Milana odottaa kevättä aurinkoisin mielin. Kuva Joonas Salo.
Milana odottaa kevättä aurinkoisin mielin. Kuva Joonas Salo.

Milana Misicin avioeron ensimmäinen vaihe umpeutuu helmikuussa. – Alan jo saada omia muistoja. Olen myös sopeutunut ajatukseen, etten saa lasta. En voi jäädä kiinni siihen kaipuuseen, tai se tuhoaa minut.

Laulaja-optikko Milana Misic, 45, on saanut tänään karun herätyksen. Heti noustuaan naisen piti toppautua aamupakkaseen ja kipittää lähikauppaan ostamaan kahvia, joka oli päässyt loppumaan.

Sellaisia tilanteita käy sinkkunaisen arjessa, kun ei ole kumppania, joka muistuttaisi kahvin loppumisesta tai kipaisisi puolesta kauppaan.

Milana kertoi kipeästä erostaan Me Naisille vuosi sitten, sen jälkeen kun hänen ja konserttituottaja Vesa Puukarin 20-vuotinen avioliitto oli päättynyt. Pari ehti olla yhdessä 23 vuotta.

"Pelkäsin tätä tammikuuta, sillä viimevuotinen oli minulle synkkä ja raskas. "

– Pelkäsin tätä tammikuuta, sillä viimevuotinen oli minulle synkkä ja raskas. Nyt huomasin, että minullahan onkin ihan kivaa. Viihdyn omassa asunnossani, teen paljon töitä ja pysyttelen sosiaalisesti aktiivisena, Milana kuvailee alkuvuoden tunnelmia.

Laulajan pitää kiireisenä muun muassa Volare-kiertue, italialaisiin klassikkohitteihin keskittyvä konserttisarja. Milanan kanssa lavalle nousevat Amadeus Lundberg sekä italohittien konkari Umberto Marcato. Kiertue palaa konserttisaleihin taas helmikuussa.

Epäonnistumisen piikki

Milana muutti pariskunnan kodista Kirkkonummelta omilleen Helsingin keskustaan puolitoista vuotta sitten. Surun ja ikävän täyttämän ensimmäisen sinkkuvuoden jälkeen olo on selvästi alkanut helpottaa.

"Työstän eroani edelleen, mutta jollain tapaa toipumisaika alkaa tulla täyteen. "

– Työstän eroani edelleen, mutta jollain tapaa toipumisaika alkaa tulla täyteen. Vuodessa olen ehtinyt elää läpi tutut tapahtumat mutta uudessa elämäntilanteessa. Alan saada omia muistoja, mikä luo turvallisuudentunnetta. Kevät näyttää jo paljon valoisammalta, Milana sanoo.

– Tähän asti en ole alkanut sisustaa kotiani, täällä on se, mitä otin mukaani vanhasta kodista. Ne ovat edustaneet turvan tunnetta: vaikka elämä meni muuten uusiksi, minulla on sentään jotain tuttua lähelläni. Nyt kuitenkin tuumin, että kevääksi voisin jo laittaa uudet verhot.

"Koska liittommekin oli niin pitkä, on vain loogista, että erokin tapahtuu hitaasti."

Toipumista ja uuteen elämään totuttelua on helpottanut se, että Milana ja Vesa ovat koko ajan pysyneet hyvissä väleissä.

– Eromme ensimmäinen vaihe tulee täyteen helmikuussa, ja se muistuttaa minua epäonnistumisesta kuin piikki. Ajattelen kuitenkin, että koska liittommekin oli niin pitkä, on vain loogista, että erokin tapahtuu hitaasti. Niin pitkää liittoa ei voi pyyhkäistä hetkessä olemattomiin.

Eläköön kirjava perhekäsitys

Milana päätti lähteä pitkästä suhteesta, sillä lapsettomuuden tuska kävi sietämättömäksi. Epätoivo leimasi koko elämää. Eronsa jälkeen Milana on edelleen käsitellyt myös lapsen kaipuutaan.

"En voi jäädä jumiin lapsettomuuden ajatukseen, sillä se tuhoaisi minut lopulta."

– Alan pikkuhiljaa päästää irti siitä ajatuksesta, että minulla olisi lapsi, ja hyväksyä tilalle sen, ettei minusta koskaan tule äitiä. Olen 45-vuotias, ja se haave on nyt osaltani ohi. Onneksi on söpöjä kavereiden lapsia, joita voin helliä, Milana sanoo.

– En voi jäädä jumiin lapsettomuuden ajatukseen, sillä se tuhoaisi minut lopulta. Täytyy vain löytää muita asioita, joista saan iloa.

Milana törmää vieläkin tilanteisiin, joissa joutuu selittelemään perheettömyyttään, mutta kiittelee myös nykyajan kirjavaa ja sallivaa perhekäsitystä: hämmästelyä tapahtuu yhä harvemmin.

– Enpä olisi halunnut elää lapsettomana naisena vaikkapa 30 vuotta sitten. Epäonnistujan leima olisi silloin ollut paljon suurempi. Nyt ja varsinkin pääkaupunkiseudulla todetaan vain että jaa, tuolla ei ole lapsia ja se on fine, Milana sanoo.

– Omaa tuskaa helpottaa se, että saan tässä asiassa olla kuin huomaamaton muurahainen massassa.

Kanelipullamies

Milana on oppinut ja sopeutunut elämään yksin, mutta pieni vipinä voisi jo olla tervetullutta.

"Seurustelu tuntuu vielä liian suurelta sanalta."

– Tähän asti en ole kaivannut ketään kumppaniksi, mutta nyt tuntuu, että voisin alkaa hengata jonkun kanssa. Ja nimenomaan hengata: seurustelu tuntuu vielä liian suurelta sanalta.

Milana ymmärtää, että useimmilla tähän ikään ehtineillä poikamiehillä on jo avioero tai perhe tilillään.

– Olisi kiva hengailla toisen sellaisen kanssa, jolla on myös hyvä ero takanaan. Tai jonka lapsiin saisin tutustua kaikessa rauhassa, Milana miettii.

– Miehestä minulla ei ole mitenkään tiukkaa toivelistaa. Rehellinen ja sosiaalinen saisi olla, eikä yhtään mustasukkainen. Ja ihanaa, jos vielä tuoksuisi kanelipullalta!

Milana Misic

  • Laulaja, tekee myös optikon töitä.
  • Syntynyt 23.10.1970.
  • Iskelmätähti Laila Kinnusen ja kroatialaissyntyisen muusikon Milan ”Miso” ­Misicin tytär.
  • On julkaissut seitsemän albumia, joista viimeisin Linnun kokoinen ilmestyi kesällä 2014.
  • Volare! - italialainen ilta -kierue alkaa Keravalta 26.2.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.