”Kyllä rakastuminen on hyvä olotila taiteilijalle”, Yona sanoo. Kuva: Liisa Valonen
”Kyllä rakastuminen on hyvä olotila taiteilijalle”, Yona sanoo. Kuva: Liisa Valonen

Yonan mielestä rakkauden pitää syttyä nopeasti, ja avioliitto on rock’n’roll -teko. – Se on että ’Hei, mä tarkoitan koko elämää!’

Vasemman käden kämmenselässä, etusormen ja peukalon juurella, on tuore tatuointi. Laulaja-lauluntekijä Yona, siviilissä Johanna Pitkänen, 31, kutsuu sitä jengitatuoinniksi. Ikuinen kuva on merkki siitä, että Yona on samaa jengiä puolisonsa Matti Pitkäsen kanssa. Yona nimittää tatuointia myös kihlasormuksekseen, vaikka hän on jo ehtinyt naimisiinkin miehensä kanssa.

Muusikkoparin kohtaaminen nelisen vuotta sitten on kuin oppikirjaesimerkki salamarakastumisesta. Yona oli kutsuttu studiolle laulamaan Matin Hetken huumaa -kappaleella, joka kertoo rakastumisesta ensisilmäyksellä.

Siitä päivästä lähtien pariskunta on ollut yhdessä.

– Uskon, että toimivimmat suhteet alkavat yllättäen. Jos ilmassa on liikaa epäröintiä ja puntarointia, ei toinen silloin ole se oikea, Yona sanoo.

Myös omilla levyillään Yona laulaa usein rakkaudesta. Niin uusimmallakin, keväällä julkaistulla albumilla Naivi, jolle Yona ja Matti tekivät kaksi yhteistä sävellystä: ”Jos olisin niitty, sinä olisit taivas, voisimme katsella toisiamme kauan. Sinä olet taivas, minä olen niitty, toivon että sataisi paljon. Kun olisin vene ja sinä olisit järvi, voisimme koskettaa toisiamme kauan. Sinä olet järvi ja minä olen vene, toivon myrskyä niin syliisi kaadun.”

Lauluntekijä ei usko siihen, että taiteilija tarvitsee särkyneen sydämen, ikävää ja draamaa ollakseen luova.

– Kyllä rakastuminenkin on hyvä olotila taiteilijalle, Yona sanoo.

– Ainakaan minun luovuuttani ei ole häirinnyt se, että olen aina vähän rakastunut. Jos taiteen tekijänä tarvitsen kaihoa, löydän sen olon helposti. Minussa on sisäänrakennettuna riutuva, yksinäinen tila. Se sävy kulkee mukanani silloinkin, kun olen ihanien ihmisten ympäröimä.

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta rakkaus?

Ajattelen ensimmäisenä ystäviäni. Ystävien välinen rakkaus on kreiseintä, vapautuneinta ja puhtainta rakkautta. Naisten kesken tuemme toisiamme, kun on vaikeaa, ja iloitsemme yhdessä, kun jollakin on onni myötä.

Millainen oli ensirakkautesi?

Rakastuin tulisesti ensi kertaa, kun olin vasta polvenkorkuinen. Isäni oli tutustunut erääseen venäläisen lauluyhtyeeseen ja kutsui muusikot kotiimme illalliselle. Yksi miehistä oli pitkä kasakka puvussaan ja lierihatussaan, ja minä retkahdin häneen aivan hulluna. Muistan esimerkiksi roikkuneeni hänen jalassaan koko painollani. Onneksi mies oli pitkäpinnainen ja ystävällinen. Mitenköhän roikkutaktiikka toimisi näin aikuisiällä?

Kuka tai mikä on elämäsi
suurin rakkaus?

Suurin rakkauteni on musiikki. Vaikka kuuroutuisin, musiikki eläisi silti sydämeni sykkeessä. Musiikki, ruoka, seksi ja luonto ovat suurimpia asioita elämässä: ne eivät odota keneltäkään mitään, niissä voi pyyteettömästi vain olla, ne eivät tuota pettymystä ja ovat aina läsnä kaikille.

Millainen kumppani olet
parisuhteessa?

Ikä ja elämänkokemus ovat kai vähän pyöristäneet kulmiani, mutta edelleen olen yksi pain in the ass. Minussa on sietämistä: olen huithapeli ja huolimaton, tuhlaan rahani ja olen tavaroitten suhteen leväperäinen. Vaikkei miehenikään ole pedantti, hän ei mielellään lainaa minulle tavaroitaan. Olen myös kärsimätön ja haluan, että meillä on koko ajan suuria suunnitelmia lähteä seikkailulle, retkelle tai matkalle.

Miten kahden keikkatyötä tekevän suhde toimii?

Kun parisuhteessa on 50 prosenttia intohimoa ja 50 prosenttia luottamusta, homma ei voi mennä vikaan. Olemme yhdessä, mutta meillä on myös omat touhumme, eikä meidän tarvitse raportoida kaikesta toisillemme. Jos huomaan mieheni pakkaavan kassiaan ja kuulen hänen lähtevän keikkamatkalle, saatan kysyä vain, milloin hän palaa kotiin. Ei toisesta tarvitse tietää kaikkea. Sellainen vapaus sopii meille hyvin.

Miksi halusitte naimisiin?

Minulle se oli uskalluskysymys, rock’n’roll -teko. Avioliitto on kahden ihmisen suurin sitoumus. Se on, että ’Hei, mä tarkoitan koko elämää!’

Meinasimme mennä naimisiin jo viikko ensitapaamisemme jälkeen, mutta jompikumpi meistä tuli järkiinsä ja painoi jarrua. Häät olivat lopulta silti ex tempore -veto: ilmoitimme vain ystäville, että nyt kaikki maistraattiin. Vihkimiseemme tuli hirveästi jengiä, joku soitti sellolla häämarssin ja lopuksi jatkoimme keikkabussilla bileisiin. Haaveilen, että viettäisimme hienot hääjuhlat sitten, kun vietämme 10-vuotishääpäivää.

Voiko rakkautta hoitaa?

Toimivimmat suhteet alkavat niin, että ensikohtaamisessa lempi leiskuu ja leimahtelee. Kun päätetään jatkaa yhdessä, pitää olla valmis tekemään hommia suhteen eteen. En usko, että suhde voi jatkua täydellisenä ilman huolenpitoa.

Parisuhteen hoito on kauhea duuni mutta vaivan arvoista. Parisuhteessa pitää huomioida ja hyväksyä, että olemme yksilöitä ja muutumme kumpikin koko ajan. Se opettaa nöyryyttä ja pakottaa kehittymään.

Miten käyttäydyt rakastuneena?

Rakkauden roihu syttyy minussa helposti. Tykkään rakastumisen tunteesta, se antaa valtavasti energiaa. Minulla on elämässäni jatkuvasti jokin rakkauden kohde, ja olen aina vähän rakastunut. Pelkän hekuman sijaan arvostan nykyään kuitenkin pysyvyyttä ja suhteen jatkuvuutta, oli kyseessä sitten mieheni, ystäväni, perheeni tai kollegani.

Millaisiin miehiin rakastut?

Löydän rakastumisen arvoista kaikista ihmisistä. Suurimpia ihastuksiani ovat aina yhdistäneet hyvä huumorintaju, älykkyys sekä aktiivisuus. Olen hyvin helposti kyllästyvää sorttia, joten laiskat ihmiset eivät vedä minua puoleensa. Pitää olla yllätyksellisyyttä ja naurua.

Miten ihastumisen erottaa rakastumisesta?

Eivätkö ne ole vähän sama asia? Ihastuminen on varmaan kevyempi versio, ja rakastuessa panokset kovenevat. Rakkautta on se, kun tietää olevansa valmis kompromisseihin pitääkseen toisen elämässään tai on valmis olemaan vain hänen.

Miten näytät rakkautta arjessa?

Harrastan tavallista lepertelyä kaikille, joita rakastan. Sanon ääneen, miksi toinen on kiva ja annan myönteistä palautetta. Elo maapallolla on välillä niin vaikeaa, että jokainen meistä tarvitsee kannustusta. Olen myös kova halaamaan, mutta vain tuttujani. Tyttökavereitani paapon meikkaamalla ja tekemällä heille kampauksia, se on minun hellimisviettiäni. Naapurini tulee letitettäväksi aina, kun hän on menossa ulos.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

Todellakin voi! Rakkaudessa on monia eri tasoja, eikä yhden elämän aikana voisi harrastaa seksiä kaikkien rakastamiensa ihmisten kanssa. Eihän siitä tulisi mitään.

Voiko seksiä olla ilman rakkautta?

Tietenkin voi, ei elämä ole mustavalkoista. On vain kaunista, jos kaksi ihmistä kohtaa toisensa elämänsä pimeässä paikassa ja voi antaa toisilleen lohtua tai saada toisensa tuntemaan hyvää fiilistä. Sellaisissa lyhyissäkin hetkissä voi olla kunnioitusta ja hellyyttä.

Mistä tunnistaa rakkauden loppumisen?

Parisuhde on parempi lopettaa, kun kumpikaan ei ole enää onnellinen ja suhteessa tuntee vain kuluvansa loppuun. Kun toiselle ei ole enää mitään annettavaa, pitää uskaltaa lähteä uuteen suuntaan. En ole ollut sinnittelijä aiemmissa suhteissani. Kyllä sen on tiennyt, kun juttu on ohi. Kun suhde ei tunnu freesiltä ja tunnen, ettei raikkautta voi enää palauttaa, suhde on mennyttä.

Oletko romantikko vai realisti?

En ainakaan realisti. Olen romanttinen luonne ja haaveilen paljon vaikkapa siitä, että saisin pitää rakkaani lähellä pitkään. Uusi levynikin kertoo siitä, miten naiivi tyyppi sisälläni taistelee sen välillä, uskoako rakkauteen vai lannistuako siihen, miten epäreilu paikka maailma osaa olla. Ehkä olenkin realisti, joka haaveilee olevansa romantikko.

Mitä olet oppinut rakkauksistasi?

Sen, että suurinta rakkautta on päästää irti heti siinä vaiheessa, kun toisesta haluaisi vain pitää kiinni kynsin ja hampain. Parasta rakkautta on antaa toisen olla vapaa. Enkä nyt tarkoita vapaata suhdetta, vaan sitä, ettei toista yritä hallita.

Onko sydämesi joskus särkynyt?

Varmaan sata kertaa. Ja sen sata kertaa musiikki on auttanut toipumaan sydänsuruista, laulujen kirjoittaminen on minulle tietoista itseterapiaa. Kun olen ahdistunut, kirjoitan tunteen ulos, jotta joku muu kuulee ja ymmärtää.

Voiko rakkaus muuttaa ihmistä?

Rakkauden suorastaan kuuluu muuttaa meitä. Rakkaus opettaa nöyrtymään, tekemään myönnytyksiä, menemään itseen ja ymmärtämään toista.

Voiko pettämisen antaa anteeksi?

Toisen teot kuuluu antaa anteeksi ja ymmärtää, että ihmisiähän tässä ollaan. Harva pettäisi silkkaa pahuuttaan.

Olen kuitenkin ehdoton siinä, ettei suhde voisi jatkua pettämisen jälkeen. Suhteessa on hyvä olla selvät pelisäännöt, ja niistä on hyvä puhua ääneen. Meillä luottamus on tärkeintä: ei petetä eikä valehdella.

Mikä rakkaudessa on hirveintä?

Se, etttä joudumme jossain vaiheessa menettämään toisemme. Olen menettänyt muutamia läheisiäni ja tajunnut lopullisuuden vasta silloin. Se on karmivaa.

Yonan rakkausvalinnat

Julkkisihastus

Näyttelijä-muusikko Jared Leto ja näyttelijä Denzel Washington ovat kuumottavan karismaattisia miehiä.

Rakkauslaulu

Astor Piazzollan kappale Oblivion.

Romanttinen elokuva

Hiljaiset sillat.

Romanttinen paikka

Teltta!

Rakkausruoka

Jokin tulinen keitto.

Lue myös:

Tästä syystä laulaja Yona luopui Emma-patsaastaan

Mitä on trashion? Yona näyttää mallia

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.