteen Aikakone-bändistä, joka perustettiin vuonna 1995. Yhtye keikkailee yhä.

Julkaissut myös kolme sooloalbumia, joista viimeisin, Aulanko, ilmestyi lokakuussa 2014.

Työskentelee Tampereella Teatteri Viikinsaaren festivaalijohtajana. Hänellä on rooli Pikkuneiti porvoolainen -näytelmässä, joka saa ensi-iltansa 17.6.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.