"Jokainen meistä, jolla on vähänkään sydäntä, potee kyllä morkkista, jos on läheisiään loukannut. Niin minäkin", Pauli tunnustaa. Kuva: Milka Alanen
"Jokainen meistä, jolla on vähänkään sydäntä, potee kyllä morkkista, jos on läheisiään loukannut. Niin minäkin", Pauli tunnustaa. Kuva: Milka Alanen

Pauli Hanhiniemi, 50, ei kaipaa nuoruuden kiimaa, joka ajoi usein harkitsemattomiin tekoihin naisrintamalla.

Syntymäpäiviään viime viikolla viettänyt laulaja Pauli Hanhiniemi, 50, myöntää, että tasavuosiluku on aiheuttanut ylimääräistä pohdintaa.

– Meidät nyt vain on rakennettu niin. Parikymppisenä elämä on täynnä kiimaa, ja viisikymppisenä katsotaan, että mitä siitä kiimasta syntyi. Tämä ikä on henkisesti kuin syksyn ensi värähdys. Minäkin olen summannut virheitä ja onnistumisiani.

Verbaalisesti lahjakas Pauli on ollut aina naisten mieleen. Osallistuminen Vain elämää -ohjelmaan viime vuonna lisäsi fanien kiinnostusta entisestään.

– Kyllä tuo vaikuttaa yhä. Jos seison liikennevaloissa kadunkulmassa, niin joku nainen saattaa tulla kysymään, että saako halata. Kai ihmiset käsittivät ohjelman myötä, että olen aika helposti lähestyttävä kaveri.

Uskollisempi mies

Ihmissuhteet nousevat esille myös Hanhiniemen ensimmäisellä sooloalbumilla, jolta löytyy Paulin sanoittama Tyttöjä ei kiusata -kappale. Kantaaottavan laulun kertosäkeessä lauletaan:

Tyttöjä ei kuule kiusata, pussata ei pakolla, ei narrata, ei puristella paikkoja…

– Sain aiheen biisiin, kun seurasin brutaaleja uutisia Intian joukkoraiskauksista. Mutta kyllä teksti kertoo myös omasta käyttäytymisestäni. Olen kohdellut naisia joskus huonosti ja ollut petollinen. Siinäkin on kyse toisen ihmisen satuttamisesta, ja se on aina väärin, Pauli sanoo.

Iän myötä suhtautuminen uskollisuuteen on muuttunut.

– Nuorempana kohellukset menivät kokemattomuuden piikkiin. Silloin minäkin vetosin usein sattumaan ja ajattelin, että näin nyt vain kävi. Vasta vanhemmiten olen tajunnut, että kaikki mihin ryhdyn, on lopulta oma valintani ja siitä on kannettava myös vastuu.

Mikä on ollut Paulin elämän suurin suru? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 44/2014.

Lue lisää: 

Pauli Hanhiniemi: "Olen tyytynyt elämässäni paljon vähempään kuin haaveilin."

Pauli Hanhiniemen hieno soololevy koukuttaa

Torstaina Me Naisissa: vakava autokolari muutti Pauli Hanhinienen elämän

 

Pauli Hanhiniemi

Muusikko-laulaja syntyi 24.10.1964 Alavudella. Asuu nykyään Tampereella.

Kolmen lapsen isä.

Kolmas Nainen -bändin sanoittaja, säveltäjä ja laulaja.

Osallistui Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2013.

Ensimmäinen sooloalbumi, Minä ja Hehkumo, ilmestyi syyskuussa.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.