"Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa.", Janna sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa.", Janna sanoo. Kuva: Jouni Harala

Menestyksestä tänä kesänä nauttinut Janna Hurmerinta, 32, on kokenut myös pelkoa ja surua. Janna kärsi lukiovuosinaan harvinaisesta ihosairaudesta.

Hiljaa nyt mennään, mut henkiin sä jäät, hullu sä et ole, mut juuri nyt on vaikeaa, laulaa Janna Hurmerinta kesän soitetuimmassa hitissään. Jannalla itselläänkin on kokemuksia vaikeista vuosista, jolloin elämässä tuntui olevan pelkkiä vastoinkäymisiä.

Ylioppilaskeväänään vuonna 2001 Jannalla puhkesi harvinainen ihosairaus, johon erikoislääkäritkään eivät meinanneet löytää selitystä.

– Söin lääkekuurin toisensa perään, mutta vaiva vain paheni. Oli hirveä sairastua sen ikäisenä, kun olin muutenkin epävarma itseni ja ulkonäköni suhteen. Iho oli rikki suurin piirtein kaikkialta muulta paitsi kasvoista, Janna sanoo ja näyttää käsivarsiaan. Pienet, valkoiset arvet muistuttavat yhä sairaudesta.

Punasolut hävisivät

Kuukausien tutkimusten jälkeen paljastui, että Jannalla on harvinainen lymfaattinen sairaus, joka osuu keskinmäärin yhdelle ihmiselle viidestä miljoonasta. Tauti hävittää verestä punasolut ja aiheuttaa siten ihovaurioita.

– Hyvä arpaonnihan minulla on aina ollut, mutta tällaista lottopottia en olisi halunnut kohdalleni, Janna sanoo.

Lääkärit ehdottivat, että Janna siirtäisi ylioppilaskirjoitukset myöhemmäksi, mutta Janna ei antanut periksi.

– Tiesin, että jos jään sairaalaan makaamaan, en toivu ikinä. Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa. Olin valmis tekemään mitä tahansa, että paranen.

Sytostaattikuuria ei ehditty aloittaa, sillä kirjoitusten jälkeen oireet hävisivät. Jälkikäteen Janna kuuli, että monella sama diagnoosi on johtanut imusolmukesyöpään.

– En osaa pelätä sellaista. Uskon, että psyykkinen tahdonvoima on iso syy, että ylipäätään selätin taudin.

Lue huomenna ilmestyvästä Me Naisista 29/2014 miksi Janna kokee rakastuvansa aina vääriin miehiin, ja miten hän käänsi vaikeudet voimavaraksi ja synnytti levyllisen hittejä.

Lue myös:

Janna Hurmerinta: "Olen päässyt yli ujoudestani"

Janna Hurmerinta: "Mieleni menee ylös-alas"

Maarit Hurmerinta: "En ole jäänyt muistelemaan kokemaani pahaa"

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.