Auroralla on terveiset nuorille kollegoilleen: ”Tehkää sitä mitä rakastatte, älkää kompromisseja, joita myöhemmin kadutte. Ja laihdutuskuurille ei saa ryhtyä!” Kuva Satu Kemppainen
Auroralla on terveiset nuorille kollegoilleen: ”Tehkää sitä mitä rakastatte, älkää kompromisseja, joita myöhemmin kadutte. Ja laihdutuskuurille ei saa ryhtyä!” Kuva Satu Kemppainen

– Menestys on ollut unelmien täyttymys, sanoo laulaja Aurora kultalevyjen sävyttämästä urastaan. Lavoilta laskeuduttuaan kolmen lapsen äiti sinnittelee perhearjessa kahvin voimalla.

Viime kesän Provinssirockin-keikalla kaikki meni kohdilleen. Kesäillassa kaikui reggaepop, ja ihmiset tungeksivat katsomaan sen esittäjää, Auroraa.

– Sillä hetkellä tajusin, millaista on olla oikea artisti, oikealla rundilla. Yleisön ja minun välille rakentui lataus, joka tuntui ihanalla tavalla sähköiskulta, Aurora, 30, muistelee.

Ensimmäisen levynsä Aurora oli julkaissut samana keväänä. Häntä kutsuttiin Suomen ensimmäiseksi naisreggae-artistiksi. Kadotaan kaupunkiin -esikoisalbumin kaikki kolme singleä myivät kultaa.

– Menestys on ollut unelmien täyttymys.

Sopeutumista

Ennen soolouraa Aurora valmistui muusikoksi, oli mukana useassa bändissä ja perusti perheen. Levy-yhtiön ensimmäisessä tapaamisesssa 2,5-kuinen kuopus väänsi selkäkakat Auroran sylissä.

Elämä onkin jatkuvaa sopeutumista kahteen maailmaan. Keikoilta Aurora palaa Turkuun, jossa häntä odottavat mies ja 3-, 5- ja 8-vuotiaat lapset. Unenpuute ja ero perheestä ovat raskain osa arkea.

– Välillä olo on aika absurdi. Kun on kiertueella valvonut pikkutunneille ja pääsee lopulta kotiin, tulevat lapset herättämään seitsemältä. Kahvia menee aika paljon, Aurora nauraa.

– Kun olen lähdössä viikonlopuksi pois kotoa, minulle on tärkeää, että ehdin hyvästellä lapset rauhassa. Tien päältä soitellaan paljon videopuheluita, se helpottaa erityisesti lasten ikävää. Jollakin kierolla tavalla myös nautin siitä kaaoksesta, kun arki on niin voimakkaasti jakautunutta.

Taiteilijaelämää tasapainottaa Auroran mies, joka paitsi hoitaa osuutensa arjesta myös kannustaa vaimoaan vaatimaan rohkeasti oman osansa.

– Hän on potkinut minua takapuoleen, että osaisin vaatia levy-yhtiöltä yhtä paljon kuin he vaativat minulta.

Hupparipäiviä ja punaisia mattoja

Auroran isä on laulaja, ja muusikon työ on pitkään ollut vahva osa Auroran identiteettiä. Siksi hänen onkin vaikea ymmärtää artisteja, joiden suosio perustuu sosiaaliseen mediaan – ennen kuin heillä on edes musiikkia.

Esillä olemisessa Auroralle onkin ollut opeteltavaa.

– Olisin mieluummin huppari päällä studiossa. Minulla meni tosi pitkään tottua edustamiseen. Olin aluksi ihan paniikissa, että mitä ihmettä oikein teen gaalojen punaisilla matoilla, Aurora kuvailee.

– En ollut valmis artistiksi ennen tätä ikää. Vasta nyt osaan valita, mitä polkua pitkin lähden kulkemaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Aurora

Syntyi 29.4.1985 Tampereella.

Reagge- ja popmusiikkia esittävä laulaja-lauluntekijä.

Asuu Turussa miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

Työstää syksyllä ilmestyvää toista albumia, jolta on julkaistu sinkku Täydellinen.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla