"Eron jälkeen tuntui pitkään siltä, kuin olisin seisonut neljän ruuhkassa ja väistellyt autoja, jotka yrittivät ajaa päälleni", Sani kertoo. Kuva: Jouni Harala
"Eron jälkeen tuntui pitkään siltä, kuin olisin seisonut neljän ruuhkassa ja väistellyt autoja, jotka yrittivät ajaa päälleni", Sani kertoo. Kuva: Jouni Harala

Rajut nuoruusvuodet veivät laulaja Sanilta, 43, monta ystävää. Viimetalvinen ero on ollut hänen raskain kokemuksensa. – Voin olla onnellinen vasta, kun opin olemaan yksin, Sani sanoo.

1800-luvulla rakennettu tiilitalo on Tampereen komeimpia rakennuksia, täynnä koristeellisia erkkereitä ja torneja. Vasta lähempää tarkasteltuna paljastuu, että kerrostalovanhuksen seinät ovat sotien runtelemat.

Julma menneisyys ei näy talon ullakkohuoneistossa. Laulaja Saija ”Sani” Aartelan, 43, yli sataneliöinen koti on avara ja puhtaan valkoinen. Sani on asunut täällä nelivuotiaan tyttärensä kanssa viime talvesta lähtien. Silloin hän erosi miehestään, näyttelijä Turkka Mastomäestä.

– Eron jälkeen tuntui pitkään siltä, kuin olisin seisonut neljän ruuhkassa ja väistellyt autoja, jotka yrittivät ajaa päälleni. Minulle tuli hurja vimma raivata kaikki möykkä ja räikeät värit elämästäni. Aloitin siitä, että maalasin uudessa kodissa kaikki pinnat vaaleiksi, Sani kertoo.

Rauhaa Sani on totisesti tarvinnut, sillä viime ajat ovat olleet raskaita. Eron lisäksi surua on aiheuttanut perhepiirissä tapahtunut vakava sairastuminen.

– Olen huomannut, että elämä menee sykleissä, Sani sanoo.

– Pitkään arki saattaa olla tasaista, kunnes kertarysäyskellä tulee vastoinkäymisten ryöppy. On vaikeaa pysyä positiivisena, jos kuraa lentää joka suunnasta.

17-vuotiaasta asti seurustelusuhteissa elänyt Sani kertoo asuvansa ensimmäistä kertaa yksin, ilman miestä.

– Tämä on ollut opettavainen vuosi. Nyt tajuan, että voin olla onnellinen vasta, kun opin olemaan yksin. Melkein toivon, etten rakastuisi vielä, hän virnistää.

Myllerrykset näkyvät myös Sanin kolmannella albumilla. Levy on nimeltään Aulanko, ja sen nimikappale on paluu laulajan nuoruuteen.

– Olen menettänyt monta ystävää, jotka ovat valinneet väärän tien. Tiedän, kuinka pienestä se voi olla kiinni. Aikakoneen villeimpinä vuosina minullakin meni välillä liian lujaa. Onneksi tajusin sen ajoissa.

Haisevat housut ja bileputki

”Heräsin siihen, että keikkabussimme seisoi tien laidassa. Auton ikkunat olivat umpihuurussa ja koko bändi sikiunessa. Oli vuosi 2007, ja meille oli taas tullut Aikakoneen kanssa jokin pistokeikka Nivalaan. Takana oli niin rankka työputki ja paljon univelkaa, että kuljettajamme oli nukahtanut rattiin ja bussi oli suistunut tieltä.

Mielipuolistahan se oli, mutta nyt tuokin muisto jo naurattaa. Niin kuin ne lukuisat Aikakoneen reissut 1990-luvulla, kun istuimme talvella jääkylmään keikkabussiin hikisissä ja ihoon liimautuvissa muovihousuissa. Haju oli hirvittävä, sillä emme ehtineet pestä vaatteitamme läheskään jokaisen keikan jälkeen.

Keikkoja oli parhaimmillaan neljäkin päivässä. Juhannuksina lentelimme suuren maailman tyyliin helikopterilla festarilta toiselle. Fanit olivat niin innokkaita, että kerran Jyväskylässä pakenimme lavalta poliisisaattueessa suoraan asuntovaunuun. Ihmiset heiluttivat vaunua ja tunkivat kätensä ikkunoista sisälle. Tunnelma oli kuin kauhuleffasta.

Keikkailemme Aikakoneen kanssa yhä, mutta meininki ei tietenkään ole enää noin rajua. Hyvä niin. Ei kukaan jaksaisi tuollaista ikuisesti.

Olen hoitanut työni aina kunnolla, mutta vastapainoksi tuli juhlittuakin. Muusikkopiireissä se käy kuin varkain: rankka työ vaatii rankat huvit. Havahduin todellisuuteen vasta siinä vaiheessa, kun alkoholi alkoi tehdä pahaa jälkeä kaveripiirissäni ja jouduin noukkimaan ystäviä katuojasta.

Uskon, että paljon on kiinni tuuristakin. Siitä, minkälaiseen seuraan ajaudut. Minulle oma bändi on ollut kuin perhe. Se ei tarkoita hymistelyä tai ylintä ystävyyttä. Olen Maki Kolehmaisen kanssa usein eri mieltä, mutta hyväksyn hänet sellaisena kuin hän on. Uskon, että usein suurimmat ristiriidat bändeissä syntyvät siitä, etteivät ihmiset hyväksy omaa paikkaansa.

Kuuden ystävän menetys

Joustavuuden olen oppinut todennäköisesti kotoa. Äiti ja isä huomasivat jo varhain, etten ollut samanlainen lukutoukka kuin veljeni. He eivät edes yrittäneet muuttaa minua toisenlaiseksi. Sain kokeista seiskoja ja kaseja, mutta kyllä totuus oli se, että olin jo silloin paljon kiinnostuneempi musiikista kuin koulusta. Hain koulukavereiden hyväksyntää ottamalla luokassa usein pelleilijän roolin. Ehkä yritin peittää käytökselläni sitä, ettei koulu yksinkertaisesti kiinnostanut minua.

Minulla on ollut vilkas mielikuvitus lapsesta saakka. Muistan, kun leikimme kaverini kanssa, että polkupyörämme ovat hevosia, ja ”ratsastimme” niillä pitkin Hämeenlinnaa. Olin pihistänyt ylleni äidin sifonkisen, punaisen kylpytakin, jonka helmat jäivät tietysti pyörän kettinkien väliin ja hajosivat riekaleiksi. Kun äiti ihmetteli, minne hänen aamutakkinsa on hävinnyt, olin ehtinyt jo hävittää todistusaineiston roskikseen.

Lipsautin valkoisia valheita myös murkkuikäisenä, kun karkasimme kavereiden kanssa bussilla Aitoon kirkastusjuhlille. Vedimme kännit piilopulloista ja biletimme Kolmannen Naisen biisejä.

Teininä minullakin oli kapinavaiheeni. Oli kausia, jolloin tuntui, että elämä vain potkii päähän. Menetin nuorena lyhyen ajan sisällä kuusi kaveria, joista osa kuoli itsetuhoisesti. Pelastukseni on ollut se, etten ole jäänyt vatvomaan ongelmia yksin. Olen aina puhunut niistä avoimesti.

Sama pätee vielä aikuisiälläkin. Murehdin virheitä aikani, mutta kun olen käsitellyt asian loppuun, pyrin unohtamaan koko jutun. Se on ainoa tapa selvitä eteenpäin.

Olen saanut voimaa musiikista. Minulla oli jo lapsena vahva visio, että haluan laulajaksi. Tämä intohimo vain vahvistui musiikkiluokalla ja konservatorioissa. Unelman sinetöi lopulta Asko Kallonen, joka löysi minut Aikakone-bändiin.

Suurin rakkaus

Pitkään vannoin, etten edes halua hankkia lapsia näin julmaan ja epävarmaan maailmaan. Kun lähemmäs nelikymppisenä aloin haaveilla omasta perheestä, valmistauduin henkisesti siihen, etten voi enää saada lasta.

Tuo on ollut ennenkin selviytymiskeinoni. Ajattelen aina, että kun varaudun pahimpaan, en putoa niin korkealta.

Nyt ymmärrän, kuinka suuri lahja lapsi on minulle ollut. En olisi osannut ikinä kuvitella, että voin tuntea niin suurta rakkautta ja huolta jotakuta kohtaan. Äitiys on kasvattanut luonnettani varsinkin niinä hetkinä, kun olen kotiutunut aamuyöstä keikalta ja lapsi on herättänyt minut parin tunnin katkonaisten unien jälkeen. Sitä väsymystä ei voi verrata mihinkään.

Tyttäreni on nyt nelivuotias ja luonteeltaan samanlainen touhuaja kuin minä pienenä. Saija kakkonen, kuten vanhempani häntä kutsuvat. Huomaan, että likka nauttii esiintymisestä eikä tunnu jännittävän mitään. Parhaita ovat kiireettömät vapaapäivät, jolloin pötköttelemme kaksin kotona tai käymme elokuvissa.

Vaikka juureni ovat ikuisesti Hämeenlinnassa, olen tutustunut Tampereella aivan mahtaviin muusikoihin ja näyttelijöihin, joiden kanssa pidämme tiiviisti yhteyttä. Yksi uusista ystävistäni on Movetron-yhtyeen Päivi Lepistö. Näimme hänen kanssaan usein keikkarundeilla 1990-luvulla, mutta emme ehtineet tutustua kunnolla. Meitä pidettiin jopa toistemme kilpailijoina, vaikka sellaista asetelmaa ei koskaan ollutkaan.

On ollut ihanaa jakaa ajatuksia ihmisen kanssa, joka on kokenut saman hulinan ja ymmärtää minua puolesta sanasta. Huvittavaa on, että kuljemme jälleen kerran samoja latuja. Päivilläkin on pieni tytär.

Viisautta luovuttaa

Olen kuunnellut paljon Anna Puun Säännöt rakkaudelle -biisiä. Siinä lauletaan, että pitäisi hiljentää risteyksiin ajoissa.

Se on hienosti sanottu. Tuntuu, että elämästä on tullut kilpajuoksua, josta emme ehdi nauttia, kun meillä on niin kiire suorittaa kaikki. Tämä näkyy työelämässä mutta yhtä lailla rakkaudessakin.

En ole ollut yhtään muita viisaampi. Olen usein sortunut etsimään parisuhteista onnellisuuden kaavaa, ja kun sitä ei ole löytynytkään, edessä on ollut kriisi. Silti en ole niitä tyyppejä, jotka luovuttavat ensimmäisessä töyssyssä.

Sekin on viisautta, että osaa luovuttaa ajoissa. Kun on loukannut ja tullut loukatuksi tarpeeksi monta kertaa, suhdetta on enää vaikea korjata.

En ole koskaan pelännyt muutosta. Kun eron jälkeen muutin tyttöni kanssa pois Hämeenlinnasta, tiesin, että pärjään. En ole ollut ikinä kenestäkään miehestä taloudellisesti riippuvainen, vaan olen hoitanut itse omat raha-asiani. Sama pätee muuhunkin käytännön arkeen. Olen ollut perheemme organisaattori, joka on varmistanut, että jääkaapissa on ruokaa, laskut menevät maksuun ja pyykit tulevat pestyksi.

Ero on ollut rankka prosessi. Olen yrittänyt kaikkeni, ettei tyttäreni joudu millään tavalla kärsimään vanhempiensa sotkuista. Lasten vuoksi aikuisten velvollisuus on välttää turhaa taistelua ja nahinaa kaikin tavoin.

Olen huomannut, että vaikka kuinka yrittäisin johdattaa tapahtumia tiettyyn suuntaan, elämä menee niin kuin on tarkoitettu. Siksi jaksan uskoa yhä vilpittömään parisuhteeseen, jossa molemmilla on riittävästi tilaa hengittää ja turvallista olla.”

Katso Sanin uusi musiikkivideo:

Antti Mikkola teki Sanille biisin pettämisestä

Lue lisää:

Laulaja Sani erostaan: ”Olin suhteessamme yksin jo pitkään”

Sani: ”Kyllästyin säpinään ja bailaamiseen”

Saija ”Sani” Aartela

Laulaja, joka syntyi 8.6.1971 Hämeenlinnassa. Asuu nelivuotiaan tyttärensä kanssa Tampereella.

Nousi julkisuuteen Aikakone-bändistä, joka perustettiin vuonna 1995. Yhtye keikkailee yhä.

Julkaissut myös kolme sooloalbumia, joista viimeisin, Aulanko, ilmestyi lokakuussa 2014.

Työskentelee Tampereella Teatteri Viikinsaaren festivaalijohtajana. Hänellä on rooli Pikkuneiti porvoolainen -näytelmässä, joka saa ensi-iltansa 17.6.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.