"Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa.", Janna sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa.", Janna sanoo. Kuva: Jouni Harala

Menestyksestä tänä kesänä nauttinut Janna Hurmerinta, 32, on kokenut myös pelkoa ja surua. Janna kärsi lukiovuosinaan harvinaisesta ihosairaudesta.

Hiljaa nyt mennään, mut henkiin sä jäät, hullu sä et ole, mut juuri nyt on vaikeaa, laulaa Janna Hurmerinta kesän soitetuimmassa hitissään. Jannalla itselläänkin on kokemuksia vaikeista vuosista, jolloin elämässä tuntui olevan pelkkiä vastoinkäymisiä.

Ylioppilaskeväänään vuonna 2001 Jannalla puhkesi harvinainen ihosairaus, johon erikoislääkäritkään eivät meinanneet löytää selitystä.

– Söin lääkekuurin toisensa perään, mutta vaiva vain paheni. Oli hirveä sairastua sen ikäisenä, kun olin muutenkin epävarma itseni ja ulkonäköni suhteen. Iho oli rikki suurin piirtein kaikkialta muulta paitsi kasvoista, Janna sanoo ja näyttää käsivarsiaan. Pienet, valkoiset arvet muistuttavat yhä sairaudesta.

Punasolut hävisivät

Kuukausien tutkimusten jälkeen paljastui, että Jannalla on harvinainen lymfaattinen sairaus, joka osuu keskinmäärin yhdelle ihmiselle viidestä miljoonasta. Tauti hävittää verestä punasolut ja aiheuttaa siten ihovaurioita.

– Hyvä arpaonnihan minulla on aina ollut, mutta tällaista lottopottia en olisi halunnut kohdalleni, Janna sanoo.

Lääkärit ehdottivat, että Janna siirtäisi ylioppilaskirjoitukset myöhemmäksi, mutta Janna ei antanut periksi.

– Tiesin, että jos jään sairaalaan makaamaan, en toivu ikinä. Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa. Olin valmis tekemään mitä tahansa, että paranen.

Sytostaattikuuria ei ehditty aloittaa, sillä kirjoitusten jälkeen oireet hävisivät. Jälkikäteen Janna kuuli, että monella sama diagnoosi on johtanut imusolmukesyöpään.

– En osaa pelätä sellaista. Uskon, että psyykkinen tahdonvoima on iso syy, että ylipäätään selätin taudin.

Lue huomenna ilmestyvästä Me Naisista 29/2014 miksi Janna kokee rakastuvansa aina vääriin miehiin, ja miten hän käänsi vaikeudet voimavaraksi ja synnytti levyllisen hittejä.

Lue myös:

Janna Hurmerinta: "Olen päässyt yli ujoudestani"

Janna Hurmerinta: "Mieleni menee ylös-alas"

Maarit Hurmerinta: "En ole jäänyt muistelemaan kokemaani pahaa"

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.