"New York on ollut minun Siperiani. Meluinen ja rankka kaupunki, jossa on opittava pärjäämään yksin. Se on tehnyt hyvää", Mariko Pajalahti myöntää. Kuva: Jouni Harala
"New York on ollut minun Siperiani. Meluinen ja rankka kaupunki, jossa on opittava pärjäämään yksin. Se on tehnyt hyvää", Mariko Pajalahti myöntää. Kuva: Jouni Harala

Neljä vuotta Yhdysvalloissa asunut Mariko Pajalahti, 35, on käynyt läpi identiteettikriisin ja löytänyt itselleen uuden ammatin.

Laulaja Mariko Pajalahti, 35, ei säästele sanojaan kuvaillessaan vanhaa minäänsä. Siis juuri sitä samaa tähteä, joka nousi Kwan-yhtyeen solistina julkisuuteen vuonna 2000.

– Voi v****, mikä mulkku olin ennen!

Joskus megaraivareihin riitti se, että keikkapaikan takahuoneessa oli tarjolla vääränlaiset sämpylät. Ne Mariko saattoi viskata kiukuspäissään seinään.

Useimmat hölmöydet Mariko sanoo unohtaneensa. Kuten ne serkkunsa häät, joista hän oli meinannut myöhästyä.

– Olin todennut äidille, että eivät ne aloita vihkimistä kuitenkaan ennen kuin minä tulen paikalle. Siis mieti! Miten kusipäisesti ihminen voi käyttäytyä!

Mariko muistaa hurjimmat julkisuusvuodet hauskoina mutta rankkoina.

– On luonnotonta kasvaa aikuiseksi julkisuushärdellissä, jossa kaikki ovat rakastavinaan sinua. Kuvittelin, että se mitä minä haluan, on maailman tärkeintä.

Kun tuttavalta vapautui asunto New Yorkista vuonna 2010, Mariko päätti nostaa kytkintä.

– Halusin mennä jonnekin, jossa kukaan ei odota minulta mitään. Tiesin, että suurkaupungissa olisin vain yksi pieni partikkeli. Nobody.

Ammatinvaihto edessä

Uusi elämä ei ole ollut pelkkää amerikkalaista unelmaa. Mariko on vaihtanut tiuhaan työpaikkaa ja kotia.

– New York on rankka kaupunki siinä vaiheessa, kun arki alkaa. Siellä on oltava kekseliäs tullakseen toimeen. Minulle tämä nöyrtyminen on tehnyt hyvää. Olen laulanut pubinnurkissa parilla taalalla, tehnyt epämääräisiä teatteriprojekteja ja esiintynyt metrotunneleista bongattujen lauluryhmien kanssa, Mariko kertoo.

Myös suhtautuminen rahaan on muuttunut.

– Ennen saatoin täräyttää hetken mielijohteesta Pradan kengät. Nyt ennakoin ruokakaupassakin laskun loppusummaa. On pakko.

Alkuvuodesta Mariko käveli ajatuksissaan suosikkikatuaan, Manhattanin West 13. Streetiä, kun kohdalle osui tuttu joogasali.

– Se oli kirkas hetki, jolloin oivalsin, mitä olen etsinyt. Olen harrastanut joogaa vuosikausia, opiskellut Ulla Suokon johdolla reikihoitajaksi ja meditoin päivittäin. Hurja painolasti lähti harteilta, kun löysin taas suunnan.

Uuteen ammattiinsa, joogaopettajaksi, Mariko opiskelee vielä tänä syksynä Suomessa. Marraskuussa odottaa paluu Yhdysvaltoihin. Tällä kertaa Los Angelesiin.

– Minua ei sido parisuhde, perhe, eikä työ. Ei mikään. Voin mennä minne huvittaa ja muuttaa suuntaa, kun siltä tuntuu. Se tuntuu aika kivalta.

Lue Marikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 34/2014.

Katso myös video täältä!

Lisää Marikosta:

Mihin katosit, Kwan-Mariko?

Mariko Pajalahti: "Olen taistellut erottuakseni"

Mariko on kaukana seinäruususta

Mariko Pajalahti

Laulaja syntyi 15.3.1979 Helsingissä. Muuttaa loppuvuodesta Los Angelesiin.

Muistetaan Kwan-yhtyeestä, Salatut elämät -sarjasta ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.

Yle TV2:n 13.9. alkavassa We want more -ohjelmassa Mariko ja Kwan palaavat yhteen.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti